Achizițiile de vaccinuri COVID-19 în pandemie au fost „decise și semnate” de premierul de la acea vreme, Florin Cîțu, „care nu ieșea niciodată din cuvântul președintelui”, sau „de cei cărora le-a dat mandat” – Comitetul Național de Coordonare a Activităților privind Vaccinarea (CNCAV), afirmă fostul ministru al Sănătății Vlad Voiculescu, într-un interviu acordat HotNews.ro cu o zi înainte de a fi audiat în premieră de DNA în acest dosar. „Așa fusese pusă masa înainte de alegerile din decembrie 2020”, arată Vlad Voiculescu.
Fostul ministru mai spune, în ceea ce privește contractul de achiziție a vaccinurilor, că acesta „era semnat electronic practic de reprezentantul mandatat de CNCAV – un cercetător angajat al MAPN (Institutul Cantacuzino), cel care avea cheia unică de decriptare a contractului transmis de Comisia Europeană”.
În interviul acordat HotNews.ro, Vlad Voiculescu, unul dintre candidații USR la alegerile europarlamentare, mai spune că nu și-a pus problema să facă un pas în spate în politică din cauza acestui dosar deoarece „nu există nicio urmă de îndoială asupra corectitudinii” sale.
Fostul ministru al Sănătății admite că „toată povestea asta îmi afectează familia, viața, timpul”, dar afirmă că nu are emoții că ar putea fi condamnat într-un astfel de dosar: „Mă miră întrucâtva că toți cei care și-au asumat deciziile pe vaccinare acum și-au înghițit limba și mă deranjează că media a uitat pe cine vedea la televizor în fiecare zi vorbind despre vaccinare și cine erau șefii lor.”
HotNews.ro: Ați depus jurământul ca ministru al Sănătății pe 23 decembrie 2020, seara, iar campania de vaccinare împotriva COVID-19 a început în România peste mai puțin de 4 zile, în dimineața de 27 decembrie 2020, fiind gestionată de CNCAV – un organism interministerial, fără personalitate juridică, aflat în subordinea Secretariatului General al Guvernului și coordonarea Prim-Ministrului. În ce măsură ați avut un cuvânt de spus, în calitate de ministru al Sănătății, în campania de vaccinare împotriva COVID-19?
Vlad Voiculescu
Într-o măsură mult mai mică decât mi-aș fi dorit. Cred că pentru orice om de bun simț e greu de crezut că eu, ca ministru al Sănătății, am fost pur și simplu pus pe tușă în această chestiune, dar așa au stat lucrurile. Deciziile se luau la Cotroceni, mai târziu fiind inclus în circuit și domnul Florin Cîțu care niciodată nu ieșea din cuvântul președintelui. Unde am reușit să îmi impun punctul de vedere a fost în deciziile pe care am reușit să le aduc la masa guvernului: de exemplu, impunerea procentului de 75% din vaccinuri care să meargă cu prioritate către bătrâni și bolnavi.
CNCAV a fost direct în coordonarea premierului și subordonarea SGG.
Echipa mea și CNCAV au avut diferențe de viziune pe aproape fiecare subiect relevant. De câteva ori am ieșit și public – vezi cazul centrelor secrete pentru speciali. De zeci de ori am semnalat intern lucrurile care nu funcționau. Asta nu înseamnă că tot ceea ce a făcut CNCAV a fost greșit și cu atât mai puțin că ar fi fost ilegal, pentru că presupun că mă veți întreba și despre dosarul mult discutat săptămâna trecută. Au fost intenții bune, enorm de multă muncă și destui oameni capabili.
La momentul când ați preluat conducerea Ministerului Sănătății, exista o Strategie de Vaccinare împotriva COVID-19, aprobată în Guvern și într-o ședință a CSAT din 3 decembrie 2020. La acel moment erau în discuție doar cele 37 de milioane de doze din lotul inițial sau se discuta deja și despre contractarea de doze suplimentare?
Nu, nicăieri, în niciun document nu fusese stabilită vreo cantitate de vaccinuri ce urmează a fi cumpărată.
Achiziția de vaccinuri a fost gestionată de CNCAV. CNCAV își lua aprobările de la premier. Așa fusese pusă masa, ca să zic așa, înainte de alegerile din decembrie 2020.
Primele 37 milioane de doze probabil că au fost decise de premierul Orban sau de premierul Ciucă – în mandatul său interimar. Următoarele au fost toate decise, semnate de Cîțu sau de cei cărora le-a dat mandat.
Ce s-a cumpărat
Tot ce era legat de vaccinuri: achiziții, logistică, planificări, centre de vaccinare, până la comunicare și raportarea efectelor adverse, toate au fost la CNCAV și toate se terminau cu decizii ale președintelui sau ale premierului Cîțu, care nu ieșea niciodată din cuvântul președintelui. Florin Cîțu a insistat de altfel de zeci de ori asupra acestui aspect – al subordonării directe a vaccinării față de el și nu de ministrul Sănătății – zeci de intervenții publice, în ședințe de guvern și în toate discuțiile oficiale sau mai puțin oficiale.
Când și cum a început discuția despre dozele suplimentare? Potrivit Memorandumului aprobat în martie 2021, „participarea României la negocierile pentru acest nou contract și angajarea de fonduri au fost aprobate de către Prim Ministru în data de 5.02.2021”. Cine a participat concret la negocierile cu Comisia Europeană și cine a decis acele cantități – premierul, președintele Iohannis sau altcineva? Decizia privind contractarea lotului suplimentar a fost luată în CSAT sau în alt mod?
Așa cum citați chiar dumneavoastră din referatul procurorului, premierul decidea asupra mandatului în cadrul fiecărei negocieri. Mandatul era cerut de și acordat către CNCAV. .Reprezentanți CNCAV participau la negocieri și tot ei implementau decizia premierului – adică asumarea obligației pentru statul român și angajarea de fonduri.
Ministerul Sănătății nu a fost absolut deloc implicat sau informat nici pe parcursul acelor negocieri, nici măcar la semnarea contractului. Nu știu cum a luat premierul acele decizii. Senzația pe care o lăsa era aceea că decizia a luat-o împreună cu președintele, dar asta e ceva ce poate doar el să vă clarifice.
Ce presupunea negocierea?
În fapt, e mult spus negociere. Trebuie spus clar: nu a existat nicio negociere între România și vreunul dintre producătorii de vaccin. Comisia Europeană a negociat cu producătorii. Nu există nici măcar o singură clauză în contract care să fi fost negociată de România sau de vreun alt stat membru. Singura decizie de luat la nivel național era dacă se achiziționează sau nu dozele care ne stăteau la dispoziție
Știre HotNews