32 de opere de artă pentru prima Şcoală de Muzică Veche din România

0
318

Pentru obţinerea fondurilor necesare înfiinţării primei Şcoli de Muzică Veche din România, iniţiatorii proiectului au decis să folosească o tactică nobilă. O licitaţie de artă!

Dar într-o licitaţie de artă vinzi obiecte de artă şi pentru a le vine, trebuie să le procuri! Aşadar, pentru ca această Şcoală de Muzică Veche să poată exista, o serie de artişti contemporani de certă valoare au dăruit viitoarei şcoli câte o lucrare. Aceste lucrări sunt acum strânse într-o licitaţie care va avea loc miercuri, 28 noiembrie 2012, orele 19 la Muzeul Naţional al Ţăranului Român – Studioul Horia Bernea.

 

Iată mai jos comunicatul oficial al evenimentului:

 

Miercuri, 28 noiembrie 2012, orele 19.00, la Muzeul Naţional al Ţăranului Român, va avea loc licitaţia de artă dedicată înfiinţării şi înzestrării primei Şcoli de Muzică Veche din România. Licitaţia va cuprinde opere realizate de unii dintre cei mai importanţi artişti români contemporani, printre care Ştefan Câlţia, Sorin Ilfoveanu, Horea Paştina, Vasile Tolan, Marian Zidaru, Valeriu Mladin, Vasile Mureșan-Murivale sau Francisc Chiuariu.

Toate operele au fost donate de către artişti, iar fondurile vor fi folosite pentru achiziţionarea de instrumente specifice muzicii vechi, partituri şi lucrări teoretice ce vor fi puse la dispoziţia elevilor, pentru studiu şi documentare. În plus, vor fi acordate burse de studiu elevilor merituoşi cu situaţie financiară dificilă.

Şcoala de Muzică Veche este o necesitate în oferta educaţională artistică în România, unde muzica veche nu se regăseşte aproape deloc în programele instituţiilor de învăţământ, în special la nivel preuniversitar, în ciuda unui interes real din partea publicului pentru aceste genuri muzicale.

Pretutindeni în Europa, muzica veche cucereşte teren, cu o reţea dinamică şi bine închegată de muzicieni şi un public numeros şi entuziast, din ce în ce mai tânăr. România se racordează treptat acestor evoluţii, şi este timpul ca o nouă generaţie de muzicieni, dar şi de ascultători cunoscători să se formeze şi la noi în ţară. Or muzicienii de valoare se formează doar prin instruire încă de la vârste mici. De aceea, în primăvara anului 2013, prima Şcoală de Muzică Veche din România îşi va deschide porţile, aşteptându-şi micii muzicieni, cărora le va pune la dispoziţie tot necesarul pentru studiu şi documentare.

Astfel, participanţii la Licitaţie vor obţine un dublu câştig: o operă de artă de mare valoare şi şansa de a fi pus o cărămidă la temelia unei noi generaţii de muzicieni specializaţi în muzică veche, pe care peste câţiva ani vom avea cu toţii bucuria să îi ascultăm pe marile scene de profil ale Europei.

Cele 32 de opere de artă, în mare parte picturi, vor fi expuse la Muzeul Naţional al Ţăranului Român începând de duminică, 25 noiembrie la amiază, până miercuri, 28 noiembrie.

Artiştii prezenţi în licitaţie:

Vasile Ştefan Murivale

Aurel Tar

Ion Lazăr

Horea Paştina

Marian Zidaru

Monica Vasinca

Ştefan Câlţia

Vasile Tolan

Mirela Trăistaru

Virgiliu Parghel

Mircea George

Bogdan Vladuță

Ana – Maria Panaitescu

Sorin Ilfoveanu

Marcel Lupşe

Adrian Chira

Francisc Chiuariu

Valeriu Mladin

Dorotheea Fleiss

Medi Wechsler Dinu

Mircia Dumitrescu

Viorel Mărginean

Mihai Percă

Ion Atanasiu

Miron Duca

Iacob Lazăr

Ştefan Pelmuş

Ion Nemţoi

Gabriel Ghizdavu

Dragoş Lumpan

 

Şcoala de Muzică Veche, prima cu acest profil în România, va fi lansată la începutul anului 2013. Cursurile vor fi oferite de profesori calificaţi la cele mai bune şcoli de profil din ţară şi din străinătate, beneficiind în plus de o bogată experienţă concertistică. În primul an, elevii vor putea opta pentru flauto traverso și flaut drept – profesor Dorel Iuga, vioară barocă – profesor Melinda Béres, clavecin, basso continuo și cursuri teoretice – profesor Raluca Enea, profesor Ana-Maria Ghizdeanu. Cursurile de muzică veche pentru copii sunt deschise atât copiilor foarte talentați, interesați în mod special de interpretarea de performanță, cât și celor care nu își doresc neapărat o carieră muzicală în viitor, ci doar dobândirea unei culturi muzicale solide. În plus, studiul unui instrument și disciplinele teoretice muzicale nu numai că îmbogățesc cultura generală a copiilor, dar le dezvoltă reflexele de învățare, îi fac mai siguri pe ei și îi ajută la dezvoltarea abilităților de comunicare.

Alături de oferta educaţională pentru copii, şcoala va oferi şi cursuri de interpretare şi iniţiere în ascultarea muzicii vechi pentru adulţi, atât la nivel de grup, cât şi individual.

Click aici pentru galeria foto

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Pentru a aproba comentariul dumneavoastră, vă rog să efectuaţi următorul calcul: *