Nexia România despre cele mai semnificative modificări ale Codului Fiscal

0
166

TVA redus la produsele de panificație

“Măsura este una binevenită pentru o anumită categorie de populație, însă este greu de crezut că va deservi scopului declarat și anume combaterea evaziunii fiscale în această zonă. O persoană care are un comportament evazionist este puțin probabil să și-l schimbe de bună voie. Un evazionist este evazionist și la 24% și la 9%. Măsurile ar trebui luate în zona constrângerilor. Pe de altă parte, un câștig substanțial din această măsură l-ar putea avea marii retaileri, care au anunțat că vor reduce prețul la pâine, astfel atrăgând clienți în magazine. Cu politici de marketing bine gândite, clientul adus în magazin poate fi determinat să facă și alte cumpărături. Acest fenomen poate fi uşor generat de marile lanţuri pentru că este greu de crezut că la magazinul clasic de la colțul străzii pâinea va fi mai ieftină”, consideră Luminiţa Ristea, partener CRG NEXIA.

Taxarea inversă la livrarea de energie şi la transferul de certificate verzi

“Măsura este în principal, un avantaj acordat anumitor contribuabili care activează în sectorul energiei prin facilitarea unui flux de numerar mai ≪fluid≫, fără indisponibilizarea unor sume de bani ce urmează să fie rambursate de către stat. Această măsură vine să mai  ≪îndulcească≫ situaţia pentru companiile din acest sector, care au fost destul de afectate de schimbările aduse de Ordonanţa 57/2013 în ceea ce priveşte reducerea numărului certificatelor verzi pentru fiecare megawatt produs din surse regenerabile și impactul asupra  credibilității finanțatorilor. Această  Ordonanţă a afectat foarte mult activitatea de finanțare a acestor business-uri prin modificarea ipotezelor inițiale folosite la obținerea finanțării și creșterea implicită a duratei de recuperare a investiției. Prin noua măsură propusă pentru Codul Fiscal se va da o gură de oxigen industriei, prin faptul că acei producători de energie electrică care îndeplinesc  criteriile din Ordonanță vor benficia de regimul de taxare inversă”, precizează Luminiţa Ristea.

“Pe lângă avantajul pe care îl aduce contribuabilului în zona de cash-flow, această prevedere va avea ca efect şi combaterea evaziunii fiscale pe lanţ, pentru că nu se va mai colecta TVA şi, deci, se vor opri rambursările ilegale de TVA. Este important de ştiut că această prevedere se va aplica limitat doar pentru două categorii de contribuabili din zona de livrare şi transfer, şi nu pentru toată piaţa. Este o soluţie inteligentă pentru piaţă, care vine în avantajul contribuabililor cinstiţi care lucrează corect şi care îi va ajuta mult în zona de cash-flow ”, precizează Dinu Petre, partener Cunescu, Balaciu şi Asociaţii membru NEXIA.

Livrarea de cereale şi plante tehnice va beneficia de taxare inversă până la 31 mai 2014

“Observăm că şi în sectorul agricol se continuă aceeași politică exact ca în cazul energiei în ceea ce priveşte taxarea inversă, tocmai pentru a reduce evaziunea fiscală. Chiar dacă statul nu mai încasează TVA prin acest sistem, bugetul este protejat de cei care solicită rambursări de TVA, prin operaţiuni fictive”, precizează Dinu Petre.

Noi bunuri vor fi purtătorare de accize

“Explicaţia introducerii unor noi produse pe lista accizabilelor poate sta în faptul că reducerea TVA la pâine trebuia completată cu o măsură care să acopere scăderea potenţială a încasărilor la buget. Aşa cum am mai spus, bugetul funcţionează pe principiul vaselor comunicante. Dacă iei dintr-un loc, va trebui să acoperi acea gaură din altă zonă de colectare pentru echilibrarea bugetară”,  consideră Luminița Ristea.

NEXIA INTERNATIONAL este prezentă în peste 100 de ţări, cu peste 20.000 de specialiști.  În România, NEXIA Internațional este prezentă din anul 2005, prin afilierea la rețea a companiei românești CRG NEXIA care oferă servicii de audit financiar, servicii conexe, contabilitate, consultanță fiscală și de afaceri. Tot în 2005 rețelei NEXIA s-a afiliat și casa de avocatură Cunescu, Balaciu și Asociații, care acoperă consultanța pentru zona de legal.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Pentru a aproba comentariul dumneavoastră, vă rog să efectuaţi următorul calcul: *