Asociația Producătorilor din Industria Apei își manifestă îngrijorarea vizavi de efectele pe care le poate avea legea resurselor hidrominerale. După cum se tot repetă, ”Iadul este pavat cu bune intenții” și la fel stau lucrurile și în ceea ce privește anumite inițiative legislative.
Ajunsă la Senat pentru a primi aviz favorabil, legea va produce confuzie în anumite cazuri, va închide fabrici, va păgubi administrațiile locale, care nu vor beneficia cu această ocazie de niște bani și va duce la scumpirea apei la raft.
Punctual, producătorii au sesizat câteva dintre cele mai arzătoare probleme care vor apărea în urma adoptării acestei legi. Astfel, se scumpește apa de izvor și de masă îmbuteliată, proiectul prevede introducerea redevenței pentru apele de izvor și de masă, de patru euro/metru cub, aceasta fiind cea mai mare taxare din UE. Drept urmare, prețul de vânzare la raft, pentru apele de izvor și de masă îmbuteliate, va crește cu minim 10%. Altfel spus, acest proiect restricționează dreptul populației de a consuma zilnic o apă potabilă de calitate, la un preț accesibil. Un alt efect al redevenței, dar și al implementării dispozițiilor prezentului proiect va fi închiderea multor fabrici, ceea ce este dramatic atât pentru industrie, cât și pentru consumatori.
Asociația Producătorilor din Industria Apei remarcă faptul că nu se face o distincție clară între ce reprezintă apa de izvor și ce reprezintă apa minerală. Definițiile pun pe o treaptă superioară apa minerală naturală, dar cuantumul redevențelor este același. Existența unor neclarități pun în dificultate respectarea legii. O altă problemă o reprezintă dubla taxare la apele de izvor și de masă, deoarece redevența nu exonerează producătorul de plata altor taxe sau contribuții datorate, conform reglementărilor legale în vigoare. Nu în ultimul rând, administrațiile locale nu vor beneficia de banii încasați din redevență, astfel încât să poată investi în infrastructură, întreaga valoare încasata se va ”vărsa” la bugetul de stat. Așa stând lucrurile, acest proiect de lege în actuala formă ar fi doar încă o lege care vine în folosul statului și nicidecum al populației, o lege care să aducă un plus de câștig statului.