Cunescu, Balaciu & Asociații: Sfaturi legale pentru companiile care fac reduceri de Black Friday

0
282

Anul acesta, fenomenul reducerilor de Black Friday a cuprins România, ocupând mintea consumatorilor și devenind probabil cel mai mediatizat eveniment de cumpărături din România.

Dincolo de aspectele de vânzări și marketing asociate momentului Black Friday, în care comercianții și-au pus atenția și resursele, aceștia nu trebuie să neglijeze cadrul legal în care se desfășoară campania.

dinu petre

Specialiștii casei de avocatură Cunescu, Balaciu & Asociații atrag atenția asupra câtorva elemente la care companiile să fie atente în contextul Black Friday.

Black Friday –Reducerile respectă legea?

Comercianții care afișează reduceri agresive de Black Friday, pot fi tentați să scadă prețurile anumitor produse sub prețul de achiziție, știind că astfel vor atrage oamenii în căutare de oferte spectaculoase.

“Recomandăm să fie atenți la respectarea reglementărilor din Ordonanța Nr. 99 din 29 august 2000 cu limitele privind vânzările la preț redus. Există doar anumite condiții legale, prevăzute în art. 17 al acestei ordonanțe, în care comercianții pot vinde la prețuri sub costurile de achiziție” declară Dinu Petre, avocat coordonator al casei de avocatură Cunescu, Balaciu & Asociații.

Amenzile pentru vânzarea sub costul de achiziție pot fi între 2.000 lei la 10.000 lei în măsura în care nu sunt aplicabile prevederile Legii concurenţei nr. 21/1996, republicată.

Situațiile în care comercianții pot face reduceri sub costul de achiziție sunt cele limitativ prevăzute de  a)-c) si e)-i) din art. 16 al Ordonanței Nr. 99 din 29 august 2000, care includ vânzări de lichidare și de soldare, vânzarile realizate în depozit sau magazine de fabrică, vânzări de produse aflate pe stoc de mai mult de 3 luni sau a căror dată de expirare se apropie sau vânzarea la prețuri aliniate la cele legal practicate de concurenți.

Respectarea termenelor de livrare

De Black Friday, numărul comenzilor magazinelor online explodează, motiv pentru care pentru comercianți urmează o perioadă supraaglomerată, riscul de a rata termenele de livrare anunțate și asumate se traduce în riscul de a trebui sa gestioneze reclamații la Protecția Consumatorilor, sau chiar acțiuni în instanță din partea clienților nemulțumiți.

“Termenii și condițiile site-urilor trebuie să fie acoperitoare, iar departamentele care interacționează cu clienții să fie pregătite pentru situații tensionate. Este esențială consultarea specialiștilor în drept comercial pentru pregătirea termenilor și condițiilor ținând cont de cadrul legislativ și pentru asistarea în gestionarea reclamațiilor” adaugă Dinu Petre.

Zeci de magazine din România au anunțat anul acesta reduceri de Black Friday, fie pe 22 noiembrie, fie pe 29 noiembrie, fie în întreaga perioadă dintre cele doua vineri negre ale acestei luni.

 “Comercianții trebuie să fie pregătiți și din punct de vedere legal pentru Black Friday, altfel tot efortul de marketing se poate irosi” mai spune Dinu Petre

Despre Cunescu, Balaciu și Asociații

CBA reprezintă în România zona de legal a rețelei internaționale de consultanță NEXIA International, făcând parte și din rețeaua specializata a firmelor de avocati ADVOC International. În prezent, CBA a ajuns la un număr de 17 avocaţi, dintre care 8 sunt avocati seniori şi alcătuiesc împreună cu cei şapte parteneri o echipa redutabilă în litigii şi consultanţa de business. Numărul clienţilor pentru care avocaţii casei au prestat servicii în 2011 depăşeşte 110 companii.

Cunescu, Balaciu şi Asociaţii a fost înfiinţată în anul 1996 de Constantin Cunescu şi Alina Anca Balaciu, fiind una dintre primele case de avocatură de business din Bucureşti.  Principalele  domenii de activitate ale societăţii de avocatură se regăsesc în asistenţa juridică în proiecte mari de investiţii şi infrastructură, în asistenţă pentru proceduri de fuziuni şi achiziţii, precum şi în domeniul internetului şi al comerţului electronic. Specialiştii de la Cunescu, Balaciu şi Asociaţii acoperă cu soluţii eficiente speţe privind proprietatea industrială şi drepturile de autor, construcţiile, relaţiile de muncă, viaţa societăţilor comerciale dar și exproprieri și retrocedări. Detalii pe www.cunescu.ro, www.nexiaromania.ro, www.advoc.com

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Pentru a aproba comentariul dumneavoastră, vă rog să efectuaţi următorul calcul: *