Notebook ASUS ROG Flow X16 GV601RW – review

0
313

Așa cum spuneam și la un alt review pentru un laptop ASUS, compania taiwaneză mi se pare una dintre cele mai „tupeiste” atunci când vine vorba despre implementarea unor tehnologii sau inaugurarea unor noi nișe. De exemplu, au fost printre primii ce au introdus ecrane OLED și au venit cu laptopuri cu două ecrane. Nici nu mai amintesc despre integrarea unor NumPad-uri în touchpad. 

Așadar, ASUS este cunoscut pentru că are curajul de a încerca, de a testa piața cu diferite soluții. Una dintre ele este și cea a gamei Flow, care dă posibilitatea de a conecta la un notebook o soluție externă de procesare, mai exact o placă video de tip desktop, care să adauge un plus evident de putere pe partea grafică.

Dacă ROG Flow Z13 este mai degrabă o tabletă, gadgetul de azi este un laptop în toată puterea cuvântului, care, din punctul meu de vedere, nici că ar mai avea nevoie de o stație grafică externă. ASUS ROG Flow X16 GV601RW nu este neapărat doar un notebook de gaming, deși vedem că apare particula ROG în denumire, ci l-aș considera mai degrabă un all-in-one – balamale ce permit rotirea la 360 de grade a ecranului, touchscreen, stylus în pachet, design mult mai sobru decât te-ai aștepta de la un produs de gaming și altele pe care că las vă le descoperiți pe parcurs.

Specificații laptop gaming ASUS ROG Flow X16 GV601RW

Specificatii notebook ASUS ROG Flow X16 GV601RW

Design

Notebook ASUS ROG Flow X16 GV601RW

Exemplarul de test a ajuns la noi în cutia de retail, în care am mai găsit încărcător la 240W, încărcător la 100W pe USB-C, stylus cu baterie compatibilă și mai multe pliante, printre care ghid de pornire rapidă și certificat de garanție:

Rapid despre stylus. Este unul activ, ce are nevoie de o baterie de tip AAAA, care nu știu cât de ușor se găsește în retail și nici nu am idee despre cât va oferi autonomie accesoriului. Pen-ul se simte de foarte bună calitate și se așează bine în mână.

Sunt două adaptoare de alimentare, unul cu mufă proprietară, ce poate urca până la o putere de 240W și altul pe USB-C ce oferă la ieșire până la 100W.

ASUS ROG Flow X16 GV601RW este un laptop de gaming, care însă „ascunde” asta printr-un design pe cât se poate de sobru. Sunt și detalii ce-l fac să iasă ușor în evidență, cel mai tare o fac dungile pe diagonală de pe capacul ecranului, dar și cele asortate de sub zona tastaturii. În rest, mai nimic „impozant”.

Balamalele solide îi dau posibilitatea ecranului de a se roti la aproape 360 de grade și astfel laptopul poate fi folosit în mai multe moduri, de la normal, la cort și tabletă. Pentru situațiile în care rabatezi complet ecranul, tastatura este dispusă așa încât butoanele să nu fie apăsate în timp ce laptopul este așezat cu acea parte pe birou.

În colțurile zonei cu tastatura sunt și 4 mici piciorușe din cauciuc ce ridică puțin laptopul tot pentru ca tastele să nu fie apăsate în acest mod de utilizare. Acestea conferă și o aderență convenabilă. Pentru ca butonul Power să poată fi apăsat în oricare dintre modurile de utilizare, acesta este dispus pe lateral.

Din punct de vedere al construcției, absolut nimic de comentat. Exteriorul este realizat din aliaj metalic ce-i dă o rigiditate structurală foarte ridicată, inclusiv display-ul este foarte zdravăn, nu flexează mai deloc. Calitate de fabricație excelentă, cu materiale de top și finisaje fine.

Aș vrea să menționez că liniile gravate pe capacul ecranului mai ascund din amprentele degetelor, dar acestea tot apar destul de rapid.

La interior se observă o atenție înaltă la fiecare detaliu, totul fiind optim aranjat așa încât să nu fie pierdut mai deloc spațiu. Sunt nu mai puțin de 3 ventilatoare, toate cu motoare fără perii și 5 conducte de distribuție a căldurii. Memoria RAM, precum și SSD-ul și placa Wi-Fi pot fi schimbate fără mari probleme, și există un slot suplimentar pentru încă un SSD de tip M.2 în format compact 2242.

Ecran și sunet

Test culori dupa calibrare ecran ASUS ROG Flow X16 GV601RW

Modelul ajuns la noi este cu touchscreen de tip Mini LED și este un panou grozav. Singura nemulțumire ar putea veni pe parte de reflexivitate, care totuși nu este pe atât de deranjantă precum era cazul acum 2 – 3 ani la ecranele glossy tactile.

Ecranul pe 16 inch este în format 16:10, deci axat pe productivitate. Are o rezoluție 2K ce conturează foarte fin orice detaliu, în timp ce rata de refresh poate fi de până la 165 Hz. Panoul Mini LED aduce cu sine un contrast dintre cele mai ridicate pe care le-am văzut la orice display non OLED. Negrul este aproape perfect.

