Forțele ucrainene pierd teren la Severodonețk, în urma unui bombardament rusesc. Cea mai mare parte a orașului este din nou în mâinile Rusiei și nu mai este posibilă evacuarea civililor, încă blocați acolo, spune guvernatorul local. Ucrainenii mai controlează doar periferia, inclusiv zona industrială. La Severodonețk se duce una dintre cele mai grele bătălii de la începutul războiului. Acolo se decide soarta Donbasului, spune președintele Volodimir Zelenski. Dacă Rusia va sparge rezistența ucraineană, va fi mai aproape de a cuceri întreaga regiune, deținută parțial de separatiștii pro-ruși din 2014. În prezent, linia frontului are 500 de kilometri lungime.
Președintele Poloniei, atac la Macron și Scholz: Să discuți cu Putin este ca și când ai sta de vorbă cu Hitler (Bild)
ACTUALIZARE 12.00 Președintele polonez Andrzej Duda i-a criticat pe liderii Franței și Germaniei din cauza convorbirilor telefonice pe care aceștia le-au avut cu președintele Rusiei, informează Reuters. Duda a spus că a dialoga cu Putin este ca și când ai fi stat de vorbă cu Hitler în timpul celui de-al Doilea Război Mondial, potrivit cotidianului german Bild.

Cancelarul german Olaf Scholz și președintele francez Emmanuel Macron au purtat mai multe discuții unu la unu cu Putin la telefon de când Rusia a lansat o invazie devastatoare în Ucraina. Macron, în special, a stârnit mânia Kievului după ce a spus că Rusia nu ar trebui să fie „umilită” pentru a păstra șanse de a se ajunge la o soluție diplomatică.
Duda a spus într-un interviu pentru Bild, publicat inițial miercuri pe YouTube, că astfel de discuții nu fac decât să legitimizeze un război ilegal în Ucraina.
„A vorbit cineva în felul ăsta cu Adolf Hitler în timpul celui de-al Doilea Război Mondial?” a întrebat Duda. „A spus cineva că Hitler ar trebui să își salveze onoarea? Că ar trebui să procedăm într-un mod care să nu fie umilitor pentru Adolf Hitler? Nu am auzit astfel de voci.”
Ucraina s-a conectat la rețeaua electrică a UE. Statul poate exporta energie și României
ACTUALIZARE 11.37 Ucraina speră să facă 1,5 miliarde de euro din exporturile de energie electrică către UE până la finalul anului și să câștige mai mult în viitor după ce a obținut dreptul de a exporta acolo, a declarat miercuri un consilier al ministerului energiei ucrainean, transmite Reuters.
Rețeaua electrică din fosta republică sovietică ucraineană a început să planifice decuplarea de la rețelele ruse și beloruse în 2014 după ce Rusia a anexat Crimeea. Aceasta testa autonomia sistemului în februarie, când a invadat Rusia, ceea ce făcut ca Kievul să se deconecteze pe deplin cu doi ani jumate mai devreme decât plănuise.
Ucraina a aplicat în martie să se alăture sistemului energetic european ENTSO-E cât de curând posibil iar marți a primit dreptul de a exporta energia sa către Europa, a anunțat miercuri Ukrenergo.
Toate liniile necesare ale Ucrainei sunt pregătite să exporte electricitate către România, Ungaria, Slovacia și Polonia, spune Lana Zerkal, un consilier al ministrului energiei, într-un interviu pentru postul public de televiziune Suspilne.

