Cunescu, Balaciu şi Asociaţii obţinut în instanță o victorie importantă pentru una dintre cele mai mari societăţi de leasing, dar și pentru piața de profil din România. Conform deciziei Tribunalului București se anulează o decizie de impunere ce are ca obiect stabilirea de TVA aferent bunurilor nerecuperate de societate ca urmare a rezilierii contractelor de leasing.
“Decizia Tribunalului București în această speță arată gradul de maturitate la care au ajuns unele instanțe din România. Este pentru prima dată când se ia o astfel de decizie pe o speță care priveşte toate companiile din piața de leasing. Decizia creează un precedent important pentru aceste companii și repară o situație total nedreaptă, aceea de a plăti statului TVA pe un bun nerecuperat, după rezilierea uni contract de leasing. Acest moment vine să confirme direcţia practicii judiciare a instanţelor naţionale în deplină concordanţă cu dispoziţiile legislaţiei europene”, declară Dinu Petre, partener Cunescu, Balaciu și Asociații.
Societatea de leasing a fost reprezentantă în acest proces de Cunescu, Balaciu și Asociații prin avocații Alexandra Ologu (senior associate) și Dinu Petre (partener coordonator) .
Despre Cunescu, Balaciu și Asociații
Cunescu, Blaciu și Asoiați reprezintă în România zona de legal a rețelei internaționale de consultanță NEXIA International, făcând parte și din rețeaua specializata a firmelor de avocati ADVOC International. În prezent, CBA a ajuns la un număr de 17 avocaţi, dintre care 8 sunt avocati seniori şi alcătuiesc împreună cu cei şapte parteneri o echipa redutabilă în litigii şi consultanţa de business. Numărul clienţilor pentru care avocaţii casei au prestat servicii în 2012 depăşeşte 110 companii.
Cunescu, Balaciu şi Asociaţii a fost înfiinţată în anul 1996 de Constantin Cunescu şi Alina Anca Balaciu, fiind una dintre primele case de avocatură de business din Bucureşti. Principalele domenii de activitate ale societăţii de avocatură se regăsesc în asistenţa juridică în proiecte mari de investiţii şi infrastructură, în asistenţă pentru proceduri de fuziuni şi achiziţii, precum şi în domeniul internetului şi al comerţului electronic. Specialiştii de la Cunescu, Balaciu şi Asociaţii acoperă cu soluţii eficiente speţe privind proprietatea industrială şi drepturile de autor, construcţiile, relaţiile de muncă, viaţa societăţilor comerciale dar și exproprieri și retrocedări. Detalii pe www.cunescu.ro, www.nexiaromania.ro, www.advoc.com
SPEȚA
Obiectul cererii de chemare în judecată a constat în anularea în tot a Deciziei de soluţionare emisă de Direcţia Generală de Soluţionare a Contestaţiilor din cadrul ANAF şi pe cale de consecinţă anularea deciziei de impunere prin care a fost stabilită în sarcina unei societăţi de leasing TVA suplimentară aferentă bunurilor ce au făcut obiectul unor contracte de leasing ce au fost reziliate.
Temeiul invocat de organul fiscal pentru stabilirea la plată a TVA aferente ratelor nefacturate pentru contractele reziliate şi pentru care bunurile nu au fost reposedate, a fost art. 128 (4) lit. d din Codul Fiscal, care asimilează bunurile lipsă din gestiune, unei livări cu plată.
Specificitatea acestui dosar a constat în faptul că de la data emiterii deciziei de impunere şi până la data finalizării litigiului, pe fond, legislaţia în materie s-a modificat de 2 ori, dispoziţiile fiind vădit contradictorii.
Independent de evidenta încălcare a principiului certitudinii impunerii prevăzut de organul fiscal, atât interpretarea iniţială a organului fiscal cât şi prevederea introdusă de HG nr. 150/2011 erau contrare legislaţiei europene, respectiv art. 16,18 şi 185 din Directiva 2006/112/CE privind sistemul comun al TVA-ului.
Această transpunere incorectă în legislaţia naţională a prevederilor Directivei TVA a constituit motivul declanşării procedurii de infrigement împotriva României, la sesizarea Asociaţiei Societăţii Financiare din România.
Pentru a evita declanşarea procedurii de infrigement, prin O.G. nr. 15/2012 privind modificarea şi completarea Legii nr. 571/2003 privind Codul Fiscal a fost eliminată obligaţia autocolectării TVA –ului pentru bunurile lipsă din gestiune, respectiv a fost abrogat art. 128 (4) lit. d.
În acest sens, Tribunalul Bucureşti achiesează la principiul de drept privind prioritatea normelor europene în faţa normelor naţionale contrare.