Prezentare CHUWI UBook XPro – Tableta cu Windows 11 care poate înlocui un laptop la nevoie, cu stylus și kickstand detașabil

0
137

La finalul lunii septembrie ajungea pentru prima dată pe masa mea de teste un dispozitiv foarte interesant. Vorbim azi despre CHUWI UBook XPro, un terminal ce se vrea mai mult decât o tabletă convențională, având în vedere că rulează Windows 11, vine cu tastatură, kickstand și stylus în pachet. A primit un unboxing din partea mea acum câteva zile, iar acum a venit timpul să vă prezint și alte detalii cu privire la acest dispozitiv 2-în-1.

Înainte de a vă prezenta impresiile însă, vă reamintesc că tableta vine într-un bundle ce implică o tastatură magnetică și un stylus la suma de aproximativ 2600 lei (529 euro). Se livrează dintr-un depozit european și poate fi comandată chiar de pe site-ul CHUWI. După aproximativ două săptămâni de utilizare vă pot spune de pe acum că mi-a fost extrem de utilă și m-am regăsit în scenariul de a o folosi mai mult decât m-aș fi așteptat. Totuși, mai multe impresii aveți în rândurile de mai jos.

Unboxing

 

 

Deși a primit deja un unboxing dedicat, vă reamintesc că tableta CHUWI UBook XPro sosește într-un ambalaj tip eco-friendly, simplu. E livrată într-un burete ce protejează atât tableta cât și tastatura în timpul transportului. Tot aici vom găsi un manual de utilizare, garanția, dar și o altă cutie în care se află alimentatorul și stylus-ul. Experiența de despachetare e simplă și rapidă, deși nu tocmai impresionantă la prima vedere.

Design și Display

Prima dată când am luat tableta în mână mi s-a părut destul de grea. Și este, cântărind nu mai puțin de 925 de grame, fără tastatură atașată. Cu toate acestea, după câteva ore de folosire, am început să mă obișnuiesc cu dimensiunile și greutatea sa. Măsoară 307.4 x 217.3 mm și are 9.2 mm în talie. Are colțuri rotunjite însă, iar acest lucru facilitează manevrarea sa. Dacă o folosești pe masă / birou, poți atașa tastatura, dar ai și un kickstand cu balamale ce poate fi rotit până la 140-150 de grade.

Inițial am folosit-o mai mult fără tastatură fizică pentru că mi-a plăcut mult tastatura virtuală integrată în Windows 11. Avem și un display tactil responsiv și generos. Este un panou IPS LCD de 13 inch în diagonală, cu rezoluție 2K (2160 x 1440 pixeli) și aspect 3:2. Un format excelent pentru multitasking, productivitate, oferind suficient loc pentru desfășurare, browsing, citit și chat-uri cu prietenii concomitent.

Ulterior, după ce m-am obișnuit cu dimensiunile și cu tastatura fizică, am început să folosesc tableta la cafea. Dacă ne urmăriți, e posibil să știți seria  „CUPOANELE ZILEI”, un nou episod fiind publicat în fiecare dimineață. Ei bine, timp de două săptămâni am putut folosi tableta, alături de tastatura fizică inclusă, pentru a scrie aceste articole din bucătărie sau de afară, la soare. De asemenea, m-am regăsit în situația de a lua-o cu mine, în rucsac, când plecam de acasă, fiind ușor de transportat și utilizat la nevoie.

Am „supus-o” și la un test cu luxmetrul din dotare, iar luminozitatea obținută de acest ecran este de 210 LUX. Pe hârtie nu impresionează, dar vă asigur că tableta poate fi folosită în lumină naturală, la cafenea, la restaurant, la serviciu sau la facultate / liceu. În partea superioară sunt poziționate butoanele de volum, lock / unlock, în partea stângă. Aș zice că necesită o perioadă de adaptare în acest caz, eu regăsindu-mă în situătia de a închide tableta din greșeală de câteva ori, în încercarea de a modifica volumul.

Stylus-ul l-am folosit destul de rar, dar am observat un delay considerabil în timpul desenării / scrierii. E util însă dacă trebuie să semnezi un document, fiind destul de precis în acest caz. E fabricat din aluminiu și se simte premium la atingere, iar în pachet găsești un vârf extra pentru înlocuire la nevoie.

Per total, primim o tabletă cu design robust, stand integrat stabil și solid.

Hardware și performanță

CHUWI UBook XPro are la interior un procesor Intel Core i7 7Y75. Recunosc că nu am mai auzit de el până acum, așa că am făcut puțin research. Este vorba despre un cipset dedicat terminalelor mobile / laptopurilor lansat la sfârșitul anului 2016. E fabricat pe un proces de litografiere de 14 nm, aduce două nuclee și 4 thread-uri.

