Război în Ucraina, ziua 86: Zelenski spune că „Donbasul este complet distrus. Acolo este iadul”

0
195
luptatori ucraineni

De când a renunțat la capitala Ucrainei, Rusia folosește masiv artilerie și blindate pentru a încerca să captureze mai mult teritoriu în Donbas. „Ocupanții încearcă să exercite și mai multă presiune. Acolo este un iad – și nu este o exagerare”, a declarat Zelenski, adăugând că „Donbasul este complet distrus”.

Cele mai importante evenimente de vineri, ziua 86 a războiului din Ucraina:

09:06  Noi dovezi, inclusiv clipuri video obținute de New York Times, arată cum soldați ruși din trupele aeropurtate au adunat opt ucraineni și i-au executat în Bucha pe 4 martie:

09:01Noul bilanț al pierderilor suferite de trupele de invazie, potrivit armatei ucrainene:

08:27  Rușii vor muta în Donbas trupele din Mariupol după ce își vor asigura controlul orașului-port, însă aceste forțe trebuie refăcute pentru a fi eficiente, afirmă ministerul britanic al apărării.

08:21  Guvernatorul din Lugansk spune că 12 persoane au murit în Severodonetsk în ultima zi, în timp ce forțele rusești au avansat spre centrul regional și spre Lysychansk.

„În întreaga regiune Lugansk, peste 60 de case distruse”, a anunțat Serhey Haidai pe Telegram, adăugând că acestea se află în Zolote, Vrubivka și Rubizhne. „Sunt imposibil de numărat pagubele din Toshkivka, unde ostilitățile continuă”, a spus Haidai.

Statul major al forțelor armate ucrainene a raportat că ultimul asalt al Rusiei asupra Severodonetsk nu a avut succes și că rușii au pierdut trupe, apoi s-au retras.

Soldații ruși aduși din Harkov în Donbas, șocați de violența luptelor

08:14  Guvernatorul pus de Moscova în Hersonul ocupat din sudul Ucrainei a declarat că regiunea va fi în curând integrată complet în Rusia.

Volodymyr Saldo, care a fost instalat de forțele rusești după ce acestea au preluat controlul asupra zonei la începutul lunii martie, a scris pe Telegram că aceasta va deveni „regiunea Herson a Federației Ruse”.

Adjunctul său, Kirill Stremousov, a afirmat că rezidenții vor putea solicita cetățenia rusă în următoarele săptămâni, când situația se va stabiliza. (BBC)

08:06 După o pauză de doi ani cauzată de pandemie, elitele politice și economice ale lumii se vor întoarce la Davos săptămâna viitoare pentru o reuniune care va fi dominată în mare parte de războiul din Ucraina.

„Agresiunea Rusiei (…) va fi văzută în cărțile de istorie ca fiind prăbușirea ordinii născute după cel de-al Doilea Război Mondial și Războiul Rece”, a declarat fondatorul Forumului Economic Mondial, Klaus Schwab, asigurând că Davos va face tot ce îi stă în putință pentru a sprijini Ucraina și reconstrucția acesteia. (AFP)

08:00Institutul pentru Studiul Războiului: Trupele ruse mutate din zona Harkov în Donbas sunt șocate de violența luptelor de acolo.

Scurtă recapitulare, vineri dimineață, a informațiilor recente (ora 07.20):

  • Secretarul de stat american Antony Blinken a acuzat Rusia că folosește alimentele ca armă, ținând „ostatice” proviziile nu doar pentru ucraineni, ci și pentru milioane de oameni din întreaga lume.
  • Dmitri Medvedev a replicat că occidentalii nu pot lovi Rusia cu sancţiuni „nebuneşti” şi, în acelaşi timp, să se aştepte ca Rusia să garanteze aprovizionarea cu alimente.
  • Asediul Rusiei asupra orașului ucrainean Mariupol s-a apropiat joi de final, dar sute de combatanți sunt încă ascunși în oțelăria Azovstal.
  • Casa Albă lucrează pentru a pune în mâinile luptătorilor ucraineni rachete anti-navă avansate.
  • Un procuror de stat ucrainean a cerut unui tribunal să condamne un soldat rus la închisoare pe viață pentru uciderea unui civil neînarmat, în primul proces pentru crime de război care decurge din invazia Rusiei.
  • Senatul american a aprobat un nou ajutor de aproape 40 de miliarde de dolari pentru Ucraina.
  • Liderii financiari ai Grupului celor Șapte au convenit asupra sumei de 18,4 miliarde de dolari pentru a ajuta Ucraina să-și plătească facturile în următoarele luni.
  • Președintele american Biden s-a întâlnit cu liderii Suediei și Finlandei pentru a avansa cererile de aderare la NATO.
  • Premierul italian Draghi a cerut o încetare urgentă a focului în Ucraina pentru a permite un sfârșit negociat al războiului.
  • Administrația Biden nu a exclus aplicarea de sancțiuni țărilor care cumpără petrol rusesc, a declarat secretarul pentru Energie Granholm.
  • Ucraina a exportat 643.000 de tone de cereale de la începutul lunii mai, cu mult mai puțin decât în aceeași perioadă a anului trecut.
  • Secretarul general al ONU, Guterres, a declarat că se află în „contact intens” cu Rusia, Ucraina, Turcia, Statele Unite și UE pentru a restabili exporturile de cereale ucrainene.
  • UE analizează modalități de utilizare a activelor înghețate ale oligarhilor ruși pentru a finanța reconstrucția Ucrainei după război.

07:16 Zelenski a anunţat vineri noapte, că în regiunea Cernigău, la nord de Kiev, satul Desna a fost lovit de rachete ruseşti, atacul soldându-se cu mai mulţi morţi.

Sursă HotNews

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Pentru a aproba comentariul dumneavoastră, vă rog să efectuaţi următorul calcul: *