Pe 10 aprilie a avut loc cea de-a doua ediție a conferinței anuale a profesioniștilor în instalații, HVAC și echipamente de încălzire/răcire din România, Install Efficiency, organizată de Uniprest Instal.
Tema conferinței a fost eficientizarea business-urilor prin optimizarea proceselor interne și folosirea tehnologiilor de ultimă generație.
Dacă la prima ediție, în 2023, s-a discutat despre eficiența energetică și implicațiile pe care le are în domeniile adiacente – construcții și dezvoltare imobiliară rezidențială, comercială și industrială, ținând cont de contextul geo-politic și economic european de la acea vreme, de această dată, organizatorii și-au îndreptat atenția spre identificarea și implementarea celor mai eficiente strategii și tehnologii pentru a crește eficiența proceselor interne, a instrumentelor folosite și a bugetelor de marketing și vânzări, dar și pentru satisface cerințele actuale ale pieței și a veni în întâmpinarea viitoarelor tendințele.
Înainte de a vorbi despre eficiență, e nevoie să înțelegem cum funcționează și cum poate fi ea aplicată în proiectele profesionale zilnice, pentru a obține cel mai bun rezultat viabil cu minimum de resurse.
Vezi și În piața constituției patru copii au fost răniți
În acest sens, principalele teme de dezbatere au fost: evoluția pieței de construcții, utilizarea inteligentă a procesării documentelor prin AI, optimizarea managementului stocurilor, aplicarea metodologiilor Lean Six Sigma pentru îmbunătățirea proceselor interne, precum și strategii de eficientizare a bugetelor de marketing și vânzări.
Piața construcțiilor și al instalațiilor în 2023
În 2023, piața construcțiilor și instalațiilor a fost dominată de impredictibilitate, ceea ce a generat scăderea apetitului pentru investiții și oprirea sau amânarea mai multor proiecte, situație care persistă și în 2024.
”Per total, în 2023, piața construcțiilor a crescut cu 14,2%, creștere generată, în principal, de construcțiile inginerești: 33,2% în 2023, față de 13,2% în 2022.
Construcțiile rezidențiale au continuat trendul de scădere: -6.6% în 2023, față de +4.8% în 2022, ca urmare a diminuării numărului de autorizații eliberate anul trecut, cu 20.6% mai puține comparativ cu 2022.
Construcțiile nerezidențiale au înregistrat o ușoară creștere în 2023 (2,3%), generată de doi factori: influența statului care a investit în școli, spitale și alte instituții ale aparatului central și/sau local din fonduri europene. Însă, deși acestea există, accesarea lor este redusă și lipsesc prioritizarea corectă, dar și viziunea pe termen mediu și lung. Al doilea factor de creștere îl reprezintă investițiile companiilor în infrastructura proprie.
Acest lucru a condus la o capitalizare mai bună a companiilor mici și medii, profesionalizare, plan și strategie pe termen mediu și lung. De pe altă parte, perioada prelungită de impredictibilitate a scăzut numărul de noi investiții, iar segmentul office a fost puternic afectat de modul de lucru hibrid și WFH”, a spus Enikő Péter, Managing Director, Uniprest Instal.
Deși, în România, există în continuare nevoia de locuințe noi, piața construcțiilor rezidențiale este în scădere. Factorii determinanți pentru această diminuare sunt: inflația și dobânzile mari (care scad numărul de tranzacții), impredictibilitatea (care amână deciziile de investiții), reducerea bugetelor (care scade calitatea cerută în piață), lipsa unor subvenții de stat pentru produse inovative și eficiente.
În contextul european, România înregistrează decalaje în ceea ce privește numărul de locuințe supra-aglomerate – 40,5 %, comparativ cu media europeană de 16,8%. În perioada 2010-2023, în România, prețurile locuințelor au crescut cu 26%, iar cele ale chiriilor cu 45%. Media europeană a avut o evoluție inversă: locuințele au crescut cu 50% iar chiriile cu 25%.
Henk-Jan Wegman, CEO Rensa Family, a afirmat că la nivel european s-a înregistrat o scădere pe piața de construcții rezidențiale și a dat exemplu Germania, unde din 100.000 de cereri de noi case, numai jumătate, 50.000, se construiesc.
”Putem vorbi și de plusuri în piața de construcții și instalații, printre care creșterea suprafeței în m2 din autorizațiile pentru construcțiile nerezidențiale, cu 6,5% față de 2022, influența pozitivă a fondurilor din PNRR sau investițiile firmelor în infrastructura proprie”, a mai declarat Enikő Péter, Managing Director, Uniprest Instal.
Și pentru că specialiștii de astăzi resimt din plin nevoia specialiștilor de mâine, aflați încă în proces de formare, pe scena Install Efficiency s-a aflat și Cătălin Ioan-Lungu, Conf. Univ. Dr. Ing. și prim-vicepreședinte al AIIR din 2020, președinte al OAER din 2018 și președinte al Federației Europene a Asociațiilor Naționale de Ingineri de HVAC – REHVA, din 2022. Acesta a declarat că obiectivul principal al mediului universitar a fost dintotdeauna să formeze cei mai buni profesioniști în industrie, prin punerea la dispoziție a celor mai bune instrumente și know-how academic, dar și să mențină o colaborare reală și apropiată cu mediul privat, astfel încât viitorii ingineri să se deprindă din facultate cu proiectele și provocările profesionale din industrie.
