Suntem 45 de milioane de stresati in Europa din cauza zgomotului din trafic

0
601

Unul dintre cei mai reputati experti europeni in materie de zgomot urban ne avertizeza: „Va aflati printre cei 45 de milioane de cetateni din Europa care sufera puternic din cauza poluarii fonice si nu va dati seama!”. Douglas Manvell s-a aflat zilele trecute la Bucuresti pentru a se intalni cu autoritatile locale si de mediu, in incercarea de a a trage un semnal de alarma cu privire la expunerea populației la poluarea fonică și la nerespectarea Directivei Europene a Zgomotului (European Noise Directive – END 2002/49/EC) în ceea ce privește realizarea hărților de zgomot.

Douglas Manvell este membru în cele mai importante comisii tehnice la nivel european în domeniul acusticii și contributor la realizarea ghidurilor de bună practică la nivel european. “Cea mai mare problemă în Europa este percepția statelor că realizarea acestor hărți reprezintă un scop în sine. Statele europene sunt obligate să realizeze hărți de zgomot pentru orașe cu peste 100.000 de locuitori nu de dragul de a informa organismele europene, ci pentru ca ele însele să poată produce instrumente care îmbunătățescă calitatea vieții cetățenilor. Autoritățile locale din state ca Marea Britanie, Spania sau Danemarca au înțeles acest lucru și au demarat planuri concrete de acțiune pentru limitarea poluării fonice”, declară Douglas Manvell.

Conform unui studiu realizat de Comisia Europeană împreună cu Organizația Mondială a Sănătății și dat publicității în luna martie, zgomotul este al doilea factor poluant ca magnitudine care generează boli, după cel al poluării aerului.  Conform studiului,  unul din trei europeni este expus la zgomot în timpul zilei, iar una din cinci persoane, este deranjată de zgomot în timpul nopții. Expunerea prelungită la zgomot crește riscul bolilor cardiovasculare, produce afecțiuni ale auzului ca tinitus, generează insomnii și stări de nervozitate, afectează grav nivelul de atenției copiilor în procesul de învățare. (Rezultatele studiului la adresa: http://www.euro.who.int/__data/assets/pdf_file/0008/136466/e94888.pdf)

Conform studiilor la nivel european un top al celor mai poluante surse de zgomot, în funcție de numărul de locuitori expuși la peste 55 Db (A) arată astfel:

  1. Traficul rutier – 45 milioane de locuitori
  2. Traficul feroviar – 7,5 milioane de locuitori
  3. Traficul aerian – 2,6 milioane de locuitori
  4. Zgomotul industrial – 0,5 milioane de locuitori

Țara noastră tebuie să realizeze până la jumatatea lui 2012 hărți de zgomot pentru oraşele care au populaţii de peste 100.000 de locuitori. Precedentul termen de auditare a fost sfârşitul lui 2007, referindu-se doar la oraşele cu peste 250.000 de locuitori (Braşov, Bucureşti, Cluj-Napoca, Constanţa, Craiova, Galaţi, Iaşi, Ploieşti, Timişoara). Directivele europene prevăd ca, până la finele anului viitor, toate oraşele din Uniunea Europeană cu mai mult de 100.000 de locuitori trebuie să dispună de o hartă de zgomot, care să indice nivelul poluării fonice. Legislaţia europeană prevede ca fiecare hartă de zgomot să fie actualizată la fiecare 5 ani, aici intrând în calcul nu numai oraşele, ci şi reţeaua de transport feroviar, drumurile, aeroporturile sau porturi.

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Pentru a aproba comentariul dumneavoastră, vă rog să efectuaţi următorul calcul: *