
Date fiind aceste informatii am considerat necesar sa luam la test in oras, in afara lui, dar si pe drumuri de munte un Tucson. Evident ca masina pe care am primit-o de la importator a fost imbracata in piele la interior, avea scaune incalzite, trapa electrica, sistem de control al stabilitatii (ESP) si o functie interesanta, numita de producator “4WD Lock”. Aceasta are rolul sa inghete distributia cuplului in raport de 50/50 catre cele doua punti.
6 trepte si consum mic
Sub capota Hyundai-ul are un diesel CRDi de 2.0 litri si aproape 140 CP, o motorizare aproape similara cu cea folosita de Volkswagen pentru SUV-ul sau compact, Tiguan. La fel ca masina germana, Tucson este dotat cu o transmisie manuala in 6 trepte. Aceasta combinatie face din Tucson o masina cu calitati bune atunci cand vine vorba de deplasari in afara orasului, 120 de km/h fiind viteza la care pare ca ii convine de minune.
Tucsonul a avut nevoie doar de 8.5 litri de motorina pentru 100 de km pe care i-a parcurs intre Ploiesti, Sinaia si retur. La peste 120 de km/h masina nu cere mai mult combustibil, dar permite zgomotului sa patrunda in interior. Totusi, instalatia de sonorizare cu Mp3Player si radio (dar si casetofon) si 6 boxe rezolva inconfortul prin simpla rasucire a potentiometrului.
In oras, acolo unde va circula o mare parte din viata sa, Tucson are un comportament de berlina. Suspensiile moi fac o viata usoara soferului pe strazile pline de gropi sau de zapada, dar nici la plecarea de la semafor Tucsonul nu se face de ras, ba dimpotriva. Gandit drept o masina compacta capabila de excursii off-road, Tucsonul este mai putin lung, insa este lat. Dimensiunea nu ii este neaparat un avantaj cand vine vorba de locuri stanse de parcare. Consumul dieselului in regim urban este un punct tare pentru Tucson. Masinii nu ii trebuie mai mult de 10.5 litri pentru cei 100 de km inregistrati pe micul LCD din bordul SUS-ului si parcursi in oras.
In traficul citadin Tucson ar putea usura munca soferului daca ar pune la dispozitia soferului o cutie automata.
Tucson si 4WD Lock
La deplasarea in afara strazii, Tucsonul reuseste sa isi faca loc acolo unde masininile cu tractiune pe o singura punte nu poat sa o faca. Tucsonul are si limite, zapada afanata putandu-i pune piedica. Daca am face o comparatie intre Tucson si recent lansatul Tiguan, masina germana se descurca mai bine pe zapada, dar in echiparea de top – la fel ca si Hyundai-ul testat – costa cu cel putin 10 mii de euro mai mult.
Pe dealurile pline de noroi de pe “Drumul Vinului” tractiunea integrala a Tucson-ului, blocata pe functia 4WD Lock s-a dovedit un ajutor de nadejdie.
Interior de piele si plastic
In interior toate lucrurile sunt puse acolo unde ar trebui sa fie. Scaunele din fata sunt incalzite si acoperite cu piele perforata, voanul este si el acoperit cu piele, insa plasticul este si el prezent in cantitate semnificativa. Trapa care se retrage total sau doar se inclina comandata electric reuseste sa lase o imagine de masina premium asupra interiorului Tucson-ului. Levierul schimbatorului de viteza a fost parca uitat de constructori si designeri, astfel partea sa superioara este acoperita in plastic. Ei totusi nu au uitat sa puna pe consola centrala a masinii clima, radio/Mp3 Player-ul sau butonul pentru dezaburirea oglinzilor.
Tucson-ul pune la dispozitia soferului pe manerul usii sale comenzi electrice pentru toate cele 4 geamuri, dar si pentru oglinzile laterale generos dimensionate. Oglinda retrovizoare reuseste sa scada stresul soferului pe timp de noapte, fiind electro-cromatica. In coltul sau din dreapta Oglinda retrovizoare are un mic ecran pe care indica punctul cardinal spre care se indreapta Tucson-ul.
Canapeaua din spate este acoperita de aceeasi piele perforata si ofera destul spatiu pentru trei adulti. Se poate rabata usor pentru a mari spatiul de depozitare, daca soferul are nevoie de asta.
4 stele EuroNCAP
Siguranta atinsa de Tucson la testele EuroNCAP din 2006 este de 4 stele pentru pasagerii adulti si doar 3 stele pentru copii. Totusi masina este impanzita de airbaguri (frontale si laterale). Siguranta activa este prezenta prin sitemele de control la franare (ABS si EBD), dar, mai ales, prin controlul activ al stabilitatii (ESP) care se simte de fiecare data cand nivelul acceleratiei nu este adaptat la drumul ud sau alunecos. Cu ESP-ul dezactivat soferul isi poate “servi” doza de adrenalina pentru ca masina puternica, lata si stabila poate performa cele mai indraznete intoarceri, dejapaje sau demaraje. Fara ESP Tucson isi arata adevarata fata.
Tucson – o figura cunoscuta
Pentru cea mai scumpa varianta de Tucson Hyundai ofera jante din aliaj de 16 inci sau suport pentru portbagaj, dar nu si faruri cu xenon. Oricum, Tucsonul este prezent pe mai toate drumurile Romaniei asa ca fiecare dintre noi are o ideea clara despre aspectul sau exterior.
Concluzie
Dupa toate cele spuse pana acum, trebuie subliniat ca Tucson este o masina “corecta” prin prisma a ceea ce ofera. In varianta sa de top, 4WD Premium, Tucson costa putin peste 27 de mii de euro cu toate taxele incluse. Iar cel mai ieftin (in varianta 2WD cu propulsor de 2.0 litri pe benzina) costa putin peste 16 mii de euro. Asta il face mai accesibil decat majoritatea concurentior sai, fie ca sunt masini japoneze, Toyota RAV 4, Honda CR-V, Mitsubishi Outlander sau masini germane precum WV Tiguan sau BMW X3.
Daca poate fi acuzat de ceva, Tucson-ului i se poate reprosa ca este prea corect construit. Hyundai a creat o masina buna si relativ ieftina, dar a uitat de stil. Tucson este un SUV compact veritabil, dar nu va deveni niciodata un “fashion icon”. Probabil ca cei de la Hyundai exact asta si-au dorit.