Lupta lui Bărbuț cu sistemul dă roade

0
337

Magistrații care greșesc vor putea fi trași la răspundere.

Curtea Constituţională a stabilit, în unanimitate, că legea răspunderii magistraţilor este constituţională. Actul normativ prevede ca Inspecţia judiciară, care se va ocupa de verificarea magistraţilor care greşesc, să acţioneze independent de Consiliul Superior al Magistraturii. Potrivit noii legi, un judecător, atunci când greşeşte, poate fi tras la răspundere la sesizarea preşedintelui instanţei supreme sau a ministrului Justiţiei. În cazul „derapajelor” procurorilor, verificările se fac la cererea Procurorului General sau a ministrului Justiţiei.

In urmă cu aproape un an, omul de afaceri Marcel Bărbuț atrăgea atenția, printr-o scrisoare deschisă,  tuturor instituțiilor importante din România (de la Parchet, până la Parlament și Președinție) asupra derapajelor flagrante ale sistemului de justiție de la noi. Iată că demersul său nu a fost în van, iar lucrurile încep să se miște pozitiv către o justiție care poate deveni mai corectă. „Nu știu cu cât am contribuit, prin demersurile mele, la această decizie, însă mă bucur că strigătele mele nu au rămas fără ecou. Consider că această lege e un pas mare pentru schimbarea corupției din țară. Dacă nu platești pentru greșeala făcută, ajungi să o repeți”, ne declară Marcel Bărbuț.

Iată că un demers civic al unui om de afaceri român, în lupta sa cu sistemul, a ajuns să dea roade. Este un bun exemplu care demonstrează contrariul teoriei că în această țară nu se mai poate face nimic, iar cetățenii nu au nici o putere să schimbe lucrurile. „Sistemul” nu este un „dat” universal. El este format și gândit de oameni. Iar dacă sistemul este prost sau corupt atunci oamenii îl pot schimba.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Pentru a aproba comentariul dumneavoastră, vă rog să efectuaţi următorul calcul: *