Piata de polistiren se revolta

0
453

Cei mai importanti producatori din piata de polistiren au luat atitudine ca urmare a declaratiilor facute de arhitectul Mircea Ochinciuc, presedintele Organizatiei Arhitectilor Romani, filiala Bucuresti. Acestea a afirmat ca polistirenul nu ar fi potrivit pentru termoizolarea blocurilor. Iata reactia lui Marcel Barbut, proprietarul AdePlast:

În data de 6 iunie 2012, în cadrul anualei Ordinului Arhitectilor, au fost facute o serie de declaratii care au creat  o întreagă isterie in randul locatarilor, constructorilor, primarilor ce au reabilitat zeci de blocuri, dar si in randul producatorilor de polistiren. Presa a interpretat declaratiile domnului arhitect Mircea Ochinciuc, reprezentantul arhitectilor din Bucuresti, ajungand la concluzia ca polistirenul nu ar fi un material bun pentru termoizolatii.

Iata cateva citate din presa zilei din 6 iunie:

“Polistirenul etanșează clădirea, nu mai permite circulația vaporilor și poate produce igrasie. Au fost reclamate și probleme de respirație. De la polisteren, locuințele sunt acum ca niște sere. De asemenea, nu s-au montat profile metalice de închidere ceea ce a permis intrarea șobolanilor și a insectelor în sistemul de termoizolare și în fațada blocului, ceea ce în timp va afecta sănătatea locatarilor. În multe cazuri, s-a lucrat cu muncitori necalificați și nu s-au respectat etapele și timpii de aplicare”.

„Țările europene s-au declarat împotriva utilizării polistirenului în reabilitarea clădirilor. De altfel, țări precum Italia și Ungaria s-au declarat deja împotriva acestei soluții, preferând soluții alternative pentru interior. Fără a aborda reabilitarea termică strict științific este un sacrilegiu și la adresa arhitecturii și la bunăstarea locatarilor. Polistirenul este obținut din petrol, o resursă epuizabilă deci nu poate fi vorba de dezvoltare durabilă. De asemenea, încă nu se știe cum se va comporta acest produs pe fațade după 15 ani, existând posibilitatea să scadă aderența plasei de fibră de sticlă sau ca polistirenul să se volatilizeze în timp“.

Presa a mentionat ca aceste declaratii apartin domnului arhitect Ochiniciuc. Este cel putin ciudat acest fenomen de comunicare in conditiile in care, in cadrul altor articole domnia sa este citat cu un mesaj contrar si anume ca “pentru blocurile din perioada comunista utilizarea polisternului  ar fi chiar indicata”.

Avand in vedere impactul social si economic pe care il pot avea astfel de interpretari, il rugam pe domnul arhitect Ochinciuc sa precizeze public daca declaratiile sale au fost intrepretate gresit sau daca intr-adevar presa a citat corect punctul sau de vedere.  Oricare ar fi intrepretarile presei  si/sau  opiniile tehnice , il rugam  pe domnul arhitect Ochiniciuc sa vina alaturi de noi, producatorii de polistiren, intr-o dezbatere publica la care sa fie invitati: producatori de vata minerala, firme de constructii, arhitecti din toate orasele , ziare si reviste de specialitate, unde discutam deschis despre beneficiile folosirii polistirenului in termoizolatii in comparatie cu alte materiale.

Ii dam dreptate dlui architect referitor la aplicarea incorecta a sistemelor de termoizolatii, dar nu sunt producatorii de polistiren sau polistirenul vinovati de aceste greseli ale ,,UNOR SUBANTREPRENORI. DIDRIGINTII DE SANTIER TREBUIE SA-SI FACA MESERIA CORECT !!!

AdePlast, ca membru al Asociatiei Producatorilor de Materiale de Constructii din Romania (AMPCR), cauta solutii de scolarizare a  muncitorilor din constructii. In prezent asociatia este foarte apropae de obtinerea de fonduri Europene in acest sens. Solicitam noului guvern pe aceasta cale sa sustina producatorii de materiale de constructii romani si scolile de meseriasi pentru a avea personal calificat.

Pana la momentul dezbaterii, as dori sa fac o serie de precizari cu privire la informatiile aparute in presa, in ceea ce priveste impactul pe care acestea il pot avea asupra cetatenilor si industriei. In plus, consider ca in virtutea dreptului la libera informare, cetatenii trebuie sa cunoasca si punctul de vedere al unui producator de polistiren, neintepretat subiectiv.

