Dacă e august, e vernisaj şi expoziţie Andreea Costenco

0
330

Duminică, 3 august , începând cu ora 17:00, la Muzeul Ţăranului Român va avea loc vernisajul expoziţiei de pictură „Atinge pământul şi respiră aerul” semnată de Andreea Costenco. Evenimentul se va desfăşura sub forma unei instalaţii de artă contemporană prin implicarea lui Cătălin Creţu, compozitor şi artist multimedia.

AndreeaC1

Vernisajul continuă seria ambiţioasă a lucrărilor reunite sub titlul „When you can feel the earth you can breath the air” prin tema iubirii ca formă de existenţă în afara timpului şi a spaţiului.

Expoziţia poate fi vizitată în perioada 3 – 11 august la Muzeul Ţăranului Român (Str. Monetăriei nr. 3), sala Irina Nicolau, între orele 10:00 – 18:00.

20 de tablouri sub titlul „Atinge pământul şi respiră aerul”

Andreea Costenco, prin noua serie de lucrări „Atinge pământul şi respiră aerul”, invită la o neaşteptată escapadă „în afara timpului”, prin termenii lui Eliade, pentru descoperirea unui nou tip de libertate.

Cele 20 de tablouri, lucrate prin mijloacele tradiţionale ale picturii, expun noi perspective asupra libertăţii ca monedă de schimb în valorificarea timpului, a libertăţii în gândire şi conştientizare, susţinute metatextual printr-un efort de cercetare considerabil, investit în mii de pagini de lectură.

andreeaC2

Tema şi, totodată, „formula cheie” pentru accesarea spaţiului infinit şi a timpului absolut este, pentru Andreea, iubirea. Pentru că adevărata calitate a seriei de tablouri se regăseşte în efortul pictorului de a reda tema prin ideea de spaţiu vast care se transformă şi prinde viaţă, oferind culoare şi o dimensiune filosofică în sine, aplicată dinamicii sentimentului de iubire.

Experienţa Andreei în pictură, artă multimedia dar şi timpul petrecut în calitate de scenograf, servește şi îmbogăţește această serie de lucrări cu program unic în România.

„Povestea de faţă încearcă să capteze prin intermediul picturii o stare ce are la bază elemente ale infinitului şi ale atemporalului. Este vorba despre clipa de pătrundere în spaţiul sacru al iubirii absolute, acolo unde spaţiul şi timpul se suspendă”, scrie Andreea Costenco.

Artistul

Andreea Costenco şi-a început parcursul în cariera artistică în Bucureşti, a absolvit Liceul de Arte „Nicolae Tonitza” şi a continuat studiile universitare cu o diplomă în Arte Plastice la Universitatea Natională de Arte București. A urmat un master în scenografie – MA Scenography la Central Saint Martins Colege of Art and Design din Londra.

Cea mai recentă expoziție de pictură a avut vernisajul la Cărturești – Verona în Bucureşti, în noiembrie 2012, şi s-a intitulat „History Organic: Breeze Between Water and Flame”.Prima manifestare a seriei de pictură/ instalaţie„Camino History Organic Structure” a avut loc la Galeria Odeon in iunie 2012, devenind o expoziţie foarte bine primită de public.

O altă expoziţie de pictură/ instalaţie a fost realizată în Munchen,“Odissee”, Westandvillage în 2010, eventiment ce s-a bucurat de un neasteptat succes.

Ca pictor, Andreea a mai expus la “Young Colours – Tineri Artiști – Expoziție Pictură” de la Art Expo/ Galeriile Teatrului Naţional din România 2004, Muzeul Banatului din Timişoara 2004 și alte participări la expoziţii în ţară şi străinătate. De asemenea, a prezentat seria „Looking for Mr. Green” la Titu Maiorescu Rumanisches Kulturinstitut din Berlin. În 2002 a realizat o expoziţie intitulată „Metamorfosi” la Instituto Romeno di Cultura e Ricerca Umanistica din Veneţia.

Ca artist multimedia, Andreea Costenco a participat cu doua lucrări video la competiţiile internaţionale SCHMIDT, „Sin City” în 2011 şi la competiţia organizată de MOBY pentru spotul videoclipului „Wait for me” în 2010. Alte lucrări includ „Something About Lysistrata”, eveniment instalaţie/performance de la Cantieri Culturali Alla Zisa, Palermo, Sicilia, în 2005; un scurt video experimental „World Story” prezentat la Uncut, eveniment de film de scurt metraj în cadrul Institute of Contemporary Art (ICA), The Mall, London, Institutul de Artă Contemporană din Londra 2004 (anterior prezentat la Festivalul CineMAiubit, la Cinema Studio din Bucureşti). În 2002 a creat o expoziţie/ instalaţie/ intervenţie intitulată „I Love NY” la Galeria Eforie din Bucureşti, instalaţie prezentată şi la International Education Week, Comisia Fulbright în Bucureşti.

În calitate de scenograf, Andreea Costenco a conceput scenografia şi costumele pentru spectacolul „O noapte furtunoasă” la Teatrul Bulandra, spectacol cu premiera în mai 2002, prezentat şi în cadrul Festivalului Naţional de Teatru „Ion Luca Caragiale”, ediţia a XII-a de la Bucureşti.

 

Cătălin Crețu este compozitor și artist multimedia. A studiat compoziția – cu Dan Dediu și Adrian Iorgulescu – la Universitatea Naţională de Muzică din Bucureşti (UNMB) și compoziție multimedia – cu Peter Michael Hamel și Georg Hajdu – la Hochschule für Musik und Theater Hamburg. În 2008 a obţinut titlul de Doctor în muzică la UNMB, sub îndrumarea prof. univ. dr. Octavian Nemescu. Din 2003 este membru al Uniunii Compozitorilor şi Muzicologilor din România. Din 2008 este cercetător ştiinţific la Centrul de Muzică electroacustică şi Multimedia al UNMB.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Pentru a aproba comentariul dumneavoastră, vă rog să efectuaţi următorul calcul: *