Piața de factoring a crescut în 2012 cu 12,8%

0
201

Piața de factoring a înregistrat anul trecut o creștere semnificativă, cu 12,8% față de nivelul înregistrat în 2011, ajungând la un nivel record de aproape 3 miliarde de euro. Este pentru al treilea an consecutiv când Asociația Română de Factoring (ARF) realizează o monitorizare consolidata a acestei piețe, pe baza datelelor aferente anului 2012,  transmise de către principalii jucători din piață, respectiv membrii asociației: BANCA COMERCIALA ROMANA S.A., BRD – Groupe Societe Generale S.A., Banca TRANSILVANIA S.A., IFN NEXT CAPITAL FINANCE S.A., ING Commercial Finance IFN S.A., RBS Bank (Romania) S.A., RAIFFEISEN BANK S.A., ROMFACTOR S.R.L., UNICREDIT TIRIAC BANK S.A. și Access Financial Services IFN, precum și de către două alte instituții financiare non-membre.

În structură, studiul relevă o creștere substanțială, cu 16,14%, a operațiunilor de factoring intern și cu 23,5% a operațiunilor de  factoring de import. În ceea ce privește exportul, acest produs se menține în 2012 la același nivel cu anul precedent.

“Creșterile înregistrate an de an demonstrează că factoringul a devenit un produs din ce în ce mai cunoscut și mai accesibil companiilor din domenii de activitate diversificate, fiind produsul asimilat creditării cu cea mai bună creștere. Atât băncile cât și IFN-urile au depus eforturi în sensul educării și adaptării pieței la produse care la prima vedere păreau sofisticate, dar care, iată, își dovedesc în timp valoarea adaugata,flexibilitatea și eficiența. Nu trebuie sa uitam ca factoringul presupune, pe lângă o finantare imediată, și servicii asociate de gestiune a creanțelor și, după caz, preluarea riscului de neplată a debitorilor cedați. Un bun exemplu care reliefează acest efort al instituțiilor care formează piața este creșterea cu 10%, înregistrată la nivelul personalului angajat direct în operațiuni factoring în 2012”, precizează Bogdan Roșu, președintele ARF.

Domeniul de activitate cu cele mai importante volume de operațiuni de  factoring intern rămâne, și în acest an, cel al construcțiilor, având o pondere de 28,1% din totalul creanțelor cumpărate prin operațiuni de factoring, înregistrând chiar o creștere cu 2% față de anul 2011. Companiile din sectorul metale, chimicale&reciclare se află pe locul al doilea în topul accesărilor acestui produs, cu 14,7%. Locul al treilea este ocupat de zona bunurilor de larg consum, cu o pondere de 12,5%, urmată, la mică distanță, de sectorul auto și echipamente (12,3%). Agricultura și produsele alimentare se află pe locul al cincilea în topul accesărilor serviciilor de factoring, având o pondere de 10,6%.

În ceea ce privește factoringul de export, cele mai multe companii care au accesat aceste operațiuni se află în domeniul metale, chimicale&reciclare, cu o pondere de 51,8% din totalul pieței, în creștere cu 7 procente față de 2011. Același domeniu se păstrează în top și la factoringul de import, cu o pondere de 28,3%, dar cu o creștere mai consistentă, de 17% față de anul anterior.

“Rămânem optimiști în ceea ce privește dezvoltarea acestui produs în țara noastră și contribuția sa la relansarea și consolidarea economica în anii următori. Atragerea de noi investiții externe trebuie să rămână prioritatea numarul unu și, în acest context, fondurile europene reprezintă una dintre sursele importante și sigure de bani, cu efecte imediate, și care antrenează alte reacții pozitive în lanț în economie.  Pe lângă companiile cu relații comerciale cu debitori din domeniul privat, o altă zonă cu potențial de creștere pentru factoring o reprezintă companiile care au contracte cu statul, dat fiind că termenele de plată în acest sector, ușor-ușor vor deveni mai previzibile și va trebui aliniate cu standardele europene, care tind spre 60 de zile. În aceste condiții, factoringul va deveni un instrument eficient de finanțare, putând fi astfel preluate  intr-o mai mare masura creanțele comerciale aferente unor contracte unde debitorii cedați sunt instituții ale statului. Toate acestea, repet, cu condiția ca statul să ajungă la termene de plată rezonabile, cât mai apropiate de cele contractuale, în concordanță cu normele impuse la nivel european”, menționează Bogdan Roșu.

Jucătorii din piața de factoring estimează că numărul companiilor care vor avea dificultăți în 2013 în onorarea obligațiilor de plată va crește cu mai mult de 15%. Aceeași evoluție îngrijorătoare se estimează și în ceea ce privește firmele cu comportament suspect de fraudă. În aceste condiții, membrii ARF consideră că abordarea criteriilor de eligibilitate pentru companii ar putea fi chiar mai prudentă în acest an, date fiind condițiile economice actuale și previziunile mai putin optimiste, fără ca acest lucru să aibă un impact asupra dezvoltării, în continuare, a produsului. Estimăm că factoringul își va continua evoluția pozitivă și în 2013, ținând cont că, pe lângă nevoia companiilor de a-și lichidiza creanțele, există un interes crescut și pentru asigurarea acestora, dovadă fiind evoluția din 2012 a operațiunilor de factoring fără regres (cu preluarea de către Factor a riscului de neplată a debitorilor cedați), în crestere cu 46% comparativ cu 2011, tendință de creștere care se va păstra și pe parcursul anului 2013. Apelând la factoring, companiile beneficiază, simultan, de cel puțin două elemente fundamentale pentru dezvoltarea afacerilor lor: finanțare imediată și protecție împotriva riscului de neplată, iar acest lucru este conștientizat din ce în ce mai bine de companiile din piață, fie că vorbim de IMM-uri sau de multinaționale și, de aici, interesul în continuare crescut pentru acest produs.

 

**********************************************************************************

Mai multe informații legate de factoring și de activitatea ARF gasiți pe www.asociatiadefactoring.ro.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Pentru a aproba comentariul dumneavoastră, vă rog să efectuaţi următorul calcul: *