Samuraiul din Carpati si Bursa

0
305

Naginata_by_kerembeyitA avut o idee. Fixa. Sa construiasca o companie pe care sa o listeze la Bursa. A facut tot ce trebuia ca acest lucru sa se intample. A spus ce va face cu banii din listare si anume …o noua fabrica.  Omul parea nebun. Cum? Sa iti listezi compania pe Bursa si sa nu iei nici un ban pentru tine?  Zuckerberg nu s-ar mai fi imbogatit si nu ar mai fi fost un model de antreprenor daca ar fi gandit asa. Cu toate acestea, listarea nu s-a intamplat. De ce?

Pentru ca au fost unii care au inceput sa arunce cu mizerii intr-o companie ce functioneaza de aproape 20 de ani intr-un fel mult prea „ne-romanesc”. Adica prea bine. Au spus ca nu merita sa iti investesti banii intr-o companie cu datorii, ca banii din listare se vor duce pe apa sambetei sau in acoperirea creditelor vechi,  in niciun caz in constructia unei noi fabrici. Atitudinea acestor asa zis „professionals” fost una cu care suntem obisnuiti – „vrea unul sa faca ceva, se ridica, sa-i dam la gioale”. In fapt nimic nu era argumentat in ce spuneau. Totul a fost o perdea de fum, o diversiune menita a-i speria pe investitori. Dar ce sa vezi?

Investitorii mici, care ar trebui sa fie mult mai atenti la economiile lor, nu s-au speriat. Au cumparat toate actiunile care le-au fost alocate. In schimb, marii investitori s-au speriat de comentariile aparute pe forumuri si de cateva opinii negative, publicate pe niste site-uri obscure. S-au retras si nu au mai vrut sa subscrie. Te gandesti ca acolo ar trebui sa fie niste baieti inteligenti care isi calculeaza matematic miscarile in piata, citesc grafice, analizeaza, compileaza, sintetizeaza. Ei bine, nu. Se pare ca acesti baieti sunt doar niste copii emotivi. Dar cine a avut interesul ca aceasta companie sa nu se listeze si a creat tot acest curent de opinie negativa in piata?

Se pare ca tot niste baieti. De data asta, baieti destepti si buni. Buni atunci cand fac rau. In fine, nu mai conteaza. Listarea s-a dus. Dar ideea cu fabrica a ramas. Omul si-a urmat visul. In mai putin de o luna de la refuzul Bursei primeste un ajutor de stat, iar bancile ii ofera credite pentru constructia noii fabrici. Pai ce sa mai intelegi?

Unii specialisti ai pietei de capital nu-l creditau cu un sfant, iar intr-o luna statul si bancile decid sa ii devina partener in aceasta investitie?  STATUL? BANCILE? ACUM? Ei bine da! Noua fabrica se va face.

Avem in fata o lectie antreprenoriala pe care suntem obisnuiti sa o citim in cartile motivationale de peste ocean. Tot prin aceste carti se spune ca „Follow your way no matter what”. As mai completa cu citat tot din departari, al generalului chinez Sun Tzu care ne transmite peste veacuri ca „victoriile ii sunt rezervate celui care este dispus sa le plateasca pretul”.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Pentru a aproba comentariul dumneavoastră, vă rog să efectuaţi următorul calcul: *