Aderarea României la Schengen este astăzi pe ordinea de zi a Consiliului JAI în care țara noastră intră cu sprijinul a 26 de state membre ale UE, însă cu veto-ul Austriei. Șansele unei răsturnări de situație aproape că nu există, în condițiile în care, în seara dinaintea reuniunii atât ministrul austriac de Interne, cât și cancelarul au transmis că nu au niciun motiv să se răzgândească, invocându-i pe cei 75.000 de migranți ilegali din Austria care nu au fost înainte înregistrați în nicio altă țară UE. Decizia în Consiliul JAI se ia cu unanimitate.
Cele mai importante informații despre votul privind Schengen, LIVETEXT:
18:39Imaginea zilei la Bruxelles: Ministrul austriac de interne ține la distanță cu gărzile de corp jurnaliștii români care întrebau de votul care ține România în afara Schengen
18:32Președintele Parlamentului European, Roberta Metsola, se declară „extrem de dezamăgită” de decizia din Consiliul de Justiţie şi Afaceri Interne al UE ca România şi Bulgaria să nu fie admise încă în spaţiul Schengen. Ea cere Consiliului UE „să acţioneze şi să se asigure că este găsit un compromis”.
18:27CEO-ul BCR: Am susținut, susținem și vom continua să susținem aderarea României la Schengen. Grupul Erste: Regretăm rezultatul votului de astăzi în Consiliu
18:06Prima reacție a ministrului de Interne, după votul de respingere a României în Schengen: Simțim că Rusia e pe cale să se mai bucure pentru încă o nedreptate care i se face României
18:04Președintele Klaus Iohannis reacționează după votul din Consiliul JAI unde Austria a blocat aderarea României la Schengen, susținând că atitudinea Vienei este „regretabilă și nejustificată” și roscă ă afecteze unitatea europeană. Reacția șefului statului a venit printr-un comunicat de presă la peste două ore după decizia luată în Consiliul JAI.
17:55Raiffeisen Bank, bancă austriacă care desfășoară operațiuni în țara noastră, reacționează după blocajul Austriei pentru aderarea României la Schengen. Oficialii băncii austriece se arată surprinși de decizia Vienei, dar precizează că nu cometează „decizii cu caracter politic”.
17:51Ministrul de Interne, Lucian Bode, care a luat parte la ședința Consiliului JAI unde a fost dat votul împotriva primirii României în Schengen, va susține declarații de presă de la ora 18.00.
17:01Premierul Nicolae Ciucă se declară profund dezamăgit de lipsa consensului în JAI pentru aderarea României la spațiul Schengen, spunând că nu înțelege poziția inflexibilă a Austriei, bazată pe „alegații” privind migranții ilegali.
17:00Ce se mai poate face după votul negativ pentru aderarea României la Schengen. Termenul realist pentru o decizie favorabilă
16:16Liderul USR, Cătălin Drulă, spune că decizia Consiliului JAI este una „profund nedreaptă”, iar ministrul de Interne Lucian Bode ar trebui să îşi asume responsabilitatea pentru acest eşec şi să demisioneze.
- „Românii merită să intre în Schengen. Şi-au câştigat acest drept cu multă muncă şi seriozitate. Poziţia guvernului austriac va rămâne în istorie ca un act de discriminare. Inexplicabilă e şi poziţia PPE, partidul european din care fac parte Klaus Iohannis şi PNL.
- Ieri, şeful PPE a stat umăr la umăr cu cancelarul austriac în timp ce acesta explica cum ne refuză un drept legitim, pentru motive care nu ţin de România.
- Astăzi trebuie să fie şi un moment de reflecţie pentru vechea clasă politică. Trebuie să reflecteze asupra felului în care România este văzută şi tratată în afara graniţelor”, a scris Cătălin Drulă, joi, pe Facebook.
El mai spune că „pentru nedreptatea suferită azi de români, există şi responsabilităţi naţionale de asumat”:
- „Lucian Bode trebuie să-şi dea demisia pentru acest eşec. În ceea ce îl priveşte pe Klaus Iohannis, şeful politicii externe a României, această zi infamă i-a pecetluit definitiv mandatele goale de preşedinte”.
16:04Primele reacții din coalția de guvernare au venit din partea liderilor UDMR și PSD, Kelemen Hunor și Marcel Ciolacu.
„Opoziția nedreaptă a Austriei este un cadou gratuit de Crăciun pentru Vladimir Putin. Unitatea și stabilitatea europeană au primit astăzi o lovitură dură din partea unui stat care a ales ca, în vremuri grele, să-și abandoneze camarazii europeni și să servească – în schimb – intereselor Rusiei. Este clar că Austria s-a decuplat de Europa. Cu siguranță, vor exista consecințe pentru Austria în urma acestui vot absurd! Statele europene nu vor uita că decizia de astăzi a guvernului de dreapta austriac are efecte grave asupra viitorului european”, a scris Marcel Ciolacu pe Facebook.
Liderul UDMR, Kelemen Hunor, a reacţionat apreciind că decizia este una „mizerabilă”: „O decizie mizerabilă! Astăzi, Consiliul miniştrilor europeni de Justiţie şi Afaceri Interne (JAI) a respins aderarea României la spaţiul Schengen. Veto-ul Austriei este o atitudine incorectă, imorală, lipsită de argumente solide, arătând un joc politic mizerabil”.
El mai spune că este „o decizie mizerabilă împotriva fiecărui cetăţean român, împotriva tuturor comunităţilor din România, împotriva bunului simţ, împotriva legilor care guvernează libertatea de mişcare în interiorul Uniunii Europene”.
15:56Comisarul european pentru afaceri interne, Ylva Johansson, s-a declarat dezamăgită de votul împotriva României și Bulgariei:
- „Le spun tuturor cetățenilor din Croația bine ați venit.
