VIDEO Mesajul generalului Surovikin care ar fi convins Kremlinul că e un trădător: „Pare drogat sau beat”

0
365

Un apel video filmat sâmbătă de generalul Serghei Surovikin, fostul comandant al forțelor de invazie din Ucraina, în care le cere mercenarilor Wagner să renunțe la rebeliune, ar fi convins Kremlinul că acesta a trecut de partea lui Evgheni Prigojin.

„Tocmai m-am întors, din ordinul Ministerului Apărării, de pe linia de front, unde forțele noastre, comandanții noștri, soldații noștri, voluntarii noștri își îndeplinesc obiectivul, luptând până la moarte cu forțele superioare ale inamicului, fac victime, dar rămân pe poziții”, a spus Surovikin într-un clip video ce pare filmat în grabă, în care generalul rus stă stingher la o masă și în care vorbește împleticit.

„Pare drogat sau beat. O interpretarea foarte ciudată”, comentează jurnalistul Kevin Rothrock, redactorul coordonator al site-ului de investigații Meduza, cel care anunța încă din data de 9 ianuarie a anului trecut că președintele rus Vladimir Putin a decis să anexeze toate teritoriile ucrainene ocupate, nu doar regiunile Donețk și Lugansk pe care le-a invocat drept pretext pentru a declanșa invazia.

„Fac un apel la conducerea, comandanții și luptătorii din PMC Wagner: Împreună cu voi, am parcurs un drum dificil. Împreună cu voi, am luptat, ne-am asumat riscuri, am suferit pierderi, dar am învins împreună. Suntem din același sânge. Suntem războinici. Vă cer să vă opriți”, a transmis sâmbătă Surovikin în timpul răsmeriței militare pornite de șeful mercenarilor Wagner.

„Inamicul așteaptă ca situația noastră politică internă să se agraveze. Nu ar trebui să facem jocul inamicului în această perioadă dificilă pentru țară. Trebuie înainte de a fi prea târziu: să ne supunem voinței și ordinului președintelui ales de popor al Federației Ruse. Opriți coloanele și întoarceți-le la pozițiile lor permanente și la locurile de concentrare”, a continuat Surovikin.

„Toate problemele trebuie rezolvate cu mijloace civile numai sub conducerea Comandantului Suprem al Forțelor Armate Ruse”, a dat el asigurări.

Ce scriu sursele din Rusia despre arestarea generalului Surovikin

The Moscow Times a scris vineri noaptea târziu că fostul comandant al forțelor de invazie a fost arestat, citând în acest sens două surse apropiate de ministerul rus al apărării.

„Situația cu el nu a fost ‘OK’ pentru putere. Nu mai pot spune nimic”, a comentat una dintre surse în legătură cu motivul arestării.

„În contextul cu Prigojin, se pare că el [Surovkin] a ales partea [mercenarilor Wagner] și l-au prins de ‘ouă’”, a spus a doua sursă. La întrebarea despre unde se află acum generalul, aceasta a răspuns: „Nu comentăm această informație nici pe canalele noastre interne”.

Zvonurile despre arestarea lui Surovkin au fost relatate anterior de bloggerul militar Vladimir Romanov. Conform informațiilor sale, generalul a fost arestat pe 25 iunie, în ziua următoare revoltei.

Acesta a afirmat de asemenea că generalul a fost dus la „Lefortovo”, notoria închisoare a FSB-ului din Moscova.

Una dintre sursele citate de The Moscow Times afirmă însă că nu este clar dacă Surovkin era la curent cu revolta plănuită de Prigojin, dar că „nu s-a comportat prea supus atunci când i s-a dat sarcina să citească un text în fața camerei și să gestioneze situația, a fost prea îndrăzneț față de conducere”.

Sursa citată afirmă că din cauza acestui comportament s-a putut crea impresia că Surovkin face parte din „coaliția lui Prigojin”.

Alexei Venediktov, redactor-șef al postului de radio „Ecolul Moscovei” afirmă că Surovikin nu a mai luat legătura cu familia sa de 3 zile, părând a confirma informațiile bloggerului Romanov.

Kremlinul a negat că fostul comandant a fost arestat

Publicația americană The New York Times a scris mai devreme în cursul zilei de miercuri că Surovikin l-ar fi trădat pe Putin prin sprijinirea revoltei militare plănuite de șeful mercenarilor Wagner, însă jurnaliștii americani nu au scris nimic despre arestarea generalului.

Întrebat despre acest lucru miercuri în timpul conferinței sale zilnice de presă, purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a negat informațiile celor de la NYT.

În vârstă de 56 de ani, Surovikin și-a câștigat prima dată notorietatea în timpul tentativei de lovitură de stat din 1991, lansată de gărzii vechi a Partidului Comunist, când a condus o divizie de pușcași care a trecut prin baricadele ridicate de protestatarii pro-democrație.

Trei oameni au fost uciși în confruntare, inclusiv unul care a fost strivit. Reputația de militar dur a crescut în 2004, când presa rusă a relatat că un colonel care servea sub comanda lui Surovikin s-a sinucis după ce a primit o mustrare aspră din partea celui care avea să primescă porecla sinistră de „generalul Armaghedon” pentru abordarea sa dură și neortodoxă în ceea ce privește desfășurarea războiului.

În 2017 el a comandat forțele rusești din Siria, trupele din subordinea sa fiind suspectate că au comis crime de război.

Poreclit „generalul Armageddon” de către presa rusă, Surovikin fusese pus la conducerea generală a operațiunilor din Ucraina în octombrie 2022, dar a fost înlocuit în acest rol la începutul anului de către Valeri Gherasimov, șeful Statului Major Rus.

Surovikin era considerat un apropiat al lui Evgheni Prigojin, care l-a lăudat în mod repetat, în timp ce pentru comandamentul militar de la Moscova a rezervat doar critici dure timp de luni de zile.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Pentru a aproba comentariul dumneavoastră, vă rog să efectuaţi următorul calcul: *