Azi începe Campionatul Mondial al Tăietorilor de Lemne – STIHL Timbersports

România este reprezentată de 5 atleți la echipe și de Dan Petrescu la individual

Campionatul Mondial al Tăietorilor de Lemne se desfășoară pe Porsche Arena – Stuttgart, începând de astăzi până sâmbătă. Acest eveniment va fi cel mare din istoria campionatelor mondiale, așteptându-se peste 10.000 de spectatori pe Porsche Arena și peste 100 de atleți din 23 de țări. Pentru prima dată în istoria acestui sport, competiția pe echipe va fi transmisă live pe internet vineri (începând cu ora 20.15), iar sâmbătă cea de individual (începând cu ora 20.00).

link pentru live:  http://www.stihl-timbersports.de/livestream.aspx

dan petrescu 1_Țara noastră va fi reprezentată de o echipă formată din Botond Nagy (37 ani), Costel Pleș (31 ani), Ioan Nyamcsuk (42 ani), Ionel Mariniță (25 ani) și Dan Petrescu (28 ani). Dan Petrescu este campionul României la STIHL Timbersports din acest an și ne va reprezenta şi la proba de individual.

Pentru prima dată  la Mondiale vom fi reprezentaţi și într-o probă dedicată juniorilor, în afara concursului. La competiţia de “rookies” va concura din partea României Nagy Csongor (25 ani), fratele veteranului Botond Nagy, cel care a deschis practic această competiţie în ţara noastră.

Astăzi se desfășoară etapa de calificări la individual, iar mâine calificările pe echipe, unde unde atleții noștri se vor lupta cu Ungaria, Polonia, Turcia și Cehia.

dan petrescu_Probele de concurs la care se vor întrece participanţii la Mondiale sunt: Tăierea cu joagărul, Tăierea orizontală, Tăierea cu motoferăstrăul STIHL MS661, Tăierea verticală şi Tăierea la înălţime. La competiția individuală, la probele menționate mai sus se adaugă una dintre cele mai spectaculoase încercări şi anume Tăiere cu “Hot saw”, un super motoferăstrău care are puterea unui autovehicul şi este manevrat de un singur om. Cu 60 de cai putere şi o viteză a lanţului de 240 km/h, super motoferăstrăul care taie trei felii dintr-un buştean în mai puţin de 8 secunde va fi mânuit pe Porsche Arena de Dan Petrescu.

Echipamente

Toporul

Fabricat dintr-un oţel special, toporul este lucrat manual, cântăreşte aproximativ 2.5-3 kg şi are aproximativ 80cm lungime. Toporul este special conceput pentru competiţie. Aceste topoare nu sunt potrivite pentru uz normal. Preţul unui topor de competiţie pornește de la 300 Euro si poate ajunge si la 800 Euro. Atleţii menţin şi ascut topoarele lor foarte frecvent.

Super-motoferăstrăul

Motoferăstrău construit special pentru folosirea în proba tăierea cu super-motoferăstrăul.

Motoferăstrăul special are un cilindru, motor în 2 timpi de până la 62 cp. Acesta ar putea fi un snowmobil sau un foarte performant motor pentru motocicletă, de exemplu. Aceste unităţi sunt special concepute să fie utilizate exclusiv pentru competiţii sportive, întrucât necesită un efort uriaş şi putere din partea atletului să controleze ferăstrăul. Căntăreşte aproximativ 27 kg şi învârte lanţul cu o viteză de 240km/h. Valoarea unui asemenea utilaj este dificil de stabilit, dar putem spune că investiţia minimă de bază pentru un motoferăstrău pentru proba Tăierea cu super-motoferăstrăul este de 5.000 Euro.

Joagărul

Joagărele lungi de 2m, utilizate în proba Tăierea cu joagărul, sunt special fabricate în SUA, Canada sau Noua Zeelandă. Metalul este tăiat cu laser iar dinţii lungi de 10 cm sunt lucraţi manual. El cântăreşte aproximativ 5 kg şi preţul de pornire este 1.500 Euro. La o lungime de 2m, este numai potrivit pentru o competiţie sportivă.

Motoferăstrău STIHL MS 661

Motoferăstrăul MS 661 este un model standard. Cu o putere de 7.3 cp şi capacitate de 91.6 cc, cântăreşte 7.4 kg. Acesta este folosit în proba Tăierea cu motoferăstrăul.

Lemnul  – Plopul este esenţa de lemn folosită în Europa în cadrul competiţiilor STIHL®TIMBERSPORTS® iar în SUA pinul alb. Lemnul este selecţionat în conformitate cu reguli bine stabilite. Pentru a asigura şanse egale participanţilor, blocurile de lemn folosite sunt calibrate la acelaşi diametru înainte de eveniment. Lemnul este sigilat şi depozitat în conditii de climă speciale pentru a păstra calităţile sale neschimbate. Acest sistem asigură comparabilitatea timpilor şi recordurilor la nivel internaţional. Plopul tăiat se regenerează rapid, iar cel folosit în competiţii este reciclat după evenimente.

România are de patru ani o echipă naţională de tăietori de lemne, care o reprezintă la competiţiile internaţionale. Din această echipă fac parte atleţii care se califică pe plan naţional, la competiţiile care au loc pe parcursul anului. Primul Campionat Național al Tăietorilor de Lemne, STIHL Timbersports a avut loc în iunie 2010 la București, anul acesta fiind organizat la Cluj.

Competiţiile STIHL TIMBERSPORTS reprezintă o serie de concursuri internaţionale ale tăietorilor de lemne. Disciplina tăietorilor de lemne îşi are rădăcinile în SUA, Canada, Australia şi Noua Zeelandă. În trecut, competiţiile de tăiere a lemnului aveau loc între forestieri pentru a stabili cel mai bun dintre ei la nivel local. De-a lungul timpului aceste „încercări de forţă” s-au transformat într-o concurs desfăşurat la un nivel atletic înalt. În anul 1985 s-au lansat competiţiile STIHL TIMBERSPORTS, sub forma unei serii de concursuri, în SUA.

Competiţiile STIHL Timbersports s-au impus acum drept unele de primă clasă. Ele au loc la nivel naţional şi internaţional. În Europa, competiţiile STIHL TIMBERSPORTS au debutat în 2001. Din 2005 Campionatul mondial STIHL TIMBERSPORTS aduce faţă în faţă pe cei mai buni atleţi ai lumii la tăiat lemne. 

You may also like...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Pentru a aproba comentariul dumneavoastră, vă rog să efectuaţi următorul calcul: *