Dacă de la începutul crizei patronii români s-au concentrat pe tăierea costurilor. Din păcate nu prea mai au ce să taie. Astfel, noile tendințe de management, după evoluția economiei, se vor axa pe organizarea internă, redefinirea procedurilor, eficientizarea relațiilor dintre angajați, a fluxurilor și timpilor de muncă. Așadar, amatorii de țigări prelungite și de timp pierdut la birou vor avea mari probleme.
Alte tendințe în noul management vizează concentrarea pe rezolvarea problemelor de cash-flow și pe sharing-ul de costuri variabile.
Consultanții uneia dintre cele mai importante rețele la nivel mondial – NEXIA Internațional au alcătuit un mini ghid cu sfaturi și tendințe pentru antreprenorii români pe care să le ia în considerare în următoarele 12 luni. Și angajații ar trebui să fie direct interesați pentru că îi vizează și pe ei.
Iată ce spun specialiștii:
1. Revizuirea procedurilor interne. „Dacă în ultimii doi ani de la declanșarea crizei, tendința în cele mai multe companii a fost să reducă costurile, existând o abordare cantitativă a managementului în ceea ce privește restructurarea, în perioada următoare orientarea managerilor sau antreprenorilor români ar trebui să fie către o abordare calitativă. Eficientizare proceselor, fluxurilor interne, revizuirea zonei contabile și a procedurilor pot aduce o valoarea adăgată consistentă în ceea ce privește consolidarea unei afaceri”declară Luminița Ristea, partener CRG NEXIA.
2. Sharing de costuri. Pentru multe companii soluția sharing-ului de costuri variabile poate fi o soluție într-o abordare mai eficientă a cheltuielilor cu chiriile, întreținerea, transportul, consultanța/contabilitatea. “Fie că sunt din același domeniu sau activează în domenii diferite, companiile mici și mijlocii au această posibilitate foarte eficientă în reducerea unor categorii de costuri. Cunoaștem cazuri de firme din același domeniu care au practicat acest sistem și au ajuns ca în prezent să fuzioneze pentru a-și consolida poziția pe piață. Deci iată că benficiile sunt neașteptate uneori”, precizează Luminița Ristea.
3. Atenție la redactarea contractelor! Se schimbă Codul Civil. Începând cu luna octombrie a acestui an va intra în vigoare noul Cod Civil. „În acest act există o serie de prevederi care pot influența direct și decisiv relațiile comerciale dintre două societăți. Un exemplu în acest sens este reglementarea impreviziunii şi a efectelor ei prin contracte. Conform art. 1271 din noul Cod Civil (Legea nr. 287/2009 republicată), părțile trebuie să își execute obligaţiile asumate printr-un contract chiar dacă executarea lor a devenit mai oneroasă, fie datorită creşterii costurilor executării propriei obligaţii, fie datorită scăderii valorii contraprestaţiei. Există, însă, reglementată prin noul Cod Civil, ca excepţie, impreviziunea, care permite solicitarea în instanţă, fie a adaptării contractului, pentru a distribui în mod echitabil între părţi pierderile şi beneficiile ce rezultă din schimbarea împrejurărilor, fie a încetării contractului, dacă executarea contractului devine excesiv de oneroasă datorită unei schimbări excepţionale a împrejurărilor care ar face vădit injustă obligarea debitorului la executarea obligaţiei. Impreviziunea, ca o cauză de adaptare a unui contract sau de încetare a lui, nu poate fi invocată decât în anumite condiţii, iar o clauză contractuală prin care debitorul obligaţiei şi-a asumat riscul schimbării împrejurărilor exclude posibilitatea invocării impreviziunii în instanţă. Si aceasta nu este singura modificare din noul Cod Civil care va afecta relaţiile dintre două societăţi. Din acest motiv, recomandăm o mai mare atenție în redactarea contractelor și în abordarea juridică a relațiilor comerciale între societăți”, precizează Beatrice Onica-Jarka, partener Cunescu, Balaciu și Asociații.
4. Și mai mare atenție la cash-flow! Cele mai multe companii s-au ciocnit în ultimii ani de problema lipsei de cash-flow. Multe dintre acestea au învățat din experiențele negative cum să-și eficientizeze fluxurile de bani. Alte companii și-au adâncit și mai mult aceste probleme. “Problemele de cash-flow nu sunt insurmontabile. Multe companii ajung să intre într-un fel de panică în momente în care încep să aibă gap-uri mari între încasări și cheltuieli. Atât băncile, cât și IFN-urile au soluții de finanțare care pot ajuta companiile în astfel de situații. Problema este că multe dintre companii ajung în default financiar și apelează la astfel de soluții în ultimul ceas, când lucrurile nu mai pot fi resuscitate, business-ul fiind insolvabil. În condițiile în care managementul unei companii își face o face o strategie și o previziune financiară pe 6-12 luni, astfel de situații pot fi evitate. Din păcate contextul economic internațional, dar și evoluția economiei României din ultima perioadă predispun la acutizarea problemelor de cash-flow în următorul an, astfel că multe companii vor trebui să acorde și mai multă atenție acestui aspect”, declară Luminița Ristea.
5. Don`t Do-It-Yourself! În rândul multor antreprenori români există această tendință de a acoperi din punct de vedere executiv și zona financiar-contabilă a companiei. Apelarea la specialiști sau consultanți externi pare o practică inutilă și generatoare de costuri pentru mulți dintre aceștia. “În special în zona de IMM-uri există percepția greșită că un consultant extern este scump. Mulți dintre antreprenori cred că se pricep și la contabilitate și la fiscalitate, așa cum se pricep să facă business. Din această cauză, din păcate, în cele mai multe cazuri, consultanții ajung în companii să stingă focul. Lucrurile ar fi mult mai puțin costisitoare dacă s-ar apela din timp la specialiști financiari/contabili, fiscaliști care pot evita starea de platformă în flăcări. În ceea ce privește costurile cu un consultant, pot spune că orice firmă care facturează TVA își poate permite să acopere fără probleme aceste costuri, așa cum acoperă facturile de chirie, întreținere telefonie etc. O parte din antreprenorii români trebuie să înțeleagă că sistemul de management „eu le fac pe toate” a luat sfârșit” subliniază Luminița Ristea.