Câte ceva despre jocurile video (II)

0
328

Jocul video şi educaţia efectivă

Persoanele care se ocupă de educaţia copiilor devin din ce în ce mai interesate de potenţialul jocurilor video în stimularea procesului de învăţare al copiilor. Studii recente arată că atunci când joacă aceste jocuri copii sunt în mod invariabil antrenaţi în activităţi de învăţare care sunt mult mai complexe şi mai interesante decât cele mai multe dintre activităţile formale de la şcoală.
Abilităţi

Chiar şi jocurile care nu au intenţii educative solicită jucătorilor să înveţe multe lucruri. Jocurile sunt complexe din punct de vedere adaptativ şi îi obligă pe jucători să îşi dezvolte un mare număr de abilităţi. Cercetătorii au prezentat dovezi pentru numeroase beneficii ale jocurilor, inclusiv sporirea dezvoltării socio-emoţionale, cognitive şi fizice a copiilor, precum şi a abilităţilor motorii fine şi grosiere, coordonarea mână-ochi, creativitatea, atenţia şi mecanismele de rezolvare a problemelor, pentru a numi doar câteva.

Interacţiunea socială
De multe ori oamenii cred că astfel de jocuri reprezintă o activitate solitară. În realitate, lucrurile pot fi foarte diferite. Jocurile video reprezintă din ce în ce mai mult o activitate socială, fiindcă cele mai multe console au acum capacităţi multi-jucător. Pe o consolă se pot juca împreună de la doi la patru jucători dar din ce în ce mai multe jocuri permit jucătorilor să interacţioneze on-line şi, în consecinţă, numărul de comunităţi de jucători prin internet creşte rapid. Interacţiunea socială în cadrul acestor jocuri poate contribui la crearea unor legături între jucători.

Jocuri şi sănătatea

Jocul nu prezintă riscuri specifice de sănătate. Este o activitate de petrecere a timpului liber, fiind mai interactiv decât cititul cărţilor sau vizionarea programelor TV. Deoarece implică folosirea vederii, sfătuim în general jucătorii să respecte următoarele îndrumări:

Întotdeauna jucaţi într-o cameră bine luminată
Faceţi pauze regulate
Nu jucaţi un joc ore la rând indiferent cât este de captivant
Păstraţi o distanţă minimă faţă de ecran
NU jucaţi jocuri care vă depăşesc vârsta

Poate copilul meu să devină dependent de jocuri? (dar de ciocolată?)
Jocurile video nu antrenează o dependenţă fizică. Copiii joacă astfel de jocuri pentru că le place să o facă; iar unora le place mai mult decât altora. Atunci când joacă un joc video, ei pot face abstracţie de orice altceva se întâmplă în jurul lor (acelaşi lucru este valabil pentru vizionarea filmelor sau programelor TV).

Poate violenţa din jocurile video să afecteze comportamentul copilului meu?
Nu există dovezi pentru faptul că jocurile video violente ar provoca o creştere pe termen lung sau permanentă a agresivităţii sau violenţei. Cercetările referitoare la încurajarea violenţei de către jocurile video se concentrează în primul rând pe efecte de termen scurt şi sunt inconsecvente. Cu toate acestea, pentru a vă asigura că nu pot fi jucate de către copilul dumneavoastră jocuri considerate violente, respectaţi cu stricteţe ratingul de vârstă.

Pot jocurile provoca epilepsie?
Nu. Cercetări riguroase au dovedit că epilepsia nu poate fi provocată de jocurile video. Cu toate acestea, un număr extrem de mic de persoane, care suferă deja de epilepsie fotosensibilă pot descoperi că au această problemă atunci când joacă jocuri video. Cu toate acestea, experienţe de tipul vizionării programelor TV, mersul la discotecă sau chiar expunerea la razele de lumină printre copaci pot determina aceeaşi descoperire.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Pentru a aproba comentariul dumneavoastră, vă rog să efectuaţi următorul calcul: *