Update: 32 de opere de artă pentru prima Şcoală de Muzică Veche din România

Pentru obţinerea fondurilor necesare înfiinţării primei Şcoli de Muzică Veche din România, iniţiatorii proiectului au decis să folosească o tactică nobilă. O licitaţie de artă!

Dar într-o licitaţie de artă vinzi obiecte de artă şi pentru a le vine, trebuie să le procuri! Aşadar, pentru ca această Şcoală de Muzică Veche să poată exista, o serie de artişti contemporani de certă valoare au dăruit viitoarei şcoli câte o lucrare. Aceste lucrări sunt acum strânse într-o licitaţie care va avea loc miercuri, 28 noiembrie 2012, orele 19 la Muzeul Naţional al Ţăranului Român – Studioul Horia Bernea.

Iată mai jos și operele de artă ce vor fi licitate:

 

Aurel Tar – „Friendship”

2012, acrylic pe pânză, 60×60 cm.

Valoare estimativă: € 700-900. Valoare de pornire: € 600

„Generaţia de artişti formată după 1990, impregnată de teoriile postmoderniste, revalorifică într-un autentic spirit ludic unele dintre curentele anilor ‘50, manifestate în Europa şi dincolo de ocean. Pictorul Aurel Ţâr, format la Universitatea de Artă din Cluj, a redescoperit curentul numit pop-art. Lucrările lui de pictură, instalaţie sau colaj adaptează arta pop la realităţile spaţiului balcanic şi românesc. Preocupat de problema identitară, artistul comentează plastic realul imediat, contingentul, evenimentul politic şi social, în cheie critică şi ironică.

Lucrarea realizată în tehnica acrylicului pe pânză şi „Fără titlu” sintetizează într-un portret şarjat atmosfera unui univers concentraţionar încă viu în conştiinţa noastră. Mesajul destul de transparent al lucrării lui Tar este că: „cine uită trecutul, riscă să îl repete”. Chipul rânjind al miliţianului care, până nu demult, îşi păzea oraşul sau satul de propriii săi cetăţeni  devine un avertisment că istoria e cel mai adesea ciclică. Acest gen de produs al dictaturii, existent printre noi, încă ne supraveghează. Calităţile plastice ale tabloului susţin acest mesaj.

O interesantă lucrare de artă contemporană, mai ales pentru colecţionarii preocupaţi de fenomenul artei tinere!” (Luiza Barcan)

 

Horea Paştina – „Floare de crin şi primulă în fereastră”

2012, ulei pe pânză, 60 x 70 cm.

Valoare estimativă: € 2.000-2.500. Valoare de pornire: € 1.500

„Artist din prima linie, Horea Paştina aparţine, totodată, unei „rase” pe cale de dispariţie: cea a pictorilor-filosofi. Universul său vizual nu e altceva decât o continuă meditaţie asupra Creaţiei. Paştina descoperă filonul şi fiorul sacru în cele mai simple dintre formele vii. Şi reuşeşte să le comunice privitorului cu extraordinară delicateţe. În compoziţiile cu natură statică, artistul face dovada deplinei sale măiestrii şi a unei viziuni epurate de orice element dizarmonic.

Această compoziţie cu „Floare de crin şi primulă în fereastră” exprimă bucuria plenară resimţită de pictor în faţa motivului. O bucurie molipsitoare. Două forme vegetale graţioase dialoghează în spaţiul intim, restrâns, dar evocator de atmosferă, al unei ferestre. Sunt scăldate în lumină şi purtătoare de viaţă discretă. Sunt forme mici ale marii Creaţii. Sunt două metafore ale existenţei tăcute şi subtile. Horea Paştina evocă prin detaliu întregul. Lucrarea de faţă e o compoziţie realizată cu economie de mijloace artistice. În simplitatea ei desăvârşită, bucură privirea dar invită, în acelaşi timp, la descoperirea unor profunde semnificaţii. Ea poate conferi reală greutate unei colecţii de artă contemporană.” (Luiza Barcan)

 

Ion Lazăr – „Iarna pelerinilor”

2011, tempera, tuş pe hârtie satinată, 50 x 42 cm.