Provocările și tendințele pieței în termenii eficientizării și optimizării proceselor interne
Vorbind despre eficiență și productivitate în cadrul companiilor, Attila Fazakas, Managing Director, Uniprest Instal, a menționat importanța adoptării și investiției în instrumente digitale și tehnologii moderne. ”Piața și condițiile economice s-au schimbat foarte mult, iar concurența nu se mai bazează pe cel mai mic preț, disponibilitate sau condiții comerciale, ci pe totalitatea acestor factori. Pentru ca o companie să rămână printre primele opțiuni ale profesioniștilor din domeniu, are nevoie să se concentreze pe identificarea și rezolvarea nevoilor din piață, concomitent cu monitorizarea și perfecționarea constantă a colaborărilor”.
Avansul rapid al tehnologiilor, complexitatea tehnică sporită a proiectelor sau forța de muncă specializată tot mai greu de găsit sunt factori care ne obligă să implementăm noile tehnologii în activitatea internă a unei companii. ”La Uniprest Instal, am obținut eficiență la nivel de companie prin optimizarea procedurilor și a fluxurilor interne, atât la nivel de departament, cât și de persoană implicată”, a mai adăugat Attila Fazakas.
Cosmin Alexandru, consultant în transformare organizațională și keynote speaker în cadrul evenimentului, a punctat importanța eficienței și a eficacității echipei, vorbind despre ce motivează oamenii pentru performanță, care e diferența între o echipă și un grup de lucru, dar și care sunt condițiile esențiale pentru performanța unei echipe.
Eficiență prin AI
Utilizarea inteligentă a procesării documentelor prin AI începe să fie și în România o practică tot mai des folosită pentru stocarea structurată a documentelor și informațiilor dintr-o companie. ”Scalabilitatea, reducerea semnificativă a costurilor și satisfacția clienților sau a partenerilor sunt principalele beneficii pe care IDP le aduce direct unei companii”, declară Decebal Popescu, Co-fondator și Managing Partner Smart Touch Technologies.
”Conform unor studii făcute de Uniunea Europeană, construcțiile se află pe penultimul loc în ceea ce privește digitalizarea. În concluzie, adoptarea și implementarea noilor tehnologii poate fi costisitoare, dar este singura cale de a merge înainte”, a mai spus și Attila Fazakas.
De asemenea, în cadrul conferinței, organizatorii au adus exemple de bune practici în ceea ce privește eficiența în domeniul construcțiilor și a instalațiilor. Proiectul #NoiFacemUnSpital, al Asociației Dăruiește Viață, a demonstrat că un spital, în România, poate îndeplini toate standardele de eficiență și sustenabilitate. ”Calitatea aerului interior și confortul termic, confortul funcțional, acustic, vizual, psihologic și social sunt principiile de bază pentru proiectarea clădirilor medicale sustenabile”, afirmă Raluca Șoaita, arhitect, fondator TESSERACT ARCHITECTURE.
Printre speakerii Install Efficiency s-au mai aflat și Marius Șoflete (inginer, constructor, proiectant specializat de case pasive), Vlad Weber (Allied Engineers Grup), Roxana Hurducaș (Brand Strategy Consultant), Patrick Jansen (Head of Innovation Department at Rensa Family), Adrian Roman (Director Tehnic Uniprest Instal), Aurelian Dorian Iuscu (Managing Partner Business Future Solutions), Stelian Ciorogariu (Business Development CEE, Countru Manager, Slimstock) și Bogdan Voicu (Skanska România).
Cei peste 120 de participanți la a doua ediție Install Efficiency au avut parte de demonstrații live de scanare și imprimare 3D, la standul celor de la 3Dinbox.ro.
Despre Uniprest Instal:
Uniprest Instal este dezvoltatorul primului ecosistem dedicat exclusiv profesioniștilor în instalații, HVAC și echipamente de încălzire/răcire din România. Cu o experiență de peste 15 ani și sediul central la Târgu Mureș, compania deservește întreg teritoriul României prin cele 10 depozite și puncte de lucru din Baia Mare, Brașov, București, Cluj-Napoca, Craiova, Deva, Iași, Sibiu, Târgu Mureș și Timișoara.
Portofoliul Uniprest Instal conține peste 7.000 de articole stocabile și peste 300.000 de produse speciale disponibile la comandă, grupate în 6 categorii: Gaz, Termice, Apă, Sanitare, Energie Verde și AC/Ventilație.
Începând cu ianuarie 2010, Uniprest Instal face parte din grupul olandez Rensa, specializat de peste 65 de ani în comerțul en-gros al produselor HVAC-S (încălzire, ventilație, aer condiționat și instalații sanitare), alături de companii din Germania și Olanda.