Șefii diplomației și apărării din Statele Unite s-au întâlnit duminică seara la Kiev cu președintele ucrainean Volodomir Zelenski, la exact 60 de zile de la declanșarea invaziei ruse în Ucraina. Este prima vizită a unor oficiali americani de rang înalt, de la începutul războiului. Discuțiile s-au axat pe sprijinul militar al Statelor Unite, pe ce tipuri de arme pot fi trimise în continuare Kievului și cât de repede. Aceasta, în condițiile în care sute de mii de ucraineni au petrecut Paștele în orașe aflate pe linia frontului. Foarte puțini dintre ei au mers și la biserică, de teamă să nu cadă rachete sau proiectile rusești peste ei. În orașe precum Kramatorsk și Harkov, care au fost bombardate constant în ultima perioadă, Paștele a adus câteva ore nesperate de liniște. La Mariupol însă bombele au căzut și în zi de sărbătoare.
Vezi și: Oficial rus acuză România că se pregătește pentru atacarea Transnistriei
Curtea Penală Internaţională începe anchetarea crimelor de război din Ucraina
ACTUALIZARE 23:47 Biroul Procurorului Curţii Penale Internaţionale (CPI) va participa la ancheta europeană asupra principalelor presupuse crime comise în Ucraina, o premieră, a anunţat luni agenţia de cooperare judiciară Eurojust, informează AFP.
Echipa Comună de Anchetă (JIT), pusă în funcţiune în martie de Lituania, Polonia şi Ucraina, cu susţinerea Eurojust, vizează să faciliteze anchetele şi urmăririle în statele vizate, precum şi cele care ar putea fi aduse în faţa CPI, a precizat agenţia într-un comunicat.
„Procurorul CPI, Karim Khan, şi procurorii generali ai celor trei ţări vizate au semnat astăzi (luni) un acord asupra primei participări a Biroului Procurorului la o Echipă Comună de Anchetă”, a anunţat Eurojust, conform Agerpres.
Biden a agreat cu Macron să organizeze rapid o întâlnire privind războiul din Ucraina
ACTUALIZARE 23:22 Președintele reales Emmanuel Macron și omologul său american, Joe Biden, au căzut de acord într-o convorbire telefonică de felicitare luni să organizeze „rapid” discuții mai detaliate privind probleme globale, inclusiv războiul din Ucraina, a transmis administrația Palatului Elysee, citată de Reuters.
Potrivit unui comunicat după convorbirea telefonică, Macron și Biden au fost de acord să intensifice dialogul lor privind „importante probleme globale…Și în special chestiunile globale legate de războiul din Ucraina, precum securitatea alimentară”.
Finlanda și Suedia vor să adere la NATO cât mai repede
ACTUALIZARE 22:35 Finlanda și Suedia își vor exprima împreună dorința de a adera la NATO în luna mai, au informat luni ziarele Iltalehti din Finlanda și Expressen din Suedia, citând surse apropiate subiectului, potrivit Reuters.
În ciuda cooperării strânse cu Alianța Nord-Atlantică, îndeosebi de când Rusia a anexat Crimeea în 2014, ambele țări nordice au ales să rămână în afara organizației. Dar invadarea Ucrainei de către Rusia a forțat Suedia și Finlanda să examineze dacă neutralitatea lor militară este cel mai bun mijloc de a asigura securitatea națională.
Potrivit Iltalehti, liderii Finlandei și Suediei plănuiesc să se întâlnească la data se 16 mai și după aceea să anunțe public planurile de a aplica pentru a se alătura NATO.
Polonia a livrat tancuri Ucrainei, spune premierul polonez
ACTUALIZARE 22:10 – Polonia a trimis tancuri în Ucraina, a declarat luni prim-ministrul polonez Mateusz Morawiecki, fără a oferi alte detalii, potrivit Reuters. Ucraina a cerut în repetate rânduri Occidentului să furnizeze de urgență mai multe arme, în special echipamente grele.
„Da”, a spus Morawiecki când a fost întrebat dacă Polonia a trimis sau va trimite tancuri în Ucraina. El a refuzat să dezvăluie orice alte detalii, inclusiv numărul vehiculelor de luptă trimise.
Vizită strategică a președintelui Comisiei Europene în India: Războiul din Ucraina va afecta regiunea Indo-Pacifică
ACTUALIZARE 22:05 Invazia rusă în Ucraina ameninţă securitatea regională a Indiei, a declarat luni, la New Delhi, preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, în timpul unei vizite menite să întărească legăturile strategice cu această ţară care îşi afişează neutralitatea în faţa acestui conflict, informează AFP.
„Deznodământul războiului va determina nu doar viitorul Europei, ci va afecta profund şi regiunea Indo-Pacifică”, a subliniat Von der Leyen într-o intervenţie în cadrul Raisina Dialogue, o conferinţă anuală asupra geopoliticii, care are loc la New Delhi.
Ea a evocat spectrul unui parteneriat între Beijing şi Moscova pentru a pune în gardă împotriva consecinţelor războiului dincolo de Europa. „Rusia şi China au făcut se pare un pact fără restricţii (…). Ele au declarat că prietenia lor este «fără limite» (…). La ce ne putem aştepta de la «noile relaţii internaţionale» pe care ambele vor să le stabilească?”, şi-a exprimat Ursula von der Leyen îngrijorarea.
India caută un echilibru dificil între relaţiile sale cu Occidentul şi cele cu Rusia, care îi furnizează o mare parte din necesităţile sale în arme şi energie. New Delhi s-a abţinut să condamne deschis invazia rusă în Ucraina şi să se ralieze voturilor în acest sens în cadrul ONU.
Rubla s-a întărit luni în raport cu euro
ACTUALIZARE 21:39 Rubla s-a întărit luni, înainte de a se deprecia la valoarea de 77 față de euro, ajungând la maximul ultimilor aproape doi ani, susținută de plata taxelor pe care companiile le datorează cu termen în această săptămână, în contextul în care piața așteaptă vineri o decizie a băncii centrale de la Moscova privind dobânda, conform Reuters.
Până la ora 17:53, rubla crescuse cu 3,6%, tranzacționându-se la la 77,25 pentru un euro, anterior atingând valoarea de 76,96, cea mai bună cotație din iunie 2020 față de moneda europeană.
Sursă Digi24