Valoare estimativă: € 300-400. Valoare de pornire: € 250

 

 

 

 

 

 

 

Ion Lazăr – „Samurai”

2011, tempera pe carton, 42 x 59 cm.

Valoare estimativă: € 300-400. Valoare de pornire: € 250

„Format ca pictor monumentalist la universitatea bucureşteană de artă iar astăzi la rândul său profesor şi restaurator, Ion Lazăr se numără printre artiştii adânc influenţaţi de tradiţia picturii murale medievale şi a icoanei din spaţiul românesc. Opera sa este diversă şi din punct de vedere al abordării temelor, şi din punct de vedere al tehnicilor. Peisajul, natura statică, studiile de personaje, cu toate îi sunt familiare pictorului.

Artistul oferă de această dată spre colecţionare două lucrări de grafică speciale. Ambele au ca sursă de inspiraţie o lume îndepărtată şi diferită de a noastră: Extremul Orient unde, probabil, artistul a călătorit de curând. Lucrarea „Iarna pelerinilor”, realizată în tuş şi tempera pe hârtie satinată, aminteşte de stampele japoneze. Peisaj hibernal realizat cu multă măiestrie şi compoziţia ascendentă cu muntele acoperit de zăpadă sugerează un urcuş spiritual. „Samuraiul” realizat în tempera pe carton evocă şi el un personaj de legendă al acestei lumi îndepărtate.

Pictorul a preferat să accentueze calităţile personajului său folosindu-se doar de alb şi negru, într-o compoziţie de real rafinament.” (Luiza Barcan)

 

Marian Zidaru – „Serafim cu aripă albastră”

2010, ulei pe pânză, 40 x 90 cm.

Valoare estimativă: € 1.000-1.500. Valoare de pornire: € 800

„Marian Zidaru pune tradiţia ca temelie a artei sale, fără a ezita însă să se folosească de toate cuceririle tehnice ale artei contemporane. Astfel, lucrările lui rămân mereu incitante şi purtătoare ale unei reale meditaţii asupra raportului de forţe dintre lumină şi întuneric, bine şi rău, efemer şi etern. Putem vorbi despre un creator incomod, ce abordează fără prejudecăţi vechi subiecte, supunândule unei judecăţi personale şi conferindu-le un plus de semnificaţie.

Sculptorul Marian Zidaru se dovedeşte şi un pictor iscusit. Lucrarea „Serafim cu aripă albastră” e o compoziţie cu subiect religios explicit. Treaptă îngerească, serafimul este fiinţă sacră a lumii celei nevăzute. O lume ce trimite constant, spre artistul preocupat de existenţa ei, semnale de neconfundat. Una dintre cele şase aripi ale serafimului este albastră poate tocmai pentru a sugera apartenenţa la lumea celestă a acestui personaj îngeresc. Şi pentru că „la început a fost Cuvântul”, termenul „Cuvânt” apare inserat pe una dintre aripile laterale ale serafimului. Lucrarea poate îmbogăţi în mod real o colecţie de artă contemporană sau poate adăuga o piesă interesantă unei colecţii de artă cu subiect religios.” (Luiza Barcan)

 

Monica Vasinca – „Linear”

2008, acrylic pe pânză, 63×84 cm.

Valoare estimativă: € 700-900. Valoare de pornire: € 600

„Frumuseţea şi gingăşia florilor pot vindeca sufletul. Uneori chiar şi un trup bolnav. Astfel se articulează mesajul graficii şi al picturii artistei clujene Monica Vasinca. Motiv mereu viabil şi la îndemâna artiştilor, floarea poate fi totul, de la obiect de studiu, la metaforă ori simbol vizual. Nici un pictor, probabil, n-a putut ignora bogăţia lumii vegetale, lăsându-se, măcar odată, sedus de ea.

