Președintele Joe Biden avertizează : „ Războiul în Ucraina este iminent ”. Iar ieri, joi, 17 februarie, secretarul de stat, Antony Blinken și șeful Pentagonului, Lloyd Austin, au făcut previziuni sumbre, amintind de imaginile din satelit difuzate în ultimele zile.
În special, joi, Blinken a declarat Consiliului de Securitate al ONU că „invazia este pe cale să înceapă. Rușii vor arunca rachete și bombe pe tot teritoriul; „atacurile cibernetice” vor trimite instituțiile cheie într-un strop; tancurile şi soldaţii ruşi vor înainta spre obiective prestabilite ». De săptămâni întregi, generalii și serviciile secrete americane, în strânsă legătură cu colegii lor de la Kiev, examinează diverse scenarii.
Aici ziarul Corriere della sera reconstruie cele patru evenimente considerate cele mai probabile. Din cele mai minimaliste, anexarea Donbasului; la cel mai devastator, bombardarea Kievului cu destabilizarea guvernului lui Volodymyr Zelenski.
Cel mai probabil: invazia Donbassului
Operația considerată cel mai probabil este și cea mai simplă pentru Moscova. Mai mult decât atât, din teritoriu sosesc semnale tulburătoare, cum ar fi cartușele de mortar trase joi, 17 februarie, împotriva unei grădinițe.
Soldații ruși ar putea intra oficial în Donbass, regiunea din estul Ucrainei pe care o controlează efectiv din 2014 de Putin.
Nu ar exista ciocniri cu linia de apărare ucraineană, situată la vest de Donețk, capitala regiunii. Formațiunile pro-ruse ar primi ca „salvatori” tancurile care poartă însemnele Moscovei.
La 11 mai 2014, a avut loc un referendum fals pentru a sancționa „independența” Donbass-ului față de Ucraina. Până acum Vladimir Putin nu a acceptat invitația Dumei, parlamentul rus, care ar fi dorit să declare unilateral anexarea Donbass-ului la Federația Rusă.
Desigur, Occidentalii nu ar recunoaște schimbarea statutului juridic în estul Ucrainei, așa cum sa întâmplat în martie 2014 pentru Crimeea.
Dar ideea este să înțelegem dacă armata ucraineană are puterea să meargă să ia înapoi Donbasul. Răspunsul lui Putin, întemeiat obiectiv, este „nu”.
Americanii și europenii ar putea fi împărțiți în ceea ce privește amploarea sancțiunilor împotriva Rusiei.
Vezi și Statele dezvoltate dotează școlile cu purificatoare de aer pentru a opri COVID-19
Cel mai de temut: ofensiva hibridă față de Kiev
Cel mai deranjant scenariu este atacul asupra Kievului.
Mai întâi consilierul de securitate, Jake Sullivan, apoi însuși Blinken, au prefigurat chiar bombardarea capitalei ucrainene (2,8 milioane de locuitori). În acest moment, forțele ruse adunate în Belarus, conform Pentagonului, ar fi gata să mărșăluiască spre Kiev. Putin ar putea ordona și o ofensivă hibridă. Ar începe cu o secvență de incursiuni telematice, cu scopul de a scoate din uz rețeaua de încălzire casnică și telecomunicații din Kiev. În acel moment, capitala va cădea în haos. Pro-rușii, care sunt deja la lucru, ar ieși la iveală, manevrând în Parlament pentru a răsturna guvernul lui Volodymyr Zelensky și cerând „pace” cu Moscova.
Dacă asta nu este suficient, rușii ar putea trece mia departe, mărșăluind spre orasele Sumy sau Harkov (nord-estul tarii) si amenintand cu un raid spre Kiev. În acest caz, reacția occidentală ar fi foarte dură.
Vezi pe Informateca: UPDATE: Ucrainienii sunt convinși că rușii au început să-i provoace
Cel mai retras: controlul Mării Azov
Ipoteza Donbass are o variantă mai agresivă. Rușii nu ar fi mulțumiți de anexare, dar ar duce la îndeplinire un plan conceput în 2014 și apoi abandonat. Adică: extinde-te spre sud, cucerind orașul-port Mariupol (477.000 de locuitori) și ajungând în Crimeea.
Moscova ar avea controlul deplin asupra Mării Azov și ar priva Ucraina de o importantă desfacere comercială, chiar dacă nu la fel de vitală precum cea de la Marea Neagră.
Kremlinul ar rezolva problemele de aprovizionare a Crimeei legată până acum de Rusia doar de pod rutier și feroviar. Uniunea Europeană s-a limitat la un protest verbal în 2018 și 2019, când legăturile au intrat în funcțiune. Pe plan militar, este o operațiune la îndemâna armatei ruse, fiind desfășurată acum pe teren.
Cel mai strategic: obiectivul Odesa
Ofensiva rusă ar putea începe și de la Marea Neagră, unde, după cum a remarcat ieri șeful Pentagonului Lloyd Austin, flota rusă are „o poziționare perfectă”.
Moscova poate conta pe baza navală militară de la Sevastopol, în Crimeea. Se pot imagina, atunci, dacă nu o adevărată blocare a traficului, măcar acțiuni ”deranjante” pe rutele care duc spre Odesa. Splendidul oraș ucrainean (990.000 de locuitori, considerat istoric „mama națiunii ruse”) este și un nod fundamental pentru economia țării. Aproximativ 50% din importul-exportul țării trece prin portul său. De aici au pornit navele de marfă cu cereale, cărbuni și metale. Aici sosesc nevoile de bază.
Cifra de afaceri a scăzut de 10 ori din 2014, când rușii au ocupat Crimeea și Donbasul.
Și de atunci Odesa a trăit într-o stare de alarmă precară. Presiunea din flota rusă ar putea duce la prăbușirea acesteia. Nu este o coincidență că NATO mută unități de război în Marea Neagră. Nu sunt excluse raidurile rapide terestre, cu plecare din Crimeea, precum și atacurile cibernetice.