Senatul a adoptat, miercuri, în plen, în calitate de primă Cameră sesizată, propunerea legislativă pentru modificarea Legii offshore.
Vezi și:Armata ucraineană: Luptele continuă să se concentreze în Donbas și Mariupol, fără schimbări majore
Această propunere legislativă reglementează operaţiunile petroliere de explorare, dezvoltare, exploatare a zăcămintelor de petrol atât în perimetrele petroliere offshore, cât şi onshore de adâncime, stabilind că statul român va avea drept de preempţiune la achiziţia gazelor naturale.
Liderii Alianţa pentru Unirea Românilor (AUR) au respins “categoric” proiectul legii offshore, despre care spun că este o “lege antinaţională”, şi au cerut ca exploatarea gazelor naturale să se facă “exclusiv” de către companii româneşti.
“Este foarte clar că din exploatarea gazului natural nu există niciun risc de a genera vreo pierdere economică. Prin urmare, nu există niciun motiv pentru care nişte investitori să vină şi să exploateze acest gaz natural. La fel ca la liberalizarea preţurilor la energie, toate calculele sunt mincinoase. Nu există nicio raţiune pentru care o mare parte din beneficii să fie pierdute de statul român, în condiţiile în care el este proprietarul resurselor naturale. Totodată, în forma actuală a legii, societăţile comerciale nu vor fi obligate să vândă niciun metru cub din gazele naturale care aparţin României pe piaţa internă, iar din impozitarea veniturilor suplimentare care depăşesc un preţ de vânzare de 85 de lei pe MW statul român s-ar putea să nu obţină niciun leu”, a transmis preşedintele AUR, George Simion, într-un comunicat de presă.
De asemenea, liderul grupului AUR din Senat, Claudiu Târziu, consideră că statul român poate să extragă şi să vândă singur resursele, în interes naţional.
“Statul român poate să-şi extragă singur resursele şi să le vândă tot singur, în interes naţional. De asemenea, statul poate şi trebuie să răscumpere toate concesiunile importante de pe teritoriul României şi să nu mai acorde alte concesiuni decât operatorilor care aparţin statului român. Continuarea exploatării resurselor de petrol şi gaze naturale, în condiţiile actuale, ar reprezenta nu doar o afacere foarte proastă, ci şi un veritabil act de trădare naţională. După actul criminal de privatizare a Petrom, această lege promovată de majoritatea PNL-PSD-UDMR vine să îngenuncheze încă o dată poporul român, condamnându-l la sărăcie. Toţi cei care vor vota acest proiect vor figura în panoplia marilor trădători de neam”, susţine Târziu.
Strigăte în Senat: Rușine! Trădătorilor!
Atât liderul grupului AUR din Senat, Claudiu Târziu, cât și senatoarea independentă Diana Șoșoacă, au protestat vehement în plenul Senatului, față de adoptarea modificărilor la Legea offshore.
Târziu a declarat la microfonul plenului că este pe cale să își iasă din fire, pentru că parlamentarii PSD-PNL-UDMR votează o lege a trădării naționale.
”Credeți ca noi suntem niște proști și tot poporul este prost? Știm exact ce faceți, ale cui interese le slujiți. Cei care veți vota astăzi veți favoriza Rusia lui Putin, fără niciun beneficiu pentru poporul român. (…) Nu vă este rușine?” a strigat senatorul AUR.
Nici Șoșoacă nu s-a lăsat mai prejos, susținând că votarea de către PSD-PNL-UDMR a acestei Legi offshore reprezintă ”cel mai înalt act de trădare”.
Sursă PROTV