Pianistul Lucian Velciu şi dirijorul Cristian Brȃncuşi vor susține miercuri un concert din Mozart şi Mendessohn la Sala Radio

0
803

Miercuri, 12 decembrie, de la ora 19:00, la Sala Radio din Bucureşti,  iubitorii muzicii clasice vor avea ocazia să ȋntȃmpine Crăciunul prin Serenadele lui Mozart şi Concertul nr. 1 pentru pian şi orchestră de F. Mendelssohn. Orchestra de Cameră Radio ȋl va avea la pupitru pe dirijorul Cristian Brȃncuşi, iar, ȋn centrul evenimentului, pianistul Lucian Velciu va susține un recital la pian.

Concertul va debuta prin celebra serenadă „Eine Kleine Nachtmusik” sau „Mica serenadă” ȋn sol major K 525 de W.A. Mozart, urmată de „Concertul nr. 1 ȋn sol major pentru pian şi orchestră” op. 25 de F. Mendelssohn, o lucrare plină de vervă şi nerv, iar ȋn final, completȃnd ciclul, concertul se va ȋncheia cu „Serenada nr. 1 ȋn re major” K 100 de Mozart.

Ultima ”notă” a evenimentului va fi celebrată printr-o degustare de vin oferită de Domeniile Ostrov.

Despre Cristian Brȃncuşi

Numele dirijorului Cristian Brȃncuşi este profund legat de istoria Radiodifuziunii Romȃne, fiind membru fondator al Orchestrei de Cameră Radio.

Absolvent al Universității Naționale de Muzică Bucureşti, secțiile Dirijat de orchestră şi Compoziție, Cristian Brancusi (n. 1951) a participat la cursuri de maiestrie susținute de Igor Markevitch (Weimar, 1975), Karl Osterreicher (1976–1977), Sergiu Celibidache (1978–1982).

Intre anii 1977–1983 a activat ca dirijor permanent al Filarmonicii „Paul Constantinescu” din Ploieşti, ulterior a ȋndeplinit aceeaşi funcţie la Orchestra de Studio a Radioteleviziunii Romȃne.

Din 1990 este dirijor şi membru fondator al Orchestrei de Camera Radio. In tot acest timp,  a prezentat sute de concerte cu un repertoriu variat, de la lucrări preclasice la creația contemporană. Interesat ȋn promovarea tinerilor artişti, Cristian Brancusi le-a oferit adesea şansa de a fi solişti ȋn concertele sale, după cum a dirijat şi numeroase concerte alături de nume consacrate ale artei interpretative, din țară şi străinătate.

Muzician complex, membru al Uniunii Compozitorilor şi Muzicologilor din Romȃnia, al Societății Internationale de Muzică Contemporană şi al Societății Interpreților, Coregrafilor şi Criticilor Muzicali din Romȃnia, Cristian Brȃncuşi este autor a diverse lucrări camerale, simfonice şi vocal-simfonice.

Despre Lucian Velciu

Pianistul Lucian Velciu s-a născut la 11 martie 1976 la Bucureşti. A ȋnceput studiul pianului la vȃrsta de 5 ani. I-a avut profesori pe Anca Borina (Scoala de muzică nr. 4) şi Constantin Nițu (Liceul „Dinu Lipatti” 1987 – 1990 şi Liceul „George Enescu” 1990 – 1994).

In anul 1994 a devenit student la Universitatea Națională de Muzică – secția Interpretare Muzicală – pian, unde l-a avut maestru pe Vlad Dimulescu.

In anul 1997 a obținut premiul al II-lea la Concursul Internațional de Pian „Carl Filtsch” de la Sibiu.

In perioada studiilor universitare a susținut recitaluri şi a fost invitat ȋn emisiuni ale Radio România şi TVR, realizate de Iosif Sava, Rodica Sava şi Ivona Cristescu.

Intre anii 1998 şi 2001 a fost selectat să se perfecționeze ȋn cadrul Colegiului Pro. A susținut recitaluri ȋn emisiuni televizate la PRO TV. In anul 2001 a obținut Premiul I şi Marele Premiu la Concursul „Pro Piano” de la Bucureşti.

In septembrie 2001 a fost invitat să susțină un recital ȋn Piața Festivalului Internațional George Enescu. In octombrie 2001 a fost invitat al Filarmonicii „Marea Neagră” din Constanța, prilej cu care a interpretat „Concertul nr. 2 pentru pian şi orchestră” de Franz Liszt.

In iulie 2002 a participat la un curs de vară susținut ȋn Luxemburg de pianista Dana Protopopescu. Cu acel prilej a prezentat şi un recital cu opusuri de Beethoven şi Liszt la Universitatea de Muzică. In acelaşi an, ȋn sala Studio a Ateneului Romȃn din Bucureşti, a obținut un succes important cu un recital Beethoven.

Au urmat recitaluri la Muzeul Naţional „George Enescu” – 2008 şi 2009, la Muzeul de artă din Constanța – 2009, la Palatul Mogoşoaia – 2010.
In prezent desfăşoară şi o activitate pedagogică ȋn cadrul Liceului de Muzică „Dinu Lipatti” – catedra de pian principal.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Pentru a aproba comentariul dumneavoastră, vă rog să efectuaţi următorul calcul: *