Gata cu polisirenul prost pe fatade! ROMEPS s-a pus cu tunurile pe firmele de garaj

0
321

ROMEPS si APMCR vor preleva probe de polistiren din piata pentru testarea calitatii

Amenzile pentru produsele neconforme sunt intre 50.000 si 150.000 RON, mergand pana la suspendarea activitatii celui care le comercializeaza sau produce.

termosistem_casotecaAsociatia Producatorilor de Polistiren Expandat din Romania  – ROMEPS, organizatie care reprezinta interesele producatorilor romani de polistiren expandat si membra a EUMEPS organismul European de profil a aderat la Asociatia Producatorilor de Materiale de Constructii din Romania – APMCR. Aceasta aderare a vizat atat alaturarea Asociatiei ROMEPS la organizatia cea mai reprezentativa a producatorilor romani, dar a realizat si  completarea experientei celor doua asociatii in vederea respectarii standardelor calitative in vigoare referitoare la materialele termoizolante din polistiren expandat.

Testele si masuratorile desfasurate in paralel de catre Asociatia ROMEPS si APMCR releva faptul ca anumiti producatori dar si distribuitori  inseala buna credinta a cumparatorilor prin eliberarea de documente conforme care insotesc produse cu o calitate net inferioara celei declarate.

Numeroasele neconformitati constatate in ultima perioada, de la etichetarile inselatoare fara respectarea marcajelor impuse de SR EN 13163, pina la utilizarea de produse cu compresiuni de 35-45 Kpa (8-10 kg/mc), vindute sub denumirea de EPS 70 sau EPS 80, ca produse destinate pentru termoizolarea fatadelor, a facut ca, incepand cu luna august, autoritatile statului sa demareze un program national de control care sa vizeze productia, distributia si punerea in opera  a materialelor termoizolante.

ROMEPS sustine initiativa Inspectoratului de Stat pentru Constructii care  urmareste implementarea unei calitati corespunzatoare a materialelor termoizolante in vederea obtinerii unor economii reale de energie pe termen mediu si lung .

Totodata ROMEPS sustine ideea ca dupa prima faza de control, care a vizat doar verificarile documentelor insotitoare ale marfurilor gasite la vanzare, autoritatea responsabila sa continue demersurile prin prelevarea de probe si verificarea caracteristicilor de compresiune declarate ale produselor de pe intreg lantul de comercializare, in vederea eradicarii fenomenului de  « piraterie » existent in prezent in piata de profil.

Pentru a sprijini initiativa Inspectoratului de stat in constructii  atat ROMEPS cat si APMCR vor preleva , verifica si testa calitatea polistirenului expandat si vor sesiza autoritatile cu privire la toti producatorii care incalca flagrant si repetat standardele de calitate ale produsului.

Avertizam pe aceasta cale atat producatorii cat si distribuitorii de polistiren ca in conformitate cu modificarile legislative aduse de HG. 1074/2012 consecintele la care se expun sunt urmatoarele: amenzi repetate cuprinse intre 50.000 si 150.000 RON atat pentru producatori cat si pentru comerciantii care distribuie produse sub standard, obligarea retragerii de la comercializare a produselor neconforme, pina la suspendarea activitatii pentru respectivii producatori.

In mod special, vor fi urmarite lucrarile de reabilitare din bani publici si vor fi sesizate organele statului, iar presa va fi  de asemenea informata. Vom solicita ca polistirenul care nu respecta caietele de sarcini, normele europene si interne, sa fie inlocuit de pe blocuri, iar cei care cu buna stiinta l-au livrat sau l-au pus in opera sa refaca pe cheltuiala lor lucrarile . In acelasi timp, vom solicita  si interzicerea de a mai participa la licitatii publice  pentru firmele ce incalca cu buna stiinta legile.

Statisticile atesta atat faptul ca polistirenul expandat se foloseste pe scara larga in intreaga Europa, nu numai pentru lucrari de renovare si izolare termica a cladirilor de locuit. Polistirenul expandat (EPS) si-a dovedit eficienta in timp, in tarile dezvoltate acesta fiind folosit ca aplicatie principala pentru termoizolatii de mai mult de 40 de ani. Totusi, din cauza utilizarii materialelor de proasta calitate, atat calitatea lucrarii cat si randamentul termic al reabilitarii pot fi compromise.

Reamintim ca toti producatorii care aplica marcajul CE se supun referintei unice europene in ceea ce priveste polistirenul expandat, aceasta fiind standardul European armonizat SR EN 13163.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Pentru a aproba comentariul dumneavoastră, vă rog să efectuaţi următorul calcul: *