Ce a mai sosit pe masa mea de teste recent? Ei bine, e vorba despre Lenovo Smart Clock 2. Nu a venit singur, ci alături de Motorola Edge 30 Neo, cel mai compact smartphone din familia Edge 30. Vom vorbi mai mult despre acest ceas inteligent, însă, întrucât telefonul a primit deja o recenzie detaliată din partea noastră.
Lenovo Smart Clock 2 este, după cum îi spune și numele, un ceas inteligent / display inteligent. Aduce un form factor compact, are suport Google Assistant și vine la pachet chiar cu un dock pentru alimentare wireless. Am testat acest dispozitiv în ultimele zile, iar acum sunt pregătit să vă dezvălui câteva păreri cu privire la acest gadget compact. Mai jos am toate detaliile.
Unboxing
Experiență de unboxing e destul de simplă. Lenovo Smart Clock 2 vine într-o cutie colorată în nuanțele alb, violet și roz. În interior găsim ceasul, dar și un alimentator pentru acesta întrucât este un gadget ce funcționează doar când este conectat la priză. Dock-ul său cu încărcare wireless sosește în altă cutie de culoare albă.
Din câte știu, stand-ul se comercializează separat, dar e posibil să găsești și o versiune bundle care include și acest accesoriu extra. În afară de aceste dispozitive, mai găsim în cutii doar manuale de utilizare și un ghid de pornire rapidă. Din câte știu, dock-ul se vinde separat, însă e posibil să găsiți un bundle care le include pe amândouă.
Design și hardware
Vorbim în acest caz despre cea de a doua generație de ceas inteligent din portofoliul Lenovo. Nu am testat prima generație, însă odată cu noul model, designul a fost regândit, este mai compact și mai elegant. El măsoară 93.3 x 113.4 x 71.3 mm și vine cu un display IPS LCD de 4 inch în diagonală, tactil. Este îmbrăcat într-un material textil, iar eu am primit versiunea gri. Recunosc, arată foarte bine, e genul de gadget pe care îl poți ține în sufragerie, dormitor, pe birou, poate chiar în bucătărie, fără să deranjeze vizual, având un aspect minimalist.
În partea din spate a ceasului găsim un buton on/off pentru microfon, dar și mufa de alimentare. În partea de sus avem și două butoane de volum ușor de accesat. La bază se află pinii pentru conectarea dock-ului care a sosit la mine alături de ceas.
Dock-ul include în partea din spate un port USB 2.0 care poate fi folosit pentru conectarea unui cablu de încărcare, de exemplu. E mai lung decât ceasul, evident, în partea dreaptă fiind regăsită zona de încărcare wireless pentru smartphone-uri, ceasuri sau căști wireless.
Când conectăm ceasul la dock, partea de jos va lumina. Această zonă se numește „Night Light”. E acel LED din jurul ceasului care poartă rolul de veioză pe care o putem aprinde dacă dorim acest lucru noaptea. Intensitatea sa poate fi setată facil. Lenovo Smart Clock 2 e echipat și cu senzor de proximitate, motiv pentru care luminozitatea display-ului poate fi modificată automat în funcție de nivelul de iluminare din încăpere.
Dacă erați curioși de specificațiile propriu-zise, ceasul aduce un procesor MediaTek MT8167S, 1 GB de memorie RAM și 8 GB de stocare. Rulează un sistem de operare de la Google, bazat pe Android 10, cu Google Assistant integrat. Primim și difuzoare stereo de 1.5 inch cu o putere de 3W, iar microfonul este omnidirecțional.
Experiență de utilizare
Cum m-am „împăcat” cu acest gadget în timpul testării? Ei bine, setarea sa a decurs extrem de rapid. Motorola Edge 30 Neo vine cu aplicația Google Home preinstalată, iar odată ce deschizi ceasul, el este detectat și vei fi ghidat spre procesul de setup. După înregistrarea ceasului în Google Home, el va apărea ca dispozitiv inteligent în această aplicație. Îți poți conecta de aici contul YouTube Music / Spotify / Apple Music sau Deezer, pentru a asculta muzica preferată.
