Pe 13 martie probabil ca a fost ziua cuiva, altcuiva i-a venit un copil pe lume, cineva a avut o revelatie, iar altcineva a vazut si a auzit un concert extraordinar. Acesta din urma sunt eu, iar 13 martie este o zi din 2015. Mai exact, la Ateneul Roman a fost un concert de exceptie pe care il auzi rar, chiar foart rar. Este vorba despre o lucrare a unui englez, RV Williams scrisa pentru tuba: concertul pentru tuba si orchestra.
Astfel de concerte sau lucrari mai mici, cele pentru tuba, sunt rarisime. Asta si pentru ca tuba este un instrument aparut oarecum tarziu in instrumentarul muzicii culte.
Dar asta nu a fost tot. Tubistul solist al serii a fost Siegfried Jung, nascut la Timisoara (plecat in Germania inainte de 90), iar a doua lucrare a primei parti a fost una scrisa de un roman, tubist si el: Ionel Dumitru, numita „Dans taranesc nr 2”. Tubistul roman a activat in aceasta institutie, al Ateneul Roman, intre 1943 si 1967.
Tuba solist?
Daca stiti cum arata o tuba, adica instrumentul de alama mare „cat o zi de post” care tuna ca o furtuna de vara, probabil ca nu vi-l imaginati solist. Ei bine, asta e motivul pentru care ar fi trebuit sa fiti la Ateneul Roman pe 13 martie. Si dansul romanesc chiar a sunat a dans romanesc!
A doua parte a serii a ramas tot in seama „alamistilor”, iar tubistul de serviciu a fost Laurentiu Sima, titularul postului de la Ateneu. Cu siguranta cel mai bun tubist pe care-l stiu eu!
Aceasta a purtat semnatura lui D Sostakovici cu al lui Simfonie a 5-a, una scrisa cu „pistolul la tampla”. Daca simfonia n-ar fi placut lui Stalin, probabil ca Sostakovici, pe atunci in varsta de 31 de ani, nu ar mai fi scris restul de 10 simfonii.
P.S.
Dar cine sa anunte evenimentul: tabloidele, ziarele quality, stirile de la 17.00!?