Doua într-una, dumincă la Palat

1
379

E vorba despre un concert de pian cu Lucian Velciu faţă în faţă cu instrumestul său, sau mai bine zis, instrument al locaţiei cu iz nobiliar. Şi de o lansare dichisită de vin rose cu Daniel Zottu, somelierul, în faţă cu obiectele muncii sale, sticlele de roze – dar şi de alb sau roşu puternic.

Ce mai combinatie, m-am gândit! Muzică de pian şi degustare de vin, sec. Chiar şi de vin rose, adică unul care ar fi fost menit să fie rosu, dacă ne luam după strugure, dar alchimistii, adevaraţi poeţi ai vinului – vinificatorii, în limbajul de specialitate – s-au gândit să facă unul de vară. Aşa că au făcut un vin nu mai diluat, ci mai putin tăios, mai suav, cu sursa în Cabernet Sauvingnon. Şi aşa a ieşit un rose de minune, un vin pe care să-l bei şi cu sifon dacă vrei. Nu e cel mai elegant mod de a bea vin, dar pe plajă sau la iarbă verde, merge şi aşa. Cel mai bine însă îl bei sec, aşa cum l-a făcut vinificatorul de la Domeniile Ostrov.

Liszt, 100 de ani, dar şi Cabernet Sauvingnon Roze de Ostrov

Totul s-a întâmplat în după amiaza zilei de duminică, 3 aprilie, la Palatul Mogoşoaia. Ştiu, “e greuţ să ajungi la Mogoşoaia” am auzit de la un invitat, dar e duminică şi Palatul a pus la dispoziţia iubitorilor de vin şi muzică un mijoc de transport cu plecare din punct fix: Piaţa Chibrit. De un mijloc de transport ai nevoie într-adevăr dacă vorbim de Mogoşoia, dar mai ales dacă vorbim de Mogoşoaia alături de o degustare de vin. Evident, discuţia se nu are sens dacă subiectul participant locuieşte chiar în Mogoşoaia. Norocul lui!

Odată ajuns la Palat, zgomotul străzii se estompează, atmosfera brâncovenească – chiar dacă nu o cunoşteai dinainte – devine dominantă deşi, încă, nedefinită. Palatul, “ar putea fi un Versailles romanesc” spunea cineva, la un prim pas în curtea domnească, din căramidă rosie, ingustă şi arsă, se insinuează drept principala atracţie pentru ochi. În spatele sau, lacul este încă ascuns.

La piciorul scării principale care invită vizitatorul la primul etaj al Palatului, se aflau informaţiile cu privire la întâmplarea serii: Anul Internaţional „Liszt”, pianist Lucian Velciu şi degustare Roze de Ostrov cu Daniel Zottu.

Aşa s-a întâmplat. Lucian Velciu a cântat într-o sală arhiplină cu o sonoritate bună şi cu spectatori cunoscători într-ale muzicii culte. Nu a cântat numai Listz, ci şi Beethoven şi Enescu. Aplauzele au explodat în camera construită de Brâncoveni după fiecare reprezentaţie. Lucian Velciu îşi fâcuse treaba. Era vremea celuilalt virtuos, Zottu şi a vinului de Ostrov.

Pentru degustarea de vin de vară s-a ales balconul. Un balcon ferit, cu privirea spre lac. Păcat că nu este vorba despre aceeaşi privelişte pe care o vedeau Brâncovenii când au ridicat palatul. Cu siguranţă atunci nu erau vile de toate soiurile şi de toate colorile. Chiar si fără malul cu stufăriş şi, probabil, mai multă viaţă sălbatică, lumea pare mai frumoasă din balconul Brâncovenesc. Şi mai frumoasă a devenit după ce Zottu a desfăcut sticlele. Vinul a început să curgă, nu numei roze, ci si alte soiuri ale Domenilor, albe şi negre.

Cu ce am plecat, cu maşina, dar mai mult decât atât, am plecat cu muzică, vin şi imaginea unui Palat care ne obligă să ne întoarcem.
Şi dacă cineva se întrebă ce şi cum se bea de la Ostrov, iată povestea completă:

Gamele de vinuri din portofoliul Domeniilor Ostrov sunt Cetatea Durostorum, Canaraua Fetii, Domeniile Ostrov, Cosa di Vino şi Vinaria Ostrov.

Soiurile cultivate de compania Domeniile Ostrov sunt Merlot, Cabernet Sauvingnon, Fetească Neagră, Pinot Noir, Syrach şi Rebo pentru vinurile roşii. Pentru vinurile albe Domeniile Ostrov cultivă soiuri ca Sauvignon Blanc, Chardonnay, Pinot Gris, Fetească Albă, Fetească Regală, Riesling Italian, Muscat Ottonel şi Crâmpoşie – sortimente speciale, recunoscute şi apreciate de iubitorii vinului, dar şi de rafinaţi degustători.

Poze: Dani Mura

1 COMENTARIU

  1. Fiind unul dintre „alchimisti” (sic!), ma simt obligat sa multumesc si eu celor care au fost prezenti, dar mai ales celor care vor sa pastreze in amintire ceea ce s-a intamplat duminica.

    Soarele sangeriu de Ostrov, din care s-au luat felii care s-au diluat in acel rose, trebuie vazut cu adevarat. Istoria acestor vinuri veti putea-o patrunde numai daca acel soare va va incheia o zi la noi….

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Pentru a aproba comentariul dumneavoastră, vă rog să efectuaţi următorul calcul: *