Vara la mare. Slalom printre șezlonguri și oferte îmbietoare, cu capcane de evitat

0
399

Iunie este o lună propice pentru turiștii care vor să petreacă un sejur cu bani mai puțini, pentru că de la 1 iulie, tarifele la cazare vor crește spre vârful de sezon (iulie-august) cu cel puțin 15%.

Hotelierii de pe litoral au estimat că în weekend-ul 24-25 iunie 2023 au fost la mare 100.000 de turiști. În medie, cazarea pe litoral costă, în această perioadă, 200 de lei/noapte/cameră la un hotel de 3 stele.

A devenit o sperietoare scumpetea litoralului românesc, dar există și variante ieftine de prânz. În fiecare stațiune există magazine alimentare, terase, tonete cu gustări și autoserviri pentru cei care preferă o masă mai puțin pretențioasă.

„O porție de ciorbă de pui, de porc, de perișoare sau a la grec costă 20 de lei. Felul doi avem aripioare la 12 lei suta de grame, costiță – 15 lei, cârnați – 10 lei, șnițel – 25 de lei, pulpă de pui dezosată – 14 lei. Dacă doriți pește sau fructe de mare, fileul de șalău costă 22 de lei, scrumbia – 17 lei, crapul prăjit – 20 de lei. iar păstrăvul la grătar – 17 lei sută de grame. Noi nu am crescut prețurile anul acesta și nici nu o vom face. Suntem mulțumiți să spunem că la autoservirea noastră se poate mânca un prânz complet cu aproximativ 50 de lei, de persoană“, arată Paul Marin, administratorul unei autoserviri din stațiunea Mamaia.

Pe plaja din Mamaia, la umbră FOTO Antonia Ispas

Notă de plată exorbitantă, în Năvodari

Litoralul este, însă, ca orice loc turistic, o plajă de capcane la prețuri. Un turist din Bârlad a plătit pe o masă cât pentru un sejur întreg. Venit la mare cu familia și prietenii, Vasile și ai lui au fost ademeniți de un restaurant de lux din zona Mamaia Nord-Năvodari, unde, susțin ei, ospătarii foarte amabili i-au momit cu tot felul de oferte și sugestii.

Bucuros c-a nimerit o cazare la tarife normale pentru sezonul estival, omul a ales să-și răsfețe aici familia pentru un prânz, iar când i-a venit nota de plată a rămas șocat: totul costa 3.600 de lei plus 400 de lei bacșiș.

„Captura zilei: trei pești, 1.700 de lei. Un ciolan, 80 de lei; porția de creveți, patru creveți adică, 80 de lei; 20 de lei – un crevete; jambon – 320 de lei și am mai dat și 300 de lei pe sparanghel“, a declarat turistul.

Pe notă mai apar șapte porții de cartofi prăjiți, în valoare de 147 de lei, spaghetele costa 40 de lei, iar un șnițel – 42 de lei.

Vasile recunoaște că nu a fost atent să verifice prețurile înainte de a da comanda. „De banii ăștia cumpăram trei porci și îmi hrăneam copiii“, spune el cu năduf.

În ceea ce privește „captura zilei“, cel mai scump produs de pe nota de plată, dorada și lupul de mare, aceștia sunt pești care nu trăiesc în Marea Neagră, așa că titulatura din meniu nu spune exact de unde anume a fost făcută această captură „a zilei“.

„Nu mai călcăm aici“, spune vasluianul amărât, care a realizat apoi că nici măcar nu a primit bon fiscal, ci doar „nota de informare“ – cea care este adusă inițial clienților ca să bifeze bacșișul pe care vor să îl dea, și care e apoi fiscalizat pe bon.

După prânzul de poveste din ajun, turiștii din Vaslui veniseră pe plajă, la prânz, cu gogoși luate de la o tonetă.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Pentru a aproba comentariul dumneavoastră, vă rog să efectuaţi următorul calcul: *