Destinatie de Pasti: Slujba de Inviere la Sinca Veche

0
637

Pelerini din întreaga ţară se adună în seara de Înviere la Aşezământul Şinca Veche, in judetul Brasov, pe drumul de la Brasov spre Fagaras,  pentru a participa la slujba de înviere. Alături de mănăstirea unde se găsesc moaştele Sfântului Nectarie, bisericile săpate în piatra de la Şinca Veche aduc în fiecare an câteva sute de oameni pentru a fi mai aproape, in spirit, de Ierusalim şi de Golgota.

Toată procesiunea se desfăşoară după un tipar asemănător celui din Cetatea Sfântă. Lumina se ia din bisericile săpate în piatră cu doua altare, unice în Transilvania. Ea trece încet-încet la credincioşii care aşteaptă în poiana din faţa grotei, valea inundanu-se de sute de lumânări aprinse. După acest moment tainic se porneşte către mănăstire, grupul trecând, ca într-un drum inițiatic, pe lângă izvorul călugărului, pe lângă vatra monoliţilor, pe poteca cu scări de lemn, ajungând la tăpşanul de la poalele mănăstirii, unde rămân până la sfârşitul slujbei.

Cei care au participat odată revin mereu. În ciuda frigului de aprilie specific zonei montane, sentimentul profund că ai fost parte din Taina Învierii vine ca o recompensă a sacrificiului făcut şi aduce liniştea şi pacea răpite de traiul la oraş.

Bisericile săpate în piatră au fost punctul de temelie al aşezământului de la Şinca Veche, restaurarea acestora începând în anul 2004. Invitaţia la Înviere vine de la doamna Maria Bagiu Marino, presedinta Fundaţiei Ortodox Culturale Maica Sfântă, Bucuria Neaşteptată, care ne spune câteva cuvinte despre Taina Învierii la Şinca Veche: „Anul acesta vă invit să vă dublați bucuria Învierii primind Sfânta Lumină dintr-un loc sfânt și binecuvântat, un loc de Dumnezeu mângâiat, un loc ales și făcut special prin jertfa sfinților călugări nevoitori. Vă invit la Șinca Veche, Brașov, la bisericile de sub pământ să primim Sfânta Lumină pe care dimpreună să o ducem la noul schit ”Sfântul Nectarie”, unde va avea loc Sfânta Liturghie a Învierii. La Șinca Veche bucuria Învierii este dublată de faptul că în bezna nopții, pe potecile dintre Mănăstirea rupestră și schit, oamenii cu lumânările aprinse formează un urcuș al luminii de o mare frumusețe. Venind aici, veți vedea și bucurie neașteptată veți avea.”

Şinca Veche este un aşezământ binecuvântat, de credinţă autentic ortodoxă, păstrător de tradiţie şi istorie ale neamului nostru, promotor de cultură creştină, model de arhitectură ecologică şi tradiţională, un loc dătător de sănătate, pace, armonie, bucurie şi de împlinire sufletească.

Pentru mai multe informatii click aici.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Pentru a aproba comentariul dumneavoastră, vă rog să efectuaţi următorul calcul: *