Rezultate BAC 2023. Nota primită de o elevă care se aştepta să ia peste 8,50 la Română. „Nu se poate aşa ceva”

0
345

Val de contestaţii după afişarea notelor la Bacalaureat. Elevii sunt nemulţumiţi de rezultatele la limba română şi spun că profesorii au fost prea duri la corectare. În 42 de licee din ţară niciun candidat nu a reuşit să treacă examenul maturităţii. Sunt cele mai puţine medii de zece din ultimii zece ani.

Mădălina Iacob, reporter Observator: Cu sufletul la gură au stat elevii până la ora 11.00, atunci când rezultatele au fost afişate online. Cei care au venit la avizier sunt cei care sunt hotărâți să facă și contestații.

Absolventă: Am luat 7.20, care este incredibil de puţin.

Reporter: La cât te aşteptai?

Absolventă: Eu zic 8.50 cel puțin. Mă cunosc, fac greşeli de redactare, nu ştiam sinonimul, dar totuşi, 7.20… nu se poate așa ceva!

Limba și literatura română, proba care i-a pus în dificultate pe elevi

Revolta cea mai mare este legată de notele la Limba şi literatura română. Controversa legată de sinonimul „de bună seamă” ar fi cântărit greu la notă, cu toate că Ministrul Educaţiei a transmis corectorilor să ia în calcul şi alte variante. Nici romanul „Ion” nu le-a picat bine candidaţilor.

Andreea Bodea, director Colegiul Ion Luca Caragiale București: O elevă a noastră, olimpică la română, are doar nota 9 și a făcut contestație. Mai este un elev cu note de peste 9.50 la două probe și picat la română cu 4.30, ceea ce iarăși este o mirare pentru noi.

Absolvent: Am luat 7.75 și cred că merit o notă mai mare.

Absolventă: A fost o chestie subiectivă din partea ministerului.

72,8 la sută dintre elevi au promovat examenul maturităţii

72,8 la sută dintre elevii din România au promovat examenul maturităţii. Restul, peste 36.000 de tineri, au rămas pe dinafară. Iar 42 de licee au rata de promovare zero la Bac.

Mădălina Iacob, reporter Observator: Cele mai mici note s-au înregistrat în judeţele Ilfov, Harghita, Teleorman şi Călăraşi. Clujul a fost detronat anul acesta de Brăila cu cele mai mari note din ţară. Urmează Iaşi, Bacau şi Alba. Paradoxal, ultimii doi ani se încadrează la cele mai mari note din istorie. Dacă ne uităm în urmă, în anul 2011, rata de promovare era de 45%. A fost anul în care s-au introdus și camerele de supraveghere la Bac.

Andreea Bodea, director Colegiul Ion Luca Caragiale București: Probele au fost ușoare, asta e incontestabil, nu poate să afirme nimeni că a fost un Bacalaureat greu, raportând la subiecte, dacă ne ducem în urmă cu 10 ani, înnebunim!

56 de elevi din țară au luat 10 pe linie

Doar 56 de elevi din ţară au luat 10 pe linie în acest an. Anastasia e printre cei cinci premianţi din Capitală.

Anastasia, absolventă: Iniţial nu îmi venea să cred, pentru că ştiu că întotdeauna e loc de mai bine. Părinţii s-au bucurat foarte mult, chiar mai mult decat mine. Vreau să urmez o carieră în IT.

Absolvenţii aşteaptă note mai mari după contestaţii, ca să se poată înscrie la facultate. Concurenţa se anunţă mare pentru locurile pe bază de dosar.

Absolvent: 70% media de la Bac, 30% media 9-12. La cibernetică, în 2021, a fost 9.30 și ceva media.

Rezultatele finale se vor afişa pe 7 iulie.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Pentru a aproba comentariul dumneavoastră, vă rog să efectuaţi următorul calcul: *