despre moldova

1
1034

am fost plecat in moldova, in cea a lui stefan cel mare si sfant. cred ca nu inteleg cum e cu sfintii – o sa am timp – dar domnul asta al moldovenilor a facut ceva biserici. probabil ca d’aia e acum sfant si poate si pentru ca prin incapatanarea lui de a ramne domn a reusit sa apere crestinismul, ortodoxia de invazia pagana sau catolica. nu stiu, sunt doar pareri.

moldova_biserici_hartaoricum, moldova de la focsani in sus este uimitoare. este a urmasilor urmasilor lui stefan, urmasi care au cucerit cu siguranta italia si spania. pe soselele sale, adica ale moldovei, gasesti trei masini din 5 cu numere de inmatriculare din cele doua state europene si peninsulare. oamenii au plecat cu siguranta de saracie si au adus inapoi cu siguranta ceva bogatie. asta se vede cu ochiul liber. zonele piatra neamt, suceava sau iasi sunt pline de pensiuni, turismul ecumenic este in floare si cel laic la fel, lumea e zambitoare, autocarele cu turisti austrieci vin pline. moldova de nord nu este saraca, moldova de nord merita vizitata. poate ca moldova de nord este putin prea plina de turisti, putna, voronet, moldovita etc. sunt un furnicar. la almasi sau horaita este mai liniste. manastirea neamtului, cea a humorului, sihla, sihastria, secu, toate trebuie vazute cel putin o data la 10 ani de viata. orcice roman crestinat, practicant sau nu ar trebui sa dea o vara in grecia pentru manastirile din moldova; asa cum arabii se duc la mecca. chiar si ateii romani ar trebui sa mearga in nordul moldovei sa inteleaga cel putin cum au ramas romanii cu constiinta de romani atatea secole si cu ajutorul vietii monahale sau datorita ei.

opcinele bucovinei sunt intr-adevar greu de uitat. opcinele bucovinei sunt niste dealuri/munti pe care soseaua – cu asfalt impecabil – urca si coboara lin, sunt ca niste valuri pline de paduri, cel putin la prima vedere. uneori, printre copaci, reusesti sa vezi versantul de vis a vis si toata povestea se termina cu o strangere de inima. jaf e un cuvant dulce. distrugere, genocid de masa verde sunt mai aproape de adevar. prin aceste ferestre taiate in padurea de langa sosea vezi ce se petrece in planul indeparata. padurea a fost ciopartita ca un cap de om tuns de un frizer beat. pe langa pomii rasleti lasati inca in viata sunt mii de cioturi. cei care au defrisat padurile bucovinei nu s-au sinchisit sa le acopere cu puieti. si ce bogata pare zona daca te uiti la casele noi, la pensiunile dupa care abia s-a uscat varul.

pacat. e o crima. si noi ne mai chinuim sa le strangem ajutoare cand vin apele peste ei. dar ei de ce au taiat paduriele ca vandalii? si de ce nu s-au sinchisit sa planteze nimic in loc? lipsa padurii = inundatii la precipitatii chiar minore = alunecari de teren = moarte pentru viata salbatica. daca ar fi sa propun vreunui client din portofoliu un prgram de csr pentru zona din nordul moldovei o sa ii propn sa cumparam o carte despre plantarea pomilor, o lopata si cate 10 puieti de fag sau brad pentru fiecare copil, tanar, matur si batran din zona. iar pentru cei care au taiat copacii cate 100 de puieti!

1 COMENTARIU

  1. Nu stiu daca tu iti doresti, dar eu da!, m-as delecta citind o carte, despre orice, asa peste vreo 5 ani…, semnata Stefan Alexiu! Sper ca n-am exagerat scriind 5 ani, ma gandesc ca poate e nevoie de ceva timp sa ascuti imagini tocite :-))

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Pentru a aproba comentariul dumneavoastră, vă rog să efectuaţi următorul calcul: *