Funcționează la o frecvență de bază de 1.3 GHz și intră în turbo, ajungând la 3.6GHz, la nevoie. Pare destul de slab pe hârtie, însă am reușit să joc chiar și ceva jocuri fără probleme: Asphalt 9 Legends din Microsoft Store, Among US și The Stanley Parable instalate prin Steam.

Timpii de încărcare sunt mai mari decât ne-am aștepta, dar aceste jocuri rulează bine. De asemenea, nu am observat să se încingă prea tare în timpul gamingului. Sunt jocuri simple însă, iar dacă vrei să rulezi titluri mai noi on-the-go, recomand o platformă de game streaming precum NVIDIA GeForce NOW sau Xbox Game Cloud.

Tot la interior se află și 8 GB de memorie RAM LPDDR3 și un SSD de 256 GB. Hardware suficient pentru multitasking. După cum vă spuneam mai sus, am făcut ceva muncă de tip office folosind acest dispozitiv. E OK și pentru urmărit filme și seriale pe Netflix / Disney+ sau conținut pe YouTube.

Mai mult, am reușit să instalez și să folosesc și Photoshop pe această tabletă. Nu am fost însă impresionat de sunet și am preferat să folosesc căști wireless la nevoie. Primim și slot pentru carduri microSD aici, dacă avem nevoie de mai multă stocare.

Iată și specificațiile tabletei CHUWI Ubook XPro:

  • Display: 13 inch, IPS, rezoluție 2K (2160 x 1440 pixeli), aspect 3:3
  • RAM: 8 GB DDR3
  • Stocare: SSD de 256 GB
  • Baterie: 38 Wh / 5000 mAh
  • Procesor: Intel Core i7 7Y75
  • Conectivitate: 2 x USB-A, microSD, port USB-C (PD), jack audio, Bluetooth 4.2, Wi-Fi Dual-Band
  • Dimensiuni: 307.4 x 217.3 x 9.2 mm
  • Greutate: 925 grame
  • Accesorii: Stylus + tastatură magnetică (opțional)
  • Baterie, audio și conectivitate

Tableta CHUWI Ubook XPro are la interior o baterie de 5000 mAh. Deși pare mică pe hârtie, reușește să ofere în jur de 6-7 ore de utilizare continuă în cazul browsing-ului și a muncii de tip office, pe modul „Balanced” din Windows 11. Încărcarea se realizează în aproximativ 2 ore și jumătate de la 10 la 100%. Experiența audio este destul de dezamăgitoare, însă.

Avem difuzoare stereo, însă volumul nu este ridicat, nu avem bas, dar sunetul redat e destul de clar. După cum vă spuneam mai sus, am preferat să folosesc căști wireless pentru a urmări conținut media.

Stăm binișor pe partea de conectivitate. Primim Wi-Fi Dual-Band, Bluetooth 4.2, dar și două porturi USB-A, slot pentru cardurile microSD, port USB-C cu tehnologie PD și jack audio. Asta înseamnă că putem conecta facil un mouse wireless sau cu fir la tabletă, stick-uri USB sau alte periferice.

Impresii

CHUWI UBoox XPro este un dispozitiv foarte interesant. Pare a fi orientat spre elevi / studenți, dar cred că poate fi folosit cu succes și pentru entertainment acasă sau în deplasare. Nu doar că tableta se vrea a fi un înlocuitor de laptop, ci chiar este. Rulează Windows 11, un sistem de operare versatil care îți permite să faci multitasking, să instalezi programe și să accesezi site-uri și aplicații de streaming rapid.

Aș menționa că am mai folosit o tabletă cu Windows în trecut și avea o husă cu tastatură mai slabă din punct de vedere calitativ. În acest caz accesoriul e destul de robust, iar cursa tastelor generoasă. Totodată, protejează bine tableta în timpul transportului. Stylus-ul e util dacă trebuie să semnezi documente, deși după cum am spus mai sus, nu l-am folosit intens.

M-a impresionat performanța oferită, chiar dacă vorbim despre un cipset destul de vechi și memorie RAM nu foarte rapidă. Totuși, prețul este destul de mic comparativ cu al altor dispozitive de acest gen. Display-ul este de calitate, răspunde bine la comenzi, primim unghiuri de vizualizare bune și contrast OK. Conținutul arată bine pe acest panou responsiv, iar stand-ul robust integrat ne permite să folosim tableta oriunde: acasă, la birou, la cafenea, facil.

Nemulțumiri? Poate faptul că nu putem încărca tableta folosind portul USB-C integrat. Ne bazăm pe încărcător și pe acea mufă custom pentru alimentare. De asemenea, difuzoarele sunt OK, dar nu te vor da pe spate. Soluția ar fi să folosești căști wireless sau chiar o boxă bluetooth acasă, dacă ai nevoie de un boost.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Pentru a aproba comentariul dumneavoastră, vă rog să efectuaţi următorul calcul: *