Un deputat rus speră că războiul să va termina până la sfârșitul anului
ACTUALIZARE 11.29 Adam Delimkhanov, deputat în Duma de Stat a Rusiei, comandant al trupelor cecene și vărul liderului cecen Ramzan Kadîrov, speră că Rusia își va termina campania militară în Ucraina până la „sfârșitul anului 2022”, notează The Moscow Times.
În luna aprilie, Vladimir Putin l-a făcut pe Delimkhanov „Erou al Federației Ruse”, cel mai înalt titlu onorific al țării, pentru „curajul și eroismul” său arătat în cadrul „operațiunii militare speciale” desfășurate de ruși în Ucraina.
Rusia s-a dovedit slabă și la războiul electronic. Liderii militari europeni se așteptau la un „Pearl Harbor cibernetic” în Ucraina
ACTUALIZARE 11.20 Rusia s-a dovedit mai puţin eficace decât era de aşteptat în utilizarea capacităţilor de luptă în spaţiul cibernetic în timpul agresiunii sale contra Ucrainei, sunt de părere lideri europeni ai forţelor militare de apărare cibernetică. Ei spun că rușii nu au fost în stare să-și coordoneze ofensiva militară din teren cu atacurile informatice asupra țintelor din Ucraina.
„Am fi fost destul de siguri că va avea loc un Pearl Harbor cibernetic” pentru a însoţi ofensiva terestră, a estimat generalul Karol Molenda, comandantul forţelor poloneze de apărare cibernetică, într-o dezbatere din cadrul Forumului internaţional de securitate cibernetică (FIC) desfăşurat la Lille, în nordul Franţei.
„Dar Ucraina era pregătită şi a rezistat la atacurile (cibernetice ale) Rusiei. Aşadar, lecţia numărul 1 a războiului este că e posibil să fii pregătit pentru un conflict cibernetic”, a spus el, potrivit AFP, preluată de Agerpres.
Printre altele, Rusia este „puternică pentru a ataca, dar nu la fel de bună în apărare”, a adăugat generalul polonez, care a evocat multiplele atacuri cibernetice contra Rusiei, comise în special de grupări de hackeri independenţi.

Armele livrate de Occident ar oferi Ucrainei puterea de a învinge forțele ruse și de a recuceri Severodonețk în câteva zile
ACTUALIZARE 11.00 „Artileria cu rază lungă de acțiune furnizată de Occident ar oferi Ucrainei puterea de care are nevoie pentru a învinge forțele ruse și de a recuceri Severodonețk în câteva zile”, a declarat joi guvernatorul regiunii Lugansk, Serghei Haidai.
Rusia bombardează zonele din oraș care sunt încă controlate de Ucraina, iar forțele ucrainene vor putea să „facă curățenie” în Severodoneţk după ce vor primi artilerie cu rază lungă de acțiune, a adăugat Haidai într-un interviu distribuit pe rețelele sociale ale sale și citat de The Moscow Times.
Pe de altă parte guvernatorul regiunii Lugansk, a mai spus că forțele ruse distrug „tot ce poate fi folosit pentru apărare”, a precizat Reuters.
Avertismentul unui fost secretar general al NATO
ACTUALIZARE 10.40 Fostul premier danez și fost secretar general al NATO, Anders Fogh Rasmussen, a vorbit într-un interviu pentru Sky News despre situația din Ucraina.
„Poporul ucrainean luptă, de fapt, în numele tuturor și trebuie să-l oprim pe Putin, altfel nu se va opri. El va continua să cucerească vecinii pașnici dacă nu este oprit în Ucraina”, a spus Rasmussen, care acum conduce Summitul pentru Democrație de la Copenhaga, transmite The Guardian.
„Putin a realizat exact opusul a ceea ce și-a dorit. A creat mai multă unitate în cadrul NATO și a adus trupele Alianței mai aproape de granițele ruse”, a mai precizat fostul secretar general al NATO, referindu-se la extinderea NATO prin aderarea Finlandei și Suediei.
Rasmussen a spus că cel mai mare risc este acela că „Putin și Rusia sunt experți în conflicte înghețate prelungite”. Pentru a-și sprijini afirmația, fostul lider al NATO a evidențiat prezența rusă din Transnistria, Osetia de Sud și Crimeea.
Anders Fogh Rasmussen a declarat că munca de sprijinire a Ucrainei va trebui să continue mult timp. „Trebuie să ne asigurăm că nu se va mai întâmpla niciodată ca Ucraina să fie invadată. Deci, Ucraina va avea nevoie de garanții de securitate într-un fel sau altul. Și cred că Marea Britanie, precum și SUA, dar și alții din NATO vor juca un rol crucial în oferirea de garanții de securitate absolute Ucrainei”, a adăugat fostul premier danez, subliniind și că „singura limbă pe care Putin o înțelege este limba forței”.