Compania VIKING a lansat un nou model de robot tuns iarbă adaptat pentru suprafețe de până la 500 metri pătrați.
În urmă cu doi ani, austriecii anunțau o produs revoluționar dedicat pieței motouneltelor pentru îngrijit spații verzi, și anume roboțelul iMow, configurat pentru suprafețe de până la 4000 metri pătrați.
Ei bine, în toată această perioadă inginerii VIKING au adaptat această tehnologie pentru modele accesibile persoanelor care au de îngrijit suprafețe mai mici de gazon, în special din zonele urbane sau limitrofe marilor orașe.
Noul iMow de la VIKING a fost denumit MI 422, instalarea sa putând fi făcută extrem de ușor de către proprietar. Practic, după punerea în funcțiune, proprietarul nu va mai avea nicio grijă, iMow ocupându-se singur, 24 de ore din 24, de o suprafață de iarbă pe care beneficiarul o va delimita în prealabil, în funcție de necesități.
În momentul în care nivelul bateriei scade, roboțelul va merge singur la stația de andocare, unde se va încărca suficient pentru a porni într-o nouă cursă, fără a neglija însă firele care trebuie tunse în programul din ziua respectivă. Dacă începe să plouă, MI 422 se retrage în stație și va reîncepe treaba după ce ultimii stropi încetează să mai cadă pe gazon.
Conceptul de îngrijire permanentă a ierbii introdus prin tehnologia VIKING presupune tăierea în particule foarte fine, care se aștern apoi pe gazon, transformându-se în nutrient natural pentru firele de iarbă, acționând de fapt ca un strat de îngrășământ organic.
Dacă este ridicat brusc de pe gazon, MI 422 se oprește instantaneu, iar dacă întâlnește un obstacol neprevăzut, lama tăietoare se pune pe stop, iar echipamentul se retrage de pe poziția respectivă și începe o tăiere nouă doar în condiții de siguranță totală.
Din punct de vedere al securității dispozitivului, iMow este configurat să funcționeze în baza unui cod doar împreună cu stația sa de andocare, furtul său devenind astfel inutil. În cazul roboților din seria 6, folosiți pentru suprafețe mai mari, austriecii au dezvoltat aplicații pentru dispozitive mobile care îi avertizează pe posesori în timp real dacă echipamentul este tentativa unui furt și le furnizează prin GPS coordonatele unde este depozitat de hoți.
Pentru cine nu are timp și chef de muncit în curte sau pentru cine nu mai vrea să aibă bătaie de cap cu un grădinar, iMow este soluția ideală, mai ales că noile variante sunt mult mai accesibile din punct de vedere al prețurilor, față de variantele pilot lansate în urmă cu câțiva ani.
VIKING este o companie austriacă, parte a grupului german STIHL din 1981, dedicată în exclusivitate producției de utilaje pentru grădinărit și peisagistică. Fabrica este situată în Langkampfen, Tirol, având 350 de angajați. Compania a atins în 2014 o cifră de afaceri de aproximativ 180 milioane de euro, în creștere cu aproximativ 16,5%, față de 2013, fiind prezentă cu produsele sale în peste 120 de țări.