Vrei să îți petreci seara în compania lui J.S. Bach?

0
637

Te invităm la – Integrala Sonatelor pentru vioară şi clavecin obligat de J.S. Bach în interpretarea Melindei Béres (vioară barocă) şi a Ralucăi Enea (clavecin).

Concertul are loc marți, 21 mai, orele 19, în sala mare a Ateneului Român, în stagiunea de concerte a Filarmonicii „George Enescu”. Biletele sunt puse în vânzare la casa de bilete a Ateneului Român.

Programul cuprinde cele 6 sonate BWV 1014 – 1019 interpretate în variantă originală, pe vioară barocă (copie după un model de Andrea Guarneri), şi clavecin flamand cu două manuale (copie după Jan Ruckers). Un moment special al recitalului îl constituie mișcarea mediană (Allegro) din Sonata VI, dedicată clavecinului solo. În muzica sa, J.S. Bach a transformat clavecinul dintr-un instrument cu rol de continuo, într-un veritabil instrument solistic.

Violonista Melinda Béres este laureată a numeroase concursuri naţionale şi internaţionale. S-a perfecţionat cu artişti renumiţi, precum Jacques Saint-Yves, Devich Sándor, Jaap Schroeder, Ferenc Gábor, Mira Glodeanu etc. A susţinut recitaluri în ţară şi în străinătate (Germania, Ungaria, Polonia, Austria, Elveţia, Spania, Suedia, Franţa, Rusia, Belgia). În prezent este conferenţiar universitar la Academia de Muzică „Gh. Dima” din Cluj-Napoca.

Clavecinista Raluca Enea a urmat studii de perfecţionare în Germania, a susţinut recitaluri în ţară şi în străinătate pe scene din Norvegia, Germania, Franţa, Ungaria. De asemenea este director artistic al Festivalului de Muzică Veche Bucureşti şi doctorand al Universităţii Naţionale de Muzică din Bucureşti.

La puțin timp după moartea lui J.S. Bach, fiul său, Carl Philipp Emanuel Bach, a menționat Sonatele pentru vioară și clavecin obligat într-o scrisoare adresată lui Johann Nikolaus Forkel, primul biograf al lui J.S. Bach. El scrie următoarele cuvinte: „unele dintre cele mai bune lucrări ale îndrăgitului meu tată, sonatele încă îmi par minunate şi îmi aduc o imensă bucurie, cu toate că datează de mai mult de 50 de ani.”

După cum ştim, testul timpului l-a consacrat pe J.S.Bach ca unul dintre cei mai mari compozitori ai muzicii culte în genere, iar sonatele lui rămân la fel de pline de viață şi în secolul al XXI-lea.

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Pentru a aproba comentariul dumneavoastră, vă rog să efectuaţi următorul calcul: *