As vrea sa mentionez in primul rand ca informatii de tipul celor de mai sus pot duce la inchiderea a zeci de fabrici producatoare de styren, materie prima in productia de polistiren, investitii care s-au realizat cu sute de milioane de euro la nivel european de catre companii ca: BASF, Eny Dunastyr, Styron Plastics & Styron Automotive, Monotez, Ineos, Syntos.

De asemenea, informatiile despre polistiren, aparute in presa recenta,  pot  cauza mari prejudicii celor peste 60 de producatori din Romania. Printre acestia se numara fabrici multinationale de renume ca: Hirsch, Swisspor, Austrotehrm care au zeci de fabrici in Germania, Elvetia , Italia in toata Europa.

Daca in tarile europene ar fi existat o tendinta de stopare a termoizolatiilor cu polistiren, din cauza problemelor pe care le-ar ridica acest material, atunci, cu siguranta s-ar fi renuntat demult la aceasta metoda. Mai mult, companiile internationale ar fi stiut cu mult timp inainte si nu ar fi investit in continuare in noi capacitati de productie.

In randul producatorilor de polistiren exista si  fabrici de ultima generatie 100% romanesti  ca Arcon, AdePlast, Amvic, Europlast, Bico alaturi de alte zeci de mici companii. In toate aceste capacitati de productie lucreaza mii de muncitori romani. Cine face afirmatii legate de acesata industrie trebuie sa isi cantareasca foarte mult spusele si sa sa gandeasca la  impactul social al acestora.

In ceea ce priveste informatiile legate de volatilizarea polistirenului in timp, pot afirma ca sunt complet false, iar cine le propaga este clar ca nu cunoaste proprietatile tehnice ale materialului despre care vorbeste. Dincolo de argumentele tehnice si chimice, pe care nu vreau sa le invoc acum, pot da un exemplu din experienta personala, care nu are nici o legatura cu faptul ca noi producem acum polistiren.  In urma cu 22 de ani am participat la nenumarate lucrari de termoizolatii in Austria, unde am executat cu firma pe care o conduceam, milioane de  metri patrati de termoizolatii. In prezent, lucrarile la casele respective sunt intacte, iar culorile neschimbate. In Germania, lucrarile de termoizolatie cu polistiren au inceput acum 25 de ani, iar in prezent 80-90% din acestea se realizeaza tot cu polistiren.

Mai mult decat atat, presa europeana anunta  ca s-au pus la dispozitia statelor finantari nerambursabile pentru  izolarea caselor si blocurilor cu polistiren. Chiar si la cladirile istorice, in toate tarile civilizate, stucatura a fost inlocuita cu profile de polistiren pentru a scadea greutatea constructiilor istorice. Toti producatorii de materiale de constructii au dezvoltat solutii speciale pentru asanarea cladirilor istorice, cum sunt produsele inovative de tip “Renowa”. De asemenea, trebuie mentionat ca una dintre cele mai eficiente metode de termoizolare este cea cu mortare, care au inserate perle de polistiren special tratate, de tip ,,POLITERM”. Acestea se prepara direct pe santier printr-un amestec al perlelor de polistiren cu ciment sau mortare premixate. Aceasta inovatie se foloseste si pentru sapele usoare, la renovarea si mansardarea cladirilor.

 

Consider ca dincolo de interesele de business ale oricarui producator de materiele de constructii, prioritar este interesul cetateanului, al clientului nostru. Pentru ca daca acesta este multumit, cu o lucrare de calitate, atunci toate industriile producatoare vor avea de castigat. Dar pana acolo, cred ca cel mai important lucru este ca cetateanul sa fie bine informat, pentru a lua cea mai buna decizie, pentru bugetul pe care il are. Astfel, ii invitam la o dezbatere publica pe arhitecti, pe constructori, pe beneficiari, pe producatorii de polistiren si de materiale alternative, unde sa discutam deschis despre beneficiile polistirenului si ale materialelor alternativa, dezbatere in urma careia cetatenii sa se poata fi informati corect asupra materielelor de constructie pe care le folosesc.

Daca anumiti producatori de vata minerala incearca prin acest tip de comunicare sa isi promoveze produsele, prin denigrarea polisitirenului, atragem atentia ca astfel de actiuni pot fi dur sanctionate. Amintim ca un mare producator de vata minerala din Europa a facut o serie de afirmatii negative referitoare la siguranta polistirenului, acestea aflandu-se apoi  la baza unui proces celebru pe care producatorul respectiv l-a pierdut la curtea din Amsterdam, Olanda.

 

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Pentru a aproba comentariul dumneavoastră, vă rog să efectuaţi următorul calcul: *