Iniţiativa înfiinţării Asociaţia Firmelor Bihorene (AFB) îi aparţine proprietarului Adeplast, Marcel Bărbuţ şi la ea au subscris deja managerii celor mai importante firme din judeţul Bihor, printre care se numără Zahărul, Sinteza, Tiger Amira, Leonardo, Benvenuti, Continental Forum, Selina, Grup West, Gavella, Deme Macarale, Readymix, Congips, Keviep, Nutrientul.
AFB a fost înființată la Oradea la sfârșitul săptămânii trecute de către 53 de companii, care au cifră totală de afaceri de aproximativ 800 milioane de euro și 13.000 de angajați.
Organizaţia patronală îşi propune să reprezinte în mod real cele peste 30.000 de societăţi comerciale active din judeţul Bihor. “Federaţia Patronilor Bihor este în faliment din cauza managementului defectuos, iar Consiliul Local Oradea al Întreprinderilor Private Mici şi Mijlocii din România este condusă de un om de afaceri a cărui firmă a înregistrat anul trecut peste 300 de incidente de plată. Prin urmare, cele peste 30.000 de societăţi comerciale, inclusiv asociaţiile familiale şi persoanele fizice autorizate, active din judeţul Bihor nu sunt reprezentate în mod real de o asociaţie patronală. În aceste condiţii, am luat iniţiativa fondării unei noi astfel de organizaţii, una vie, interactivă, care să se implice ferm în soluţionarea problemelor generale şi punctuale ale tuturor firmelor bihorene. Îi chemăm alături de noi pe toţi oamenii de afaceri care cred că în România se mai pot face afaceri corecte”, susţine iniţiatorul AFB, Marcel Bărbuţ.
Printre cele mai importante obiective operaționale ale AFB se numără modificarea Legii Insolvenţei, modificarea Legii Cecului şi a Biletului la Ordin (cei care plătesc cu instrumente fără acoperire trebuie să fie condamnaţi penal), modificarea Legii privind Organizarea Judecătorească (poliţiştii, procurorii şi judecătorii trebuie să răspundă financiar pentru deciziile „strâmbe” luate împotriva persoanelor fizice şi juridice; magistraţii trebuie să încheie asigurări de „malpraxis”), descurajarea agenţilor economici incorecţi prin aplicarea drastică a prevederilor legislative pentru combaterea fraudei şi evaziunii fiscale, precum şi sporirea numărului de personal cu atribuţii de identificare şi sancţionare a muncii „la negru”.
AFB își propune facilitarea intrării pe piaţă a firmelor prin înregistrarea prin poşta electronică, îmbunătăţirea procedurilor de luare în evidenţă la administraţia finanţelor publice locală şi la oficiul de muncă, îmbunătăţirea obţinerii accesului la utilităţi a procedurilor de achiziţii imobiliare-cadastru, privind autorizaţia de construcţie.