Next Capital în 2017: creanțe gestionate de peste 25 milioane de euro. Creștere de 45% a cifrei de afaceri

0
199

Creșterea volumului creanțelor din 2017 s-a datorat în principal clienților din zonele FMCG, IT&C, precum și servicii, pe care Next Capital îi gestionează pe contracte de factoring.

Unul dintre serviciile de factoring cu cea dinamica dezvoltare în ultimul an este factoringul reverse, care reprezintă o soluție de finanțare pe care companiile de tip Key Account o pun la dispoziția furnizorilor lor, pentru a le asigura stabilitatea financiară. În cazul nostru, anul trecut, am reușit să aducem acest produs la un nivel de aproximativ 8% din totalul creanțelor gestionate, ceea ce înseamnă un rezultat peste așteptări, având în vedere că l-am lansat în septembrie, fiind, de altfel, singurul IFN din piață care și-a asumat dezvoltarea in portofoliu a acestui produs”, precizează Bogdan Roșu, director Next Capital.

La nivelul cifrei de afaceri Next Capital si-a îndeplinit obiectivul de creștere comunicat în toamna anului trecut, și anume 45 de procente. Soluțiile de finanțare prin factoring vizează în special companii care se confruntă cu termene mari de plată în contractele cu clienții lor și care au deci o presiune în ceea ce privește cash-flow-ul.

“Studiile recente asupra mediului de afaceri din România arată că disciplina de plată este una dintre problemele presante cu care se confruntă companiile romanesti în prezent, în special IMM-urile. Mediul din ce in ce mai puternic concurențial are și efecte nedorite, în sensul că multe firme acceptă termene de plată peste capacitatea proprie de a le gestiona, doar pentru a „prinde” contracte cu Key Accounts. Astfel, acestea își blochează întreg capitalul în onorarea comenzilor, iar apoi așteaptă să curgă termenul de plată, care de multe ori depășește 90 de zile. În acest interval, companiile respective riscă să intre în blocaje financiare, care se manifestă atât pe relațiile cu furnizorii proprii, dar si cu ceilalti creditori, cu Fiscul, sau chiar cu angajații. Spre exemplu, un astfel de fenomen îl întâlnim des atât în sectorul constructiilor, dar și în cel al serviciilor de media și advertising. Având o experiență de peste 10 ani în a finanța companii din sectoarele menționate, am constatat ca multe agenții din zona advertising și comunicare se află în situația în care trebuie să accepte termene de plată specifice de peste 90 sau chiar 120 de zile, în tot acest timp angajații sau furnizorii trebuind să fie plătiți în avans, cum sunt cei externi din zona de digital precum Google sau Facebook. Unele companii au capacitatea la nivel intern să își limiteze sau chiar sa elimine aceste dezechilibre, replicând termenele de plată către proprii furnizori, însă acestea sunt exceptii și se bazează pe o putere de negociere ridicată. Or, pentru majoritatea, temperarea acestor dezechilibre este cel mai ușor realizată prin produsele de factoring care trebuie adaptate pe specificul fiecărui business în parte, soluțiile standardizate având o utilitate limitata”, explică Bogdan Roșu.

IFN Next Capital Finance SA, fondată în noiembrie 2006, face parte din grupul Next Capital, care oferă soluţii de creditare, cumpărare şi recuperare creanţe, dar şi servicii de tip BPO (Business Process Outsourcing) prin compania OPTIMA SOLUTIONS & SERVICES. Grupul Next Capital care are acţionariat majoritar românesc si minoritar fondul de investiţii britanic North Bridge, a înregistrat în anul 2017 o creștere a cifrei de afaceri cu 14%. Next Capital este membru fondator al Asociaţiei Române de Factoring (ARF), iar Bogdan Roşu este în prezent preşedinte al ARF.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Pentru a aproba comentariul dumneavoastră, vă rog să efectuaţi următorul calcul: *