Monica Vasinca s-a lăsat cu totul sedusă de flori, îndeosebi în seria de lucrări numită „Clipe în grădină”. Acestei serii îi aparţine şi lucrarea „Linear”, o pânză pictată în tehnica acrylicului. Natura statică cu o vază de flori, aşezată într-un cadru intim, nu redă o floare anume, ci mai degrabă încearcă să sugereze o categorie. Nu e o compoziţie care să se aplece asupra unei flori, e o meditaţie plastică asupra ideii de floare, sugerată inspirat prin tuşe largi, generoase, agitate. Culorile se întrec în diversitate pe suprafaţa pictată, completându-se reciproc. Culori primare, contraste cromatice, inserţii subtile de alb şi negru construiesc o lucrare cu valenţe decorative şi deopotrivă poetice.” (Luiza Barcan)

Vasile Tolan – „Fără titlu”

2012, acrylic pe pânză, 55×75 cm.

Valoare estimativă: € 1.000-1.500. Valoare de pornire: € 800

„Figură aparte în celebra pleiadă de pictori adepţi ai non-figurativului, Vasile Tolan s-a afirmat de-a lungul carierei sale ca artist cu un stil fundamentat pe o trăire autentică. Aşa cum unii pictori rămân întreaga viaţă fideli reprezentării figurative, alţii, dimpotrivă, nu trădează niciodată vocaţia pentru reprezentarea abstractă. Vasile Tolan aparţine celei de a doua categorii. Pictura lui aduce o importantă contribuţie la consolidarea artei concrete din România.

Lucrarea „Fără titlu” e realizată în tehnica rapidă a acrylicului pe pânză, o tehnică potrivită spiritelor efervescente, grăbite să-şi exprime dintr-o răsuflare preaplinul trăirii. Cu mână sigură, de maestru, această impresionantă erupţie de culoare caldă, de un roşu intens, propune privirii un incitant dialog între forme primare, precum pătratul şi cercul. La fel de imprevizibilă precum un fenomen astronomic, desfăşurarea cromatică de pe pânza lui Tolan are forţa vizuală a unei revărsări de magmă. Inserţiile de galben, roz şi violet delicat accentuează impactul asupra simţurilor privitorului. „Fără titlu” e o lucrare menită spaţiilor neconvenţionale, dar şi unei locuinţe cu arhitectură modernă şi interioare adaptate stilului contemporan.” (Luiza Barcan)

Mirela Trăistaru – „Red”

2012, acrylic pe pânză, 60 x 60 cm.

Valoare estimativă: € 900-1.200. Valoare de pornire: € 800

„Fără a se lăsa sedusă de un stil sau un curent anume, tânăra pictoriţă Mirela Trăistaru vine cu un suflu nou în arta contemporană. Cu o mobilitate de invidiat, ea poate transforma orice suprafaţă în suport pentru pictură: de la suprafeţele convenţionale la cele neobişnuite. Astfel, ea trece pe nesimţite de la pictura de şevalet la body painting. Dacă există, totuşi, anumite stiluri cu vagi ecouri în arta ei, acestea s-ar putea revendica din postimpresionism, fauvism sau din pictura naivă. Lucrările Mirelei Trăistaru au parcă oroare de vid şi se impun privirii prin bogăţia asocierii de motive dar şi prin exuberanţa cromatică.

Lucrarea simplu intitulată „Red”, „roşu”, face aluzie tocmai la culoarea ce conduce întreaga alcătuire plastică. În mod mai puţin obişnuit, acest roşu, culoarea fundalului, exaltă portretul din primul plan. Un portret discret şi delicat conturat de femeie înveşmântată în negru. Contrastul cromatic studiat de pictoriţă, ca şi delicatele motive decorative ale fundalului, contribuie la reuşita unei lucrări ce vă poate îmbogăţi colecţia de pictură.” (Luiza Barcan)

You may also like...

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Pentru a aproba comentariul dumneavoastră, vă rog să efectuaţi următorul calcul: *