Luminozitatea maximă este mai mult decât suficientă pentru orice fel de condiții. Eu am măsurat undeva în partea de centru pe înălțime, dar mai spre dreapta, nu mai puțin de 588 cd/mp. Chiar și la 100% din intensitate, distribuția iluminării pe întreaga suprafață a ecranului este foarte bună:

Distributie luminozitate ecran notebook ASUS ROG Flow X16 GV601RW

Din fabrică, culorile nu sunt cel mai exact calibrate și am observat că nici după ce am încercat să pun totul la punct cu propriul echipament nu s-au atins cele mai scăzute deviații Delta E.

Deviații Delta E înainte și după calibrare ecran ASUS ROG Flow X16 GV601RW:

Chiar și așa, ecranul este absolut superb și este unul dintre punctele forte ale acestui laptop. Faptul că poți interacționa prin atingeri sau folosi inclusiv stylus-ul din pachet vine ca un avantaj în plus, mai ales că totul se derulează exact.

La fel pot spune și despre partea audio. Sunt nu mai puțin de 4 difuzoare ce conturează un sunet dintre cele mai bune pe care le-am experimentat la oricare dintre notebook-urile testate. Calitatea este incredibil de bună, chiar și bass-ul este suficient de adânc, în timp ce mediile și înaltele sunt pe cât se poate de bine conturate. Volumul este mai mult decât suficient inclusiv pentru a te bucura de melodia preferată la intensitate maximă și nici nu apar distorsiuni, poate doar foarte mici, oricum nimic deranjant.

Prin jack-ul de 3.5 mm situația rămâne nu doar similară, ci aș spune că este mai bine de atât. O pereche de căști performante te duc către o audiție aproape perfectă.

Combinația ecran + sunet (extern sau prin DAC-ul intern) la ASUS ROG Flow X16 GV601RW este dintre cele mai reușite din tot ce am întâlnit până acum și conturează o experiență multimedia peste așteptări.

Hardware, sistem de operare și aplicații

Pentru ASUS ROG Flow X16 GV601RW s-a mers pe o soluție cu CPU AMD și grafică NVIDIA. Procesorul AMD este unul dintre cele mai puternice ale momentului. Vorbim despre un AMD Ryzen 9 6900HS, cu opt nuclee ce pot urca până la maximum 4.9 GHz și cu 16 fire de execuție.

Ca GPU, poate fi folosit în sarcini ușoare cel integrat pe procesor, anume un AMD Radeon 680M, cu 12 nuclee ce pot rula la maxim 2.4 GHz. Atunci când este nevoie de tot ce poate acest laptop se activează placa video NVIDIA GeForce RTX 3070 Ti cu 8 GB de memorie GDDR6. Pentru activitățile de productivitate, mai exact pentru cei ce folosesc programe de editare foto și video, de proiectare, de design sau altele asemenea poate fi instalat driverul Studio. Pentru jocuri este cu siguranță recomandat driverul Game Ready.

Memoria RAM este de tip DDR5, adică cea mai performantă a momentului, care poate rula la 4.8 GHz. Sunt două plăcuțe la ASUS ROG Flow X16 GV601RW a câte 16 GB fiecare, în timp ce spațiul de stocare este reprezentat de un SSD de 1 TB. Acesta este și cel pe cel mai performant standard actual, anume pe PCIe 4.0.

Capturi de ecran din CPU-Z cu informații despre ASUS ROG Flow X16 GV601RW:

Sistemul de operare ce rulează din fabrică pe ASUS ROG Flow X16 GV601RW este un Windows 11 Home. Pe lângă aplicațiile ce sunt de-a gata instalate pe acest OS, ASUS mai aduce în cazul ROG Flow X16 GV601RW și ARMOURY CRATE, Aura Creator, Dolby Access, McAfee LiveSafe, Microsoft Whiteboard, MyASUS și Realtek Audio Console.

Aplicația care grupează cele mai importante setari și opțiuni suplimentare este MyASUS. Ar mai fi de menționat și ARMOURY CRATE și Aura Creator, cea din urmă îți dă posibilitatea de a configura iluminarea RGB a tastaturii și de a o sincroniza cu a altor accesorii / periferice compatibile Aura.

Capturi de ecran din aplicațiile MyASUS, ARMOURY CRATE și Aura Creator de pe ASUS ROG Flow X16 GV601RW:

Este un pic ciudat că există toate acele trei aplicații de mai sus, întrucât unele funcții și setări se regăsesc în același timp în cel puțin două dintre ele. În fine, cred că ASUS a dezvoltat prea multe astfel de programe separate, când ar fi putut să le reunească pe toate într-unul singur.

Performanță

ASUS ROG Flow X16 GV601RW este un laptop extrem de capabil în orice scenariu de folosință, iar asta este evident din scorurile obținute după rularea testelor de benchmark.

Teste benchmark ASUS ROG Flow X16 GV601RW

Din păcate, HWMonitor nu mi-a oferit informații legate de temperaturile de pe procesor, iar pe acestea le-am monitorizat manual prin intermediul aplicației MyASUS. Pe CPU nu am observat să se fi ajuns mai sus de 93 de grade Celsius, în timp ce pe NVIDIA GeForce RTX 3070 Ti temperatura maximă a fost de 85.4 grade Celsius pe cel mai fierbinte punct.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Pentru a aproba comentariul dumneavoastră, vă rog să efectuaţi următorul calcul: *