Azi începe la Bacău cea de-a opta ediţie a Caravanei educaţionale prin film cu mesaj ecologic, Guerilla Verde. Alături de tinerii din alte cinci oraşe din ţară – Ploieşti, Iaşi, Focşani, Buzău şi Bucureşti – elevii de la Colegiul Tehnic ”LETEA”, Şcoala Gimnazială ,,Nicolae Iorga” şi Colegiul Naţional ”Gheorghe Vrănceanu”, Bacău, vor afla cum pot colecta mai uşor bateriile şi dozele de aluminiu.
Programul proiecţiilor este disponibil pe site-ul www.guerillaverde.ro.
Statisticile arată că în România se reciclează aproximativ 30% din dozele de aluminiu introduse pe piaţă, ceea ce înseamnă că una din trei doze este reciclată. Fiecare doză reciclată este repusă în vânzare sub forma unei alte doze – în numai şase săptămâni! Pentru că sunt o sursă de energie mobilă, bateriile şi acumulatorii au devenit un „accesoriu” important în viaţa noastră zilnică. Cum am putea să vorbim la telefon, să vedem cât este ceasul sau să ne jucăm cu alte gadget-uri dacă nu ar exista bateriile? Dar ce facem cu ele după ce le folosim? Statisticile spun că în România se comercializează anual 40 mil. de baterii portabile. Dintre acestea, 85% ajung la groapa de gunoi, contaminând solul şi pânza freatică. Ştiaţi că fiecare baterie conţine, în medie, 20g de metal ce poate fi reutilizat, dar, pentru că nu sunt reciclate, acest metal se pierde în deşeuri? Sau că o baterie uzată aruncată la coşul de gunoi şi ajunsă apoi la groapa de gunoi poate polua 1m de pământ şi 10l de apă?
Acestea sunt doar câteva dintre informaţiile pe care le vor afla tinerii prezenţi la evenimentele organizate de Guerilla Verde. Pentru că fiecare ediţie a adus în discuţie teme ecologice urgente, obiectivul aceste ediţii este implementarea programului de colectare selectivă a bateriilor cu ajutorul Asociaţiei ECOTIC şi ECOTIC BAT, şi a dozelor de aluminiu, prin campania EveryCanCounts derulată în România de Asociaţia Non-Profit Alucro, în cât mai multe instituţii de învăţământ din ţară. De asemenea, autorităţile locale şi-au arătat suportul faţă de iniţiativa noastră, prin implementarea acestor programe în cadrul instituţiilor proprii, cu scopul de a oferi un bun exemplu.
„ Participăm la această campanie educaţională din dorinţa de a forma noi deprinderi în rândul elevilor şi cadrelor didactice în direcţia colectării selective a bateriilor, având în vedere atât miza ecologică (prevenirea contaminării solului şi apei cu substanţe toxice precum mercurul, nichelul, cadmiul), precum şi cea economică, care constă în reciclarea şi revalorificarea metalelor în noile fluxuri de producţie”, declară Valentin Negoiţă, Preşedinte ECOTIC.
”Se împlinesc doi ani de când desfăşurăm cu success, în mai multe judeţe din ţară, campania de educare a elevilor “ Fiecare Doză din Aluminiu Contează” şi pe care de un an am redenumit-o ‘’EveryCanCounts’’, întrucât acum face parte dintr-un program european. Responsabilitatea, educaţia, informarea şi conştientizarea sunt valori pe care mizăm în întreaga noastră activitate, iar rezultatele obţinute ne-au demonstrat că nu ne-am înşelat. Imaginea şi încrederea pe care le-am dobândit în urma întregii activităţi ne-au adus parteneri puternici dintre jucătorii importanţi de pe piaţa reciclării din România, care au devenit interesaţi de colaborarea în cadrul campaniei din şcoli şi care pot asigura logistica necesară unui flux continuu de colectare din şcoli.
Considerăm că această campanie are efecte benefice asupra consolidării comportamentului ecologic pe care trebuie să-l descoperim ca să-l dezvoltăm în fiecare copil şi că poate constitui baza pentru adultul responsabil de mai târziu .
Guerilla Verde a demonstrat, prin ediţiile anterioare şi audienţa realizată, că poate dezvolta aceste calităţi în rândul elevilor şi al profesorilor, care, odată informaţi, vor transmite mai departe familiei şi prietenilor mesajul, în acest mod atingându-se o audienţă maximă. În urma primei ediţii, care a avut loc în parteneriat cu Guerilla Verde în decembrie 2012, s-au înscris în programul nostru multe unităţi de învăţământ, atât din ciclul primar cât şi cel universitar, ceea ce demonstrează că mesajul nostru a fost recepţionat. Reciclarea este o cale simplă de reducere a impactului pe care acţiunile noastre îl au asupra mediului înconjurător iar reciclarea dozelor din aluminiu este un pas sigur pe care îl putem face pentru a vedea diferenţa de la cea mai fragedă vârstă”, declară Adina Magsi, Director Executiv Asociaţia Non Profit Alucro.