
Este a 95-a zi de război în Ucraina. Statul invadat de Rusia este într-o cursă împotriva timpului pentru a salva regiunea estică Donbas, artileria și raidurile aeriene ale armatei ruse fiind principala amenințare care ar putea influența cursul războiului. Rușii atacă în continuu Severodonețk, una dintre ultimele zone controlate de ucraineni în Lugansk. Președintele Volodimir Zelenski a spus că lupte importante se duc și în Lîsîceansk, Bahmut și Popasna iar Mikolaiv a fost bombardat sâmbătă, ducând la moartea unui civil. Liderul de la Kiev a spus că se așteaptă ca Occidentul să vină cu ajutor militar săptămâna viitoare pentru ca forțele ucrainene să poată lupta împotriva ofensivei ruse din Donbas.
Vezi și: Serghei Lavrov: „Eliberarea” Donbasului este prioritatea absolută a Moscovei. Celelalte regiuni să decidă singure ce vor
ACTUALIZARE 23:50. „Eliberarea” Donbasului ucrainean este o „prioritate necondiționată” pentru Moscova, în timp ce alte teritorii ucrainene ar trebui să își decidă singure viitorul, a declarat duminică ministrul rus de externe Serghei Lavrov, citat de agenția de presă RIA, relatează Reuters.
„Eliberarea regiunilor Donețk și Lugansk, recunoscute de Federația Rusă ca state independente, este o prioritate necondiționată”, a declarat Lavrov într-un interviu acordat postului francez de televiziune TF1, potrivit RIA.
În ceea ce privește restul teritoriilor din Ucraina, „poporul ar trebui să-și decidă viitorul în aceste zone”, a mai spus șeful diplomației ruse.
Rușii reiau bombardamentele în regiunile Sumî și Cernihiv, în nordul Ucrainei
ACTUALIZARE 23:00 Armata ucraineană a transmis, duminică seară, că rușii au reluat bombardamentele în regiunile nordice Sumî și Cernihiv.
Printre numeroasele orășele și sate lovite în nordul Ucrainei s-au numărat și Hirsk, Hrinivka în Cernihiv și Bacivsk și Seredina-Buda în Sumî. Analiștii spun că rușii atacă aceste regiuni pentru a opri forțele ucrainene de acolo din a se redesfășura în Donbas, acolo unde invadatorii se străduiesc de săptămâni să obțină o victorie.
În nota sa operațională, conducerea armatei ucrainene spune că „principalul obiectiv al dușmanului este să înconjoare trupele ucrainene în zone din Lisiceansk, Severodonețk și să blocheze principalele linii logistice”.
Trupele ucrainene continuă să-și mențină pozițiile în Severodonețk și în Lisiceansk în ciuda bombardamentelor și loviturilor aeriene constante.
Volodimir Zelenski l-a demis pe șeful serviciilor de securitate din Harkov
ACTUALIZARE 22:36 Preşedintele ucrainean, Volodimir Zelenski, a anunţat, duminică seara, că l-a demis pe şeful serviciilor de securitate din Harkov pentru că „nu a lucrat la apărarea oraşului” de la începutul invaziei ruse.
„Am venit, am văzut şi l-am demis pe şeful serviciilor de securitate din regiune (Harkov), deoarece nu a lucrat la apărarea oraşului din primele zile ale războiului, ci s-a gândit doar la el însuşi”, a declarat Volodimir Zelenski în mesajul său video zilnic, transmite AFP, preluată de Agerpres.
Președintele Ucrainei a mai declarat că bombardamentele ruseşti au distrus toată infrastructura critică din Severodoneţk şi că scopul principal al Rusiei acum este ocuparea acestui oraş.
Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski s-a deplasat duminică, pentru prima dată de la începutul invaziei ruse, în estul ţării, în regiunea Harkov, de unde Moscova şi-a retras în ultimele săptămâni trupele pentru a le concentra pe alte fronturi.
Cu toate aceastea, mai multe explozii ar fi fost auzite în cursul serii în orașul Harkov, la doar câteva ore după vizita președintelui Volodimir Zelenski în regiunea din nord-estul Ucrainei. Potrivit presei, nu este clar încă dacă sunt victime și care e originea exploziilor. Corespondenții Reuters din Ucraina spun că la nord de centrul orașului se putea vedea un nor mare de fum.
Cehia anunță noi livrări de armament pentru Ucraina
ACTUALIZARE 20:47 Cehia intenţionează să trimită în viitorul apropiat armament suplimentar Ucrainei, în valoare de 24-28 de milioane de euro, a declarat ministra cehă al Apărării, Jana Cernochová, la postul public de televiziune CT.
„Este crucial ca ajutorul să fie constant”, a afirmat ea, precizând că Praga a trimis Kievului un ajutor militar de peste 140 milioane de euro de la începutul invaziei ruse din Ucraina.
Cernochová a confirmat că printre echipamentele militare trimise se află şi armament greu, însă nu a oferit detalii exacte despre tipul şi amploarea acestui sprijin, invocând motive de securitate.
Totuşi, presa din Cehia au relatat că, printre altele, au fost furnizate tancuri T-72, vehicule de luptă de infanterie BMP-1, mortiere Dana şi posibil chiar elicoptere de luptă de tip sovietic Mil Mi-24.
Polonia furnizează Ucrainei 18 mortiere
La rândul său, Polonia a oferit Ucrainei 18 mortiere autopropulsate AHS Krab, a transmis duminică postul public de radio polonez, citând o sursă guvernamentală, relatează AFP, preluată de Agerpres.
Confruntată cu bombardamente intense în provinciile sale din est, Ucraina a făcut apel la Occident să îi ofere mai multe arme cu rază lungă de acţiune pentru a putea schimba cursul războiului. Mortierele AHS Krab au o rază maximă de acţiune de 40 de kilometri.
Agenţia de Informaţii Radio (IAR), care oferă ştiri postului public polonez de radio, a relatat că Polonia a instruit de asemenea circa 100 de artilerişti ucraineni pentru a opera mortierele.
Reuters precizează că guvernul polonez şi Ministerul Apărării ucrainean nu au răspuns încă unei solicitări de a comenta informaţia.
Ucraina a început să primească rachete anti-navă Harpoon din Danemarca şi mortiere autopropulsate de la Statele Unite, a anunţat sâmbătă ministrul ucrainean al Apărării, Oleksi Reznikov.
Sursă Digi24