Economia sociala, noua moda ONG-ista

0
216

În România începe să prindă cheag un nou tip de activitate economică: aceea a întreprinderilor sociale. Dacă în vest economia socială este foarte dezvoltată, în țara noastră primii pași se fac printr-o lege la care se încă se lucrează. Încet, dar sigur. Pe de altă parte, fundațiile care sunt interesate să își crească bugetele au început să demareze proiecte care se bazează pe activitate economică.

Pe scurt, despre ce e vorba în economia socială – un ONG înființează o societate comercială care începe să producă bunuri și servicii pe care le comercializează în piața liberă. Statutul unei astfel de întreprinderi este puțin mai special în ceea ce privește, taxele, impozitele, reinvestirea profitului, forța de muncă angajată etc. Nu are rost să intrăm în detalii.

Un astfel de ONG care a înființat o întreprindere socială, este Fundația Dezvoltarea Popoarelor. FDP a investit printr-un proiect cu fonduri europene aproximativ 190.000 euro în construcția unei fabrici de mozaic. Producția a început în aceste zile, primele mozaicuri ieșind deja din fabrică.

În primă fază, în fabrica de mozaic se vor crea 12 locuri de muncă pentru tineri cu vârste cuprinse între 20 și 23 de ani, cu probleme de integrare socială şi care au trăit în instituţii de protecţie socială. “Având această implicare socială, fabrica de mozaic va obţine statutul de unitate protejată, care beneficiază de sprijinul Legii 448 din 2006. Această lege obligă fiecare companie, care are peste 50 de angajaţi, să angajeze persoane cu handicap (un procentaj de 4%) sau să plătească o taxa statului. O treia variantă pentru o astfel de companie ar fi sau să achiziţioneze bunuri şi servicii de la o unitate protejată, cum este societatea dezvoltată de noi”, precizează Simona Carobene.

O astfel de inițiativă este extrem de lăudabilă, pentru un ONG, care chiar dorește să își găsească și alte surse de finanțare în afară de cele clasice. Mai mult decât atât, astfel de proiecte cresc  cu adevărat implicarea socială a ONG-urilor.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Pentru a aproba comentariul dumneavoastră, vă rog să efectuaţi următorul calcul: *