Cum schimba lumea eroii din desene

2
1231

Când copilul tău care abia a ieșit din scutece îți spune destul de convins că vrea să devină supererou ca personajele din desene primul lucru ce-ți vine în minte e să-i spui că desenele animate nu sunt adevărate. Apoi dai peste un articol pe Internet și brusc raționamentul tău nu prea mai stă în picioare. Potrivit unui material apărut în Corriere della Sera, care citează un blog celebru în SUA, personajele de desene animate au făcut mai mult decât să încânte copilăria și adolescența a numeroase generații, au reușit chiar să schimbe lumea.

Se pare că primul supererou care a schimbat lumea a fost Superman, unul dintre principalii responsabili pentru scăderea în popularitate a Ku Klux Klan. La mijlocul anilor 40, Superman era cel mai iubit supererou în SUA, iar aventurile sale erau difuzate la radio de cinci ori pe săptămână. În același timp, în statele americane din sud creștea și puterea Ku Klux Klan. Activistul Stetson Kennedy s-a infiltrat în cadrul organizației rasiste și i-a descoperit activitatea ocultă, dar denunțul său în ceea ce privea acțiunile teroriste ale asociației a rămas fără răspuns din partea autorităților.  Soluția lui Kennedy a fost simplă: le-a povestit despre activitatea clandestină a KKK celor care produceau Aventurile lui Superman. Mai multe episoade ale programului radiofonic au avut ca subiect principal lupta lui Superman împotriva unei organizații care semăna destul de bine cu Ku Klux Klan.  Secretele grupării erau ironizate, iar Superman și-a învins rapid rivalii mascați. În 1948, în mai puțin de două săptămâni, a scăzut simțitor numărul de noi adepți și de atunci cei mai mulți americani au  considerat Ku Klux Klan drept o sectă de exaltați. Și așa un personaj imaginar a contribuit la distrugerea unei organizații reale.

Un alt exemplu ar fi cel al lui Popeye care i-a ajutat pe americani să supraviețuiască Marii Crize din ’29.  Azi când spui Popeye te gândești automat la spanac. Înainte de 1930, pentru cititorii americani nu era așa evident de unde vine puterea marinarului. Când a lovit criza, autoritățile americane au încercat în toate felurile să-i convingă pe oameni să înlocuiască, în dieta zilnică, destul de costisitoarea carne cu mult mai economicul spanac. Cel care a reușit să salveze industria spanacului a fost Popeye, insistându-se atunci pe ideea că acesta era așa puternic fiindcă mânca spanac. În timp ce forțosul creștea în popularitatea creștea și consumul de spanac în SUA, cu 33% în perioada 1931 -1936. Incredibil a fost faptul că spanacul a devenit a treia mâncare preferată a copiilor, după curcan și înghețată.

Tot unui supererou de desene animate i se datorează și stilul vestimentar adoptat de Elvis Presley. Încă de mic, „Regele” a fost un mare fan al Căpitanului Marvel Jr., iar când s-a hotărât să cucerească America, Elvis a împrumutat de la preferatul său freza care a devenit una dintre cele mai faimoase ale secolului XX. Chiar și modul în are se îmbrăca și desenele de pe vestimentația de scenă a lui Elvis aminteau mult de cele ale căpitanului Marvel Junior.

Nici Spiderman nu s-a lăsat mai prejos, schimbând de-adevăratelea istoria umanității. Într-un episod din 1977, Spiderman e urmărit de un rival și nu reușește să scape de el pentru că acesta îi atașase eroului un transmițător electronic ce identifica tot timpul poziția Omului Păianjen. Jack Love, un judecător din New Mexico și mare fan al benzilor desenate, se pare că s-a inspirat din acest episod și a permis, în 1983, unui condamnat din Albuquerque să poarte pentru prima dată „brățara electronică”. De atunci , dispozitivul este folosit în mai multe țări pentru a-i controla pe condamnații care locuiesc în afara închisorilor.

Și așa am aflat că în meseria de părinte, dacă nu ești atent la detalii, riști să îți dezinformezi propriul copil spunându-i că desenele animate nu au nicio legătură cu realitatea.

Autor: Ana-Maria Merticaru

2 COMENTARII

  1. Asta ca sa n u mai zic ca am ajuns sa am convingeri ecologiste fara sa stiu ce sunt alea, dupa ce am urmarit Captain Planet, sau m-am interesat cine sunt de fapt Michelangelo, Raphael si Leonardo dupa ce am vazut Testoasele Ninja…

  2. O alta fateta a monedei este ca inchipuitii super-eroi schimba si in alt sens.. Viata inseamna vulnerabilitate, tocmai de aceea exista sensibilitatea, si delicatetea. De asemenea trairea cu intensitate survine in urma constientizarii a cat de vulnerabili suntem. Prin super-eroi se promoveaza invulnerabilitatea, si eu cand eram mic doream sa fiu robotizat, sa am super-puteri si sa pot controla totul. Practic sa fiu insensibil la viata, sa nu mai sufar. Sa nu ma mai afecteze nimic, sa nu mai am slabiciuni si sa fiu afectat doar de ceea ce imi place si apar. Este o gandire fragmentata si uite unde am ajuns, traim mecanic precum robotii, obsedati de a acumula cunoastere ca sa obtinem siguranta, nerealizand ca rutina cunoasterii ne degradeaza psihologic si corporat prin actiunea gandiii mecanice. Inteligenta inseamna plasticitatea creierului, ajustarea la circumstantele momentului prezent, si nu controlarea momentulu. Cum sa mai fii sensibil la viata, cand nu mai stii a asculta ? Ascultarea este iubire. Nu poti sa iubesti fara sa asculti ne-selectiv.

    Oricat am vrea sa nu mai suferim, nu se poate, suferinta este separare, este excludere, respingere. Cati in ziua de azi spun ceea ce simt asumandu-si refuzul (suferinta respingerii). Oare nu asta ne face sa ne punem masti false prin care sa mimam zambetul fals in fata suferintei ? Premeditam cum sa il seducem (corupem) pe celalalt doar ca sa ne asiguram acceptarea din partea eluilalt. Toate acestea sunt falsuri, si cat timp exista falsuri, vor exista tot mai putine acorduri. Iar lipsa acordului este suferinta.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Pentru a aproba comentariul dumneavoastră, vă rog să efectuaţi următorul calcul: *