Strong Spirit – Mix de oameni, cultură şi whisky

0
190

Că nu refuz nicio invitație la teatru, la film, la bere, la ceai, la munte sau la mare nu mai e un secret pentru cei care mă cunosc. Probabil tocmai că sunt “vȃnătoare” de evenimente am primit şi biletul de ȋmbarcare pentru “Strong Spirit”, organizat de Sugar&Lime.

Pe scurt, Sugar&Lime ȋnseamnă o serie de evenimente pe bază de cocktailuri și mixuri de oameni.

Echipa din spatele evenimentelor este un cocktail cu ingrediente putine da’ bune. La bază avem pasiunea pentru arta facerii şi degustării cocktailurilor, după care se completează cu cȃțiva mililitri din talentul cocktail crafter-ului, se adaugă cȃțiva stropi de entertainment (unul din membrii echipei este pasionat nu doar de cocktailuri ci și de teatru de improvizație), după care se adaugă ingredientul minune, partea feminină a echipei care are grijă ca toată lumea să afle de evenimente, advertisingul şi comunicarea fiind punctele ei forte. Iar la final, după gust, se stropeşte cu puțină cultură, artă, fotografie, literature s.a.m.d.

Strong whisky for Strong Spirit

După primul eveniment tematic, “Refresh your memories”, unde vedeta serii a fost Ginul, unul dintre cele mai importante ingrediente alcoolice ale mixologiei, a urmat “Strong Spirit”. Dacă vă spun că tematica serii a fost WHISKY-ul şi invitatul special Auchentoshan, singurul whisky scoțian care e distilat de trei ori ȋnainte de a fi pus la ȋnvechire (toate celelalte sunt distillate doar de două ori), ȋnțelegeți de unde şi numele de Strong Spirit. Dar nu vă speriați, măestria gazdelor au făcut, ca după ce am gustat toate cocktailurile din meniu, totuşi să găsesc drumul spre casă.

strong                auch

Ca să fiu sinceră mi-a luat ceva timp să mă conving să particip la acest eveniment, ȋn condițiile ȋn care de fiecare dată cȃnd gust puțin whisky simt că papilele gustative ȋmi sunt maltratate. Spre surprinderea mea, de data asta nu a fost aşa, ba chiar mi-a plăcut. Preferatul meu a fost Blinker, o combinație de whisky, grenadine şi suc de grefe, o aromă fină şi un gust light, subtil. Exact ceea ce ȋmi trebuia pentru a mă ȋmprietenii cu licoarea nobilă şi ȋl recomand celor mai puțin obişnuiți cu asprimea specifică altor cocktailuri făcute pe bază de whisky.

Whisky vs. Whiskey

Foarte tare mi-a plăcut, pe lȃngă momentul degustării, discuția despre whisky și whiskey susțiută evident de Cocktail Crafter. Fiind aşa o cunoscătoare, nu ştiam dacă există vreo diferență, care este istoria, nu ştiam nimic. Aşa că am fost curioasă şi nerăbdătoare şi l-am ȋntrebat pe prietenul google. Căutarea după cuvȃntul wisky mi-a dat pe prima poziție Wikipedia care spune aşa: “Whisky-ul (sau Whiskey) este o băutură alcoolică obținută prin distilarea malțului de orz, secară, grâu și chiar porumb fermentat. In Irlanda și Scoția este produsă încă din 1405 și 1496”. Ok, am mai aflat ceva. Un “e” face diferența

Whiskey-or-wiskey-2-700x380

Pe la sfȃrşitul secolului XIX, whisky-ul scoţian era pe toate drumurile, de multe ori cu o calitate ȋndoielnică (aşa se ȋntȃmplă şi azi, nu apare bine originarul că vine şi copia). Astfel, Irlandezi pentru a se diferenția de restul, considerȃnd că whisky-ul produs de ei este calitativ superior scoțienilor introduce cuvantul Whiskey. “e” fiind indicatorul care face diferența între un produs „ieftin” şi unul care păstrează tradiţia. Uite că marketing-ul era important şi pe la 1870. Această diferentă s-a păstrat pȃnă ȋn zilele noastre, doar că acum ȋn mintea colectivului „whisky” este emblematic pentru băuturile distilate în Scoţia, Ţara Galilor, Canada şi Japonia iar „whiskey”-ului pentru cele distilate ȋn Irlanda şi Statele Unite.

Ingredient cultural cu ROST

ingredientul cultural

La “Refresh your memories”, perspectiva fotografică a artistul contemporan Dan Pierșinaru asupra memoriei a fost ingredientul cultural. De data aceasta ne-am bucurat de poveştile lui Răzvan Voiculescu despre “Esențe. Gusturi. Stări Românești”, un proiect de artă fotografică ce şi-a propus să descopere chipurile și poveștile ROST-ului pe care l-am avut şi îl mai avem: tradiții, meșteșuguri, arte populare etc. Un proiect minunat de care m-am bucurat să aflu.

Cam asta ȋnseamnă pe scurt Sugar&Lime şi “Strong Spirit”. Acum dacă primiți o invitatie la evenimentele Sugar&Lime ştiți ce vă aşteaptă.

Si dacă nu v-am convins eu, poate vă conving ei. Vă dau 501 motive să participați la următoarele evenimente!

501 motive sa ii viitati

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Pentru a aproba comentariul dumneavoastră, vă rog să efectuaţi următorul calcul: *