- Cetățenilor din România și Bulgaria le spun: voi meritați să fiți membri deplini, aveți susșinerea din aproape toate statele membre, a Comisiei Europene.
- Sunt dezamăgită și cred că împărtășesc această dezamăgire cu România și Bulgaria.
- Sunt convinsă că vom ajunge la aderarea României și Bulgariei în acest mandat si va fi prioritatea mea (…)În acest moment nu suntem uniți și asta ne face slabi”.
15:57Europarlamentarul PMP Eugen Tomac susține că votul negativ dat aderării României la Schengen este „cea mai mare umilință” pentru țara noastră ca stat UE. „Nu meritam această lecție cinică, însă nici nu trebuie să ne resemnăm”, a scris el pe Facebook.
15:52Europarlamentarul Rareș Bogdan a explicat că în Consiliul JAi eu existat mai multe scenarii, că Germania, Luxemburgul și Belgia au pledat cauza României, dar „Austria a fost absolut opacă”. „Din păcate, Austria a fost absolut opacă. (…) Olanda nu a votat împotriva României, a fost împotriva Bulgariei. Austria a fost singura țară care a avut o atitudine din arogantă, sfidătoare și agresivă”, a declaratat Rareș Bogdan.
15:33România, care așteaptă intrarea în Schengen de 11 ani, nu intră în spațiul european de liberă circulație nici de această dată, deși a avut sprijinul a 26 de state membre ale UE. Austria a reușit să blocheze decizia favorabilă în Consiliul JAI, pentru aderarea la Schengen fiind necesară unanimitate. Olanda i s-a alăturat, în condițiile în care se opune aderării Bulgariei, iar votul a fost dat „la pachet cu România”.
15:24Europarlamentarul Victor Negrescu susține că singura soluție pare a fi decuplarea României de Bulgaria, altfel s-ar putea să fie un vot negativ și al Olandei care are obiecții față de Sofia.
15:19Premierul Nicolae Ciucă a declarat, joi, la începutul ședinței de guvern, că „și Austria trebuie să înțeleagă că este nevoie de o soluție, nu neapărat una tehnică, ci una politică”.
15:15Surse oficiale au declarat pentru HotNews.ro că Germania negociază direct cu Austria votul pozitiv pentru aderarea României . Comisarul european pe afaceri interne Ylva Johansson și-a anunțat partenerii europeni că este dispusă să stea oricât în ședință și să negocieze pentru a ajuta România.
14:40SONDAJ LIVE Cui folosește blocarea aderării României la Schengen?
14:34Pentru că au fost invocate în aceste zile „presiunile” pe care le-ar fi resimțit firmele austriece din România, în contextul în care Austria se opune vehement intrării țării noastre în Schengen, HotNews.ro a vorbit cu Johannes Becker, un om de afaceri austriac din București, despre acest subiect.
„Există teama să nu se repete situația din trecut, când guvernele au găsit metode de a face viața grea firmelor străine”
14:29Jurnalist străin: Germania ar amenința că blochează Croația în Schengen dacă România nu e acceptată
13:55Europarlamentarul portughez Lídia Pereira, șefa tineretului PPE, a scris pe Twitter că respingerea României și Bulgariei ar crea o criză în UE:
„Riscul unui veto la aderarea României și Bulgariei la Schengen, dacă va fi confirmat în cadrul reuniunii de astăzi a Consiliului, ar putea crea o criză în Europa. Această situație nu poate fi subestimată de liderii politici europeni. Este o chestiune de încredere!”
13:37Primarul Timişoarei, Dominic Fritz, care este cetăţean german, a avut o intervenție în direct la postul naţional de televiziune al Austriei, unde a transmis că Guvernul austriac face o greşeală istorică în privinţa votului negativ pentru aderarea României la spaţiul Schengen.
13:04Sprijinul Spaniei cu privire la extinderea zonei Schengen pentru a include Croaţia, Bulgaria şi România este ferm, a declarat joi, la Bruxelles, ministrul de interne iberic, Fernando Grande-Marlaska, la sosirea la Consiliul JAI.
„Aşteptăm includerea Croaţiei, României şi Bulgariei în spaţiul Schengen care, aşa cum ştiţi, este un pilon fundamental al Uniunii Europene şi (este vorba despre) trei ţări care au demonstrat în mod evident că îndeplinesc toate cerinţele pentru a fi membre cu drepturi depline”, a afirmat ministrul spaniol.
Din acest motiv, potrivit lui Grande-Marlaska, „sprijinul Spaniei este ferm şi aşteptăm ca astăzi (joi – n.r.) să se poată consolida în acest sens”. (EFE, Agerpres)
12:29Este pentru prima dată din 2011 când avem oportunitatea să avem un nou impuls în ceea ce priveşte România şi Bulgaria şi mă aştept să avem un drum clar pentru ambele ţări către Schengen, a declarat joi, la sosirea la reuniunea Consiliului Justiţie şi Afaceri Interne (JAI), comisarul european pentru afaceri interne, Ylva Johansson.
„Mă aştept să fie un Consiliu foarte dinamic, cu foarte mult angajament din partea statelor membre şi, bineînţeles, va fi interesant cum vom duce asta mai departe. Mă aştept ca Croaţia să aibă un sprijin deplin şi, de asemenea, mă aştept să putem gestiona situaţia României şi Bulgariei”, a declarat înaltul oficial UE.
12:19„Puţinele îndoieli” care rămân în privinţa intrării României şi Bulgariei în zona Schengen sunt de ordin politic, a apreciat joi vicepreşedintele Comisiei Europene pentru promovarea modului de viaţă european, Margaritis Schinas.