România e cel mai mare importator de roșii din Turcia

0
342

România este în prima jumătate a acestui an cel mai mare importator de roșii din Turcia, potrivit agenției turce Anatolia, citată de Rador. Doar în primele șase luni ale anului, România a importat din Turcia roșii în valoare de peste 60 de milioane de dolari. În paralel, guvernul subvenționează cu 260 milioane lei din bani publici programul ”Tomata” pentru sprijinirea producției interne, un program inițiat de guvernele PSD.

Datele producătorilor turci arată că în perioada ianuarie – iunie 2023, Turcia a exportat roșii în valoare de 326 de milioane de dolari. În prima jumătate a acestui an, Turcia a exportat către România roșii în valoare de 60,783 milioane de dolari.

România a fost urmată de Ucraina, cu exporturi în valoare de 51.315.000 de dolari, de Polonia cu 38.626.000 de dolari și Germania, cu exporturi de 35.314.000 de dolari. Rusia s-a situat pe locul cinci, valoarea exporturilor fiind de 29.563.000 de dolari.

În paralel însă, România investește în fiecare an zeci de milioane de euro din bugetul statului pentru a finanțata producția internă de roșii, după o celebră inițiativă a lui Liviu Dragnea din 2017, transformată ulterior în ”programul Tomata”.

În acest an, subvenția de la bugetul de stat e acordată de guvern an ca ajutor de minimis pentru culturile în sere și solarii. În 2023, bugetul total alocat de Ministerul Agriculturii este de 262 milioane de lei (53 milioane de euro).

Scopul programului e stimularea producției de roșii în afara sezonului, astfel că legumicultorii trebuie să înceapă producția din primăvară.

Subvenția plătită de stat pentru programul Tomata 2023 este de 3.000 de euro per beneficiar eligibil, cu o suprafață minimă de 1.000 de metri pătrați de solar sau seră și care valorifică minim 3 kilograme de roșii pe metrul pătrat, potrivit hotărârii de guvern care stabilește regulile acestui ajutor de stat.

Care este însă unul dintre efectele acestei subvenții?

Prăbușirea prețului la roșii din cauza suprasaturării pieței, după cum arată o analiză a portalului agro-tv. Un reportaj de la începutul lunii iulie arată că într-unul dintre cele mai mare bazine legumicol din țară – Matca, județul Galați – roșiile se vând cu prețuri sub 1 leu kilogramul, preț care, potrivit producătorilor din zonă, nu acoperă nici măcar cheltuiele de cules.

Motivul, spun legumicultorii, este că Programul Tomata, așa cum este conceput, conduce la o suprasaturare a pieței într-o anumită perioadă, producătorii fiind astfel nevoiți să își vândă producțiile de roșii în pierdere.

„Pentru banii ăștia pe care îi dă APIA, foarte mulți oameni încearcă să îi acceseze, pe aceeați perioadă, și atunci o să fie un exces foarte mare de produs și prețul foarte mic. Trebuie făcut în așa fel încât (Programul Tomata – n.r.) să funcționeze și pe alte perioade. (…) Toată lumea vrea ăia 3000 de euro în prima decadă a anului și ați văzut ce se întâmplă: ajung roșiile la un leu kilogramul. Și atunci, cu tot cu ăia 3000 de euro pe care îi iei, ai rămas bătând din buze, fiindcă un leu nu te poate ajuta. Nu ai cum să-ți scoți cheltuielile”, a explicat un producător din Matca.

Și în 2019 s-a înregistrat un fenomen îngrijorător. Portalul specializat Lantul Alimentar a arătat că importurile de roșii erau în creștere, în ciuda sprijinului financiar acordat de guvern.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Pentru a aproba comentariul dumneavoastră, vă rog să efectuaţi următorul calcul: *