Ford Focus EcoBoost 1.0 litri şi 125 de Cp

0
378

Pentru noi, europenii, EcoBoost-ul de 1.0 litri nu se face remarcat neapărat pentru litrajul mic. Motorul Ford este imporant pentru noi prin faptul că la un asemenea litraj reuşeşte performanţe de invidiat chiar şi pentru propulsoare cu 50 de procente mai mari. EcoBoost este capabil cu cele trei pistoane ale sale şi cu litrul său de volum dislocat să ducă Ford Focus-ul nou care cântareşte aproximativ o tonă la, fel de bine ca un propulsor clasic de 1.6 litri, poate chiar mai bine. Dacă la afacerea asta se adaugă o transmisie cu 6 rapoarte, atunci maşina poate coborî consumul de benzină sub 6.5 litri la sută. Consumul amintit aici este realizat cu un Ford Focus testat preponderent în oraş, fapt cu atât mai notabil.

Bine, bine, consumul e bun, dar performaţele dinamice? Cum rămâne cu ele? Dacă ar fi să comparăm dinamica unui Ford Focus cu propulsor deja clasic de 1.6 litri, cu ce se întâmplă la volanul unui Focus EcoBoost, atunci eu aş opta bucuros pentru turbină; pentru EcoBoost! E adevarat, Ford Focus EcoBoost 1.0 litri cu cei 125 de Cp şi cutia sa în 6 trepte ajunge la puţin peste 17.000 de euro. Maşina este mai scumpă cu doar 1000 de euro faţă de modelul clasic de Focus cu propulsorul său clasic de 1.6 litri si cutie sa clasică în 5 trepte. În plus, EcoBoost vine şi cu sistemul start/Stop, tehnologie utilă pentru limitarea consumului în oraş.

Micul propulsor în 3 cilindri face din Focus o maşină nervoasă la peste 2000 de ture şi una obişnuită la turaţii mai mici. Mai mult, dacă şoferul simte nevoia ca plusul de Cp (125 in aczul EcoBoost) să fie pus la treabă, nu are decât să apese acceleraţia ca turaţia să sară uşor 3000 de ture, iar turbina să-şi facă treaba în mod exemplar. Niciun moment şoferul unui Ford Focus cu propulsor EcoBoost nu va simţi vreun iz de inferioritate din cauza propulsorului cu 3 cilindri, ba din contră.

Aportul aproape permanent al turbinei la puterea generată de motor face din EcoBoost un adevărat propulsor „pursânge”, lucru mai greu accesibil până la el, pentru o bună parte a şoferilor români şi nu numai. Într-un alt registru EcoBoost poate fi privit ca un motor pe benzină care oferă soferului impresia că se află într-o maşină diesel mai silenţioasă. Sigur, pentru EcoBoost turbina este importantă, la fel ca pentru orice propulsor diesel, insă asta este filosofia sub care funcţionaează orice motor „turbo”. Mai rămâne să vedem, cu trecere anilor, cât de fiabilă este tehnologia EcoBoost. Cu siguranţă însă a fost testată zeci, dacă nu sute de mii de km de către producător, asta înainte de a fi prezentată publicului.

Tehnologia EcoBoost a apărut întâi pentru americani. Asta pentru că, probabil, Ford a simţit întâi nevoia ca propulsoarele imense de peste Ocean să-şi reducă gabaritul (litrajul). În sensul asta Ford înlocuieşte cu propulsoarele EcoBoost în 4 cilindri de 1.6 litri şi 2.0 litri, motoare mari şi energofage.

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Pentru a aproba comentariul dumneavoastră, vă rog să efectuaţi următorul calcul: *