Aproape toate străzile din Centrul Istoric al Capitalei au fost reparate la o lună după ce primarul general Nicușor Dan a anunțat că va astupa gropile care erau acolo de luni de zile. Au mai rămas dale sărite doar pe strada Smârdan, Franceză, capetele străzii Lipscani, unde miercuri erau muncitori pe teren, și Carada.
Pe străzi însă accesul mașinilor este permis în continuare, unele doar dimineața, până în ora zece, altele nelimitat, deci este o chestiune de timp până când gropile vor apărea iar.
Nicuşor Dan a anunţat, pe 16 mai, că au început lucrările de refacere a pavajului de pe străzile din Centrul Vechi al Capitalei, unde piatra cubică este distrusă în foarte multe zone. Primarul spunea că „reparațiile vor dura câteva săptămâni”, astfel încât în a doua jumătate a lunii iunie vor fi gata toate cele 14 străzi.
Acesta a declarat că lucrările sunt executate de firmele Apolodor și Delta ACM în baza garanțiilor, iar Primăria Generală nu plătește bani pentru ele.
Cine sunt privilegiații care au acces nelimitat în Centrul Istoric?
Pentru anii 2020-2022, Direcția Generală de Poliție Locală și Control a Municipiului București a eliberat 36 de autorizații de acces permanent, astfel, potrivit datelor transmise la solicitarea HotNews.ro:
în anul 2020 nu au fost eliberate autorizații de acces.
în anul 2021 – 3 autorizații pentru accesul auto aparținând instituțiilor cu sediul în Centrul Istoric;
în anul 2022 – 33 de autorizații.
”Dintre acestea, 31 de autorizații au fost emise pentru accesul autoturismelor aparținând instituțiilor publice de interes local sau național ce au sediul în Centrul Istoric al Capitalei. Alte 2 autorizații au fost emise unor persoane cu probleme locomotorii / nedeplasabile care dețin certificat de handicap”, se arată în răspunsul transmis de Primăria Capitalei.
Autorizațiile de acces au fost emise pentru: Autoritatea Electorală Permanentă, Prefectura Ilfov, Autoritatea Naționala pentru Cetățenie, Biroul Electoral Central, RAAPPS-SAIFI, CNSC, Institutul Național de Recuperare, Medicină Fizică și Balneoclimatologie, Teatrul de Comedie, ARCUB, Muzeul Național de Istorie a României și Teatrul Mic.
”Eliberarea autorizațiilor de acces s-a făcut la solicitarea instituțiilor sus-menționate pentru buna desfășurare a activității acestora. În perioada 2020 – 2021, având în vedere situația excepțională cauzată de pandemia de COVID 19, în Centrul Istoric al Capitalei a fost permis accesul autovehiculelor ce îi deserveau pe membrii comitetelor pentru situații de urgență care participau la ședințele convocate la sediile instituțiilor publice cu atribuții în combaterea efectelor pandemiei”, se arată în răspunsul transmis de instituție.