Dacă 2012 a fost un an greu în care s-au anunțat o serie de modificările legislative la nivel fiscal, anul în care s-au ridicat o serie de întrebări cu privire la aplicarea acestor măsuri, 2013 va fi și mai greu, de la 1 ianuarie intrând în vigoare toate modificările. Specialiștii rețelei de consultanță NEXIA Internațional trag câteva semnale de alarmă privind implicațiile noilor modificări fiscale asupra persoanelor fizice și societăților comerciale.
Mâine este ultima zi pentru alegerea sistemului de plată a impozitului pe profit
Joi, 31 ianuarie, este ultima zi în care contribuabilii, plătitorii de impozit pe profit își pot exprima opțiunea de a plăti trimestrial, prin plăți anticipate sau prin sistem real de plată, această opțiune fiind una dintre modificările fiscale ce au fost adoptate de la 1 ianuarie.
“Mai avem o singură zi în care putem să facem o alegere corectă. Posibilitatea de a alege sistemul în care fiecare își plătește impozitul pe profit poate însemna un avantaj dar în același timp și un dezavantaj. Faceți alegerea corectă pentru că aceasta își va arăta efectele pe parcursul următorilor doi ani, iar prin plata anticipată se poate crea un avantaj de cash flow” declară Luminița Ristea, partener CRG Nexia.
Control fiscal suplimentar pentru persoanele fizice
O altă modificare a Codului Fiscal este aceea a impozitării unor persoane care timp de 22 de ani nu au fost impozitate. “Aceste modificări dau statului instrumente de control fiscal suplimentar pentru persoanele fizice mizând pe impozitarea unei categorii largi care nu era impozitată până acum. Unul din sectoarele care va fi afectat de această lege este agricultura, unde agricultorii mici devin contribuabili” Dinu Petre, partener Cunescu, Balaciu și Asociații, membru NEXIA.
Legea prevede că în cazul controalelor fiscale realizate de ANAF persoanele fizice pot fi solicitate să completeze o declarație de patrimoniu pe propria răspundere. “Obligativitatea unei declarații de patrimoniu și venit pentru persoanele fizice la cererea organelor de control ne poate face să credem că fiscul își perfecționează instrumentele pentru controlul marilor averi”, declară Dinu Petre.
Continuarea politicii de limitare a deductibilității
Noile schimbări fiscale continuă politica de limitare a deductibilității cu cheltuielile. “Dacă până acum deductibilitatea cheltuielilor cu autovehicule se făcea până la 50% sau in unele cazuri chiar integral, de la 1 februarie se limitează aceste deductibilități, astfel că cheltuielile cu o mașină care, de exemplu, este mai scumpă de 18 mii de euro nu se mai deduce”, precizează Dinu Petre.
“Singura modalitate prin care aceste modificări își vor atinge scopul de a atrage mai multi bani la bugetul statului este conformarea și transparența fiscală. Dacă se arată transparență în ceea ce se face cu banii rezultați din aceste modificări, atunci și gradul de conformare fiscală voluntară va crește” este de părere Luminița Ristea.
NEXIA INTERNATIONAL se află printre primele zece reţele de consultanţă şi contabilitate la nivel mondial, cu un nivel al onorariilor totale înregistrate în 2009 de peste 2,1 miliarde de euro. NEXIA este prezentă în peste 100 de ţări cu 580 de birouri locale, având peste 20.000 de angajaţi.
NEXIA Internațional este reprezentată pe piața din România de două afiliate, cu specializări complementare:
- CRG NEXIA – audit financiar, servicii conexe, contabilitate și consultanță fiscală și de afaceri
- Casa de avocatură Cunescu, Balaciu și Asociații – consultanță legală