După cum vă spuneam, avem aici un display tactil de doar 4 inch. Nu putem urmări conținut media de pe Netflix, YouTube sau Disney+, dar putem afla informații despre vreme, putem controla playlist-urile muzicale și să setăm alarme. Mai există meniuri ce pot fi accesate prin swipe în sus sau în jos. De aici putem aprinde veioza „Night Light”, să accesăm zona de setări sau să activăm „Night Mode”.
Atunci când amplasăm smartphone-ul pe dock, pentru încărcare wireless, „veioza” se va aprinde scurt, iar pe ecranul micului gadget vom fi informați că dispozitivul se încarcă. Lenovo Smart Clock 2 este însă un ceas inteligent, cu Google Assistant. Astfel, avem posibilitatea de a da comenzi vocale pentru realizarea task-urilor.
Asistentul nu e disponibil încă în limba română, deci m-am bazat pe engleză pentru a „comunica” cu ceasul. Îi poți da comenzi precum:
- Hey Google, play some relaxing music
- Hey Google, pause the music
- Hey Google, skip to the next song
- Hey Google, set an alarm to 7 AM in the morning
Acestea ar fi comenzi simple, însă dacă ai și alte dispozitive integrate în Google Home, le poți controla prin intermediul vocii. Eu am integrate în această aplicație prize inteligente, de exemplu. Astfel, am putut să sting și să aprind luminile RGB aflate în spatele biroului. Am chiar și un scurt demo prin care vă prezint cum se mișcă dispozitivul și doar o mică parte din ce poate face:
Night Light este o adiție bine-venită dacă ai nevoie de o lumină de noapte, deși eu nu folosesc. Dispozitivul nu are cameră web pentru conversații video și nu permite nici conectare căștilor wireless, deși are Bluetooth. Nu putem prelua apeluri și nu avem nici cameră web pentru conversații video.
În spate se află și un buton prin care putem dezactiva microfonul. Funcționează bine și senzorul de proximitate, luminozitatea display-ului fiind reglată automat în funcție iluminarea din încăpere rapid.
Dock-ul îți încarcă dispozitivele cu o putere maximă de 10W. Asta înseamnă că îți poți lăsa liniștit smartphone-ul la încărcat pe timpul nopții, fără să apară supraîncălzire. Alimentarea se realizează lent, dar bateria nu are de suferit.
Concluzii
Lenovo Smart Clock 2 face parte din categoria dispozitivelor „Smart Display”, deși are parte de un ecran de doar 4 inch. Față de alte modele similare, de la alte companii, el nu poate reda conținut video. Ar fi și destul de incomod să urmărim filme, seriale sau YouTube pe un astfel de ecran. Sunt mulțumit de difuzoare, ele se aud tare și clar într-o încăpere de dimensiuni medii, iar microfonul e deosebit de sensibil. Aproape că am șoptit uneori comenzile, iar ceasul le-a preluat fără probleme.
După cum spuneam mai sus, ceasul are un buton on/off pentru microfon, dar nu are cameră web pentru conversații, precum au alte dispozitive similare. Poți urmări prin intermediul său camerele de supraveghere însă, dacă ai modele smart conectate prin Google Home. Îmi dă impresia că Lenovo s-a gândit la confidențialitatea utilizatorilor săi.
E un dispozitiv pe care îl folosești în spațiul personal fără rețineri și fără teamă, având în vedere că nu are cameră frontală, iar microfonul se dezactivează la nevoie rapid. Îl văd util în dormitor, poate în sufragerie, dar eu l-am folosit și în bucătărie pentru a asculta muzică dimineața, la cafea. Din câte știu dock-ul se vinde separat, dar merită dacă ai dispozitive pe care vrei să le încarci wireless (căști / smartwatch / telefon). Îți oferă chiar și acel port extra USB pentru a încărca două dispozitive concomitent.