În prima parte a anului, piața construcțiilor a continuat accelerat profesionalizarea, vânzările de mortare uscate la silozul mobil aproape s-au dublat. AdePlast a livrat în primele cinci luni ale anului aproape 550 de silozuri cu mortare uscate, către toate zonele țării.
“Constructorii au înţeles că se lucrează mai eficient cu mortarele uscate în siloz, că munca la lopată nu mai ţine pasul cu timpurile. Unul dintre argumente este reducerea numărului de oameni de care este nevoie pe șantier, iar noi trecem printr-o criză a mâinii de lucru. Calitatea constantă a produsului este un alt argument. Este interesant căanul acesta, până în prezent, aproape că am reuşit să dublăm numărul silozurilor”, declară Marcel Bărbuţ, proprietar AdePlast.
Livrări la siloz în toată țara după investiții de aproximativ 10 milioane de euro
Investițiile AdePlast în flotă pentru transportul silozurilor, pentru alimentarea lor și în silozuri au anticipat deschiderea constructorilor la acest tip de ”ambalaj”. Încă din 2008 producătorul de mortare uscate, vopsele și polistiren (EPS) a investit într-un parc de silozuri mobile, însă constructorii, chiar și din șantiere medii și mari, situate în zone urbane, prefereau achiziția de mortare uscate și adezivi la sac.
Astăzi, tot mai multe șantiere din București și Ilfov cumpără mortare uscate la siloz, dar livrările la siloz sunt mari și în Cluj, Iaşi, sau Braşov, Sibiu, Maramureş etc.
“Deţinem o flotă de peste 20 camioane la care se pot cala silozurile cu mortare sau care pot efectua reumplerea acestora. Toate acestea, alături de efortul nostru de a achiziționa întregul echipament auxiliar pentru folosirea unui siloz, pe care îl punem la dispoziția constructorului, au necesitat de-a lungul timpului investiții de peste 10 milioane de euro. Acum eforul investițional dă roade!”, continuă Marcel Bărbuţ.
Silozul mobil crește de șapte ori productiviatea pe şantier
Cu ajutorul unui siloz, productivitatea creşte cu cinci până la şapte ori, se elimină pierderile sau furturile de material. Asta înseamnă beneficii pentru constructori și bani mai mulți pentru dezvoltatori, timp mai mic până la finalizarea proiectelor.
Sacul de material, grămada de nisip și gălețile urcate le etaj cu scripeți pot fi istorie
În spiritul legilor sustenabilității în construcții, legi care încep să se respecte, stocarea ecologică și eliminarea amabalajelor de plastic şi hârtie, a sacului, scade considerabil riscul amenzilor pe șantiere.
“Cu silozul mobil, un constructor poate controla la virgulă cantitatea de material și rețeta folosite. Silozul și pompa care vine la pachet fac uitată găleata pentru transportul materialului la etajele superioare. Practic, constructorii cresc considerabil productivitatea pe angajat. Costurile suportate pentru transportul şi folosirea unui astfel de siloz sunt mai mici faţă de costurile suportate pentru transportul sacilor şi amestecarea şi turnarea sa manuală”, subliniază Marcel Bărbuţ.
Prima jumătate de an – creștere cu două cifre
În ceea ce privește evoluția generală a companiei în prima jumătate a anului, Marcel Bărbuț explică: “Anul acesta a început greu. Vremea nu a ajutat deloc sectorul construcțiilor, însă lucrurile și-au revenit pe parcurs, iar piața este pe un puternic trend ascendent. La AdePlast am urmat acest trend, completat și de eforturile echipei la nivel național, astfel că estimăm pentru prima jumătate a anului o creștere cu două cifre”.
AdePlast este cel mai important producător român de materiale pentru construcţii, cu trei platforme industriale situate în Oradea, Ploieşti şi Roman.
Oradea. Capacitatea de producție este de 250.000 de tone adezivi şi mortare uscate, 50.000 de tone / an vopsele şi tencuieli decorative şi 700.000 metri cubi de polistiren expandat (EPS), având inclusă și capacitatea de producție de polistiren grafitat în cobranding cu firma BASF.
Ploiești. Pe platforma industrială de la Ploieşti se află o fabrică de adezivi şi mortare uscate cu o capacitate de 450.000 de tone / an, o fabrică de polistiren expandat (EPS) de 1.050.000 de metri cubi, o line de producţie de polistiren grafitat de 150.000 de metri cubi, la care se adauga o fabrica de vopsele, tencuieli decorative, lacuri şi emailuri, cu o capacitate de 50.000 tone / an.
Roman. AdePlast deţine o zonă industrială care include o fabrică de adezivi şi mortare uscate cu o capacitate de 450.000 de tone / an şi o linie de producţie de polistiren expandat cu o capacitate anuală de 700.000 de metri cubi. Astfel, Adeplast devine producătorul de termosistem numărul 1 din România, având toate materialele componente realizate în fabricile proprii.