13 martie, seara de alama: concert de tuba la Ateneul Roman

0
372

tubist_ateneuPe 13 martie probabil ca a fost ziua cuiva, altcuiva i-a venit un copil pe lume, cineva a avut o revelatie, iar altcineva a vazut si a auzit un concert extraordinar. Acesta din urma sunt eu, iar 13 martie este o zi din 2015. Mai exact, la Ateneul Roman a fost un concert de exceptie pe care il auzi rar, chiar foart rar. Este vorba despre o lucrare a unui englez, RV Williams scrisa pentru tuba: concertul pentru tuba si orchestra.

ateneu_roman_tubaAstfel de concerte sau lucrari mai mici, cele pentru tuba, sunt rarisime. Asta si pentru ca tuba este un instrument aparut oarecum tarziu in instrumentarul muzicii culte.

Dar asta nu a fost tot. Tubistul solist al serii a fost Siegfried Jung, nascut la Timisoara (plecat in Germania inainte de 90), iar a doua lucrare a primei parti a fost una scrisa de un roman, tubist si el: Ionel Dumitru, numita „Dans taranesc nr 2”. Tubistul roman a activat in aceasta institutie, al Ateneul Roman, intre 1943 si 1967.

Tuba solist?

Daca stiti cum arata o tuba, adica instrumentul de alama mare „cat o zi de post” care tuna ca o furtuna de vara, probabil ca nu vi-l imaginati solist. Ei bine, asta e motivul pentru care ar fi trebuit sa fiti la Ateneul Roman pe 13 martie. Si dansul romanesc chiar a sunat a dans romanesc!

A doua parte a serii a ramas tot in seama „alamistilor”, iar tubistul de serviciu a fost Laurentiu Sima, titularul postului de la Ateneu. Cu siguranta cel mai bun tubist pe care-l stiu eu!

Aceasta a purtat semnatura lui D Sostakovici cu al lui Simfonie a 5-a, una scrisa cu „pistolul la tampla”. Daca simfonia n-ar fi placut lui Stalin, probabil ca Sostakovici, pe atunci in varsta de 31 de ani, nu ar mai fi scris restul de 10 simfonii.

P.S.
Dar cine sa anunte evenimentul: tabloidele, ziarele quality, stirile de la 17.00!?

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Pentru a aproba comentariul dumneavoastră, vă rog să efectuaţi